In luna februarie Index-ul DAE FinZoom a cunoscut o noua crestere, in stransa legatura cu scumpirile inregistrate in categoria creditelor ipotecare/imobiliare acordate in moneda europeana, potrivit FinZoom. Aceste scumpiri s-au datorat in parte si adaptarii la noile reglementari, unele institutii financiare regandindu-si in intregime modalitatile de calcul a dobanzilor practicate.

Astfel dintre cele 22 de institutii financiare analizate in cuprinsul index-ului, opt banci au modificat costurile aferente creditelor ofertate. Desi numai jumatate dintre acestea au operat scumpiri (cu valori cuprinse intre 1,92 si 3,27 pp) valoarea index-ului a cunoscut o crestere cu 0,83 pp fata de cea a lunii trecute.

Aceasta crestere se datoreaza atat faptului ca scumpirile operate au fost mai mari decat reducerile (care s-au situat intre 0,84 pp si 1,62 pp) cat si faptului ca institutiile financiare care le-au operat dispun de cote de piata mai ridicate, ponderea majorarilor cantarind astfel mai mult in cuprinsul index-ului.

Indexul DAE FinZoom este calculat incepand cu luna aprilie a anului 2007 pana in luna iunie a anului 2008 pentru produsele a 18 banci din sistem.

Citeste mai mult si comenteaza pe site-ul FinZoom.