Joi, Banca Centrala Europeana a scazut dobanda de referinta la euro cu 0,5%, aceasta ajungand acum la 1,5%, cel mai scazut nivel din scurta istorie a monedei europene. In luna octombrie a anului trecut, dobanda se situa la 4,25%, deci in ultimele 6 luni scaderea a fost de 2,75% (sau o scadere de 65% din procentul initial).
In mod normal, o scadere a dobanzii de referinta de asemenea dimensiuni era imposibil sa nu aiba efecte pozitive si in Romania, dar dupa cum toata lumea a putut vedea, dobanda la credite nu a scazut ci, dimpotriva, a crescut. Bancherii au gasit o multitudine de explicatii pentru a tine dobanzile sus, unele dintre ele chiar pertinente, dar sunt convins ca cel putin in perioada urmatoare dobanzile la credite nu vor scadea chiar daca BCE va duce dobanda la 0% (scenariu putin probabil). De ce nu vor scadea? Simplu, pentru ca bancile straine - care detin 87% din piata - vor profit si nu vor renunta la el doar pentru ca BCE a ieftinit euro.
In perioadele de criza, companiile care activeaza pe mai multe piete incearca sa isi limiteze pierderile in zonele cele mai afectate de criza si sa isi maximizeze profiturile in zonele cele mai putin afectate pentru ca per total, compania sa fie profitabila.
Ca ne place sau nu, in ultimii ani Romania a fost “vaca de muls” pentru multe dintre companiile multinationale prezente aici, iar din punctul acesta de vedere, sistemul bancar a fost cel care a beneficiat cel mai mult de pe urma exploziei consumului. Bancile au raportat profituri uriase in 2008 si sunt convins ca in acest moment, tuturor sefilor de filiale li s-au impus de la centru (adica din strainatate) pastrarea ratelor de profit de anul trecut.
Citeste restul articolului si comenteaza pe Khris.ro.
Aviz amatorilor: un credit nu se ramburseaza din shuste, shmechereli si pomeni, la fel cum nu se contracteaza pentru astea.
Nu tot ce ne este permis ne este si util.
Cat timp suntem buni de muls (adica profitabili) nu se vor retrage liniile de finantare, se va face profit/angajari va creste economia.
Daca nu vom fi "buni de muls", nu si vei face credit de la nas, camatar, sau de la functionara cu punga asa cum era pana in 2002.
Referitor la comentariul lui Ady de mai jos, perfect adevarat.
Recomand ca orice post in domeniul bancar sa se faca doar dupa ce utilizatorul/anonimul bifeaza o casuta in care scrie: am citit definitiile termenilor bancari, si consider ca am mai multe cunostinte in domeniu decat un elev de clasa a 2-a.
PS O banca nu poate face profituri uriase intr-o economie saraca, singura conditie de profit in Banci este sa aiba de unde sa il faca: de la alte societati cu profit, profit suficient de mare sa acopere creditul si dobanzile ce au generat profitul..
MAGARIE cu care n-am nervi suficient de tari sa lupt pentru ca am lucrat in sistem si un singur lucru iti pot spune cu certitudine: nu te poti pune cu ei, vor gasi un subpunct al unui subarticol din contractul ala de 10 pagini cu care sa te loveasca peste ochi...
Conform graficului initial, la aniversarea primului an, dobanda urma sa creasca iar rata ar fi urcat de la 340 la 370 euro. Insa, conform mecanismului de calcul mentionat de tine, rata s-a marit doar cu 10 euro... Partea proasta e ca a urcat cursul... dar daca mai erau inca 20 euro... era mai rau, asa ca e ok. Oarecum.
caz concret la mine
conform cu contractu ei trebuie sa imi calculeze dobanda 5,5+Libor CHF la 3 luni
dar fara sa argumenteze pe baza contractului de credit ei imi impun 6,99% dobanda.
Acest 6,995 nu este corect si nici in conformitate cu formula stipulata in contractul de credit. Totusi cu tupeu banca imi pretinde mai multi bani decat este specificat in contract.
Degeaba am fost la banca si am facut sesizari ca nu s-a schimbat nimic.
Pe viitor nu imi mai fac de lucru cu ei ca sunt banca de tezpari.
Practic ei acum o dau din colt in colt ca LIBORU a ascazut prea tare.
Si ce ma doare asta pe mine??? eu am semnat 5,5+Libor CHF la 3 luni
adica in prezent adica in prezent imi da fix 6%
Ei bine astia ma fura cu 0,99% .
Iar la un credit de 100000 CHF sunt sume mari cere le platesc si de fapt nu li se cuvin.
Sunt niste gunoaie!
Lucrez in domeniu si va pot spune mai multe:
EURIBOR este dobanda la care se imprumuta pe pietele europene bancile solide (cu rating triplu A). Intelegeti o data pentru totdeauna ca bancile din Romania NU i-au banci la EURIBOR, asa ca dobanda nu are cum sa fluctueze (doar) in functie de EURIBOR.
Pentru imprumuturile in Romania, investitorii adauga o 'prima de risc de tara', care de la circa 2% peste EURIBOR, inainte de criza, a ajuns la circa 7-8% (vezi CDS - credit default swap) acum si chiar si la acest pret investitorii nu sunt dispusi sa mai imprumute in Romania, din cauza riscurilor pe europa de est care acum sunt considerate a fi foarte mare.
Pana cand costul finantarii pentru europa de est / romania (si nu EURIBOR) nu va scadea, dobanzile nu au cum scada la creditele in EURO si sincer nu vad sa se intample asta anul asta.
Poate de la anu'.
La costul de finantare se adauga si costul cu rezerva BNR (40% din bani sunt pusi acolo aproape gratis, desi bancile platesc circa 10% pentru acei bani) si se ajunge la un cost de finantare total de circa 12% la EURO.
De fiecare data cand a crescut euribor, mi-au crescut dobanda.
Nu ma intereseaza la ce bani isi iau ei banii, ci la ce bani am convenit sa-i iau eu de la ei.
Inteleg si ce spui tu. Dar tu intelegi ce spun eu?
Cu tot respectul, esti vizibil stresat de job-ul infect pe care il ai in banca in care-oi fi.
Exista viata si dupa job-ul in banca, crede-ma.
Concret in cazul tau, daca banca a legat dobanda strict de EURIBOR + MARJA, atunci dobanda trebuie sa iti scada, banca preluand cresterea de cost de finantare.
Hai sa lasam remarcile despre vietile noastre personale - te asigur ca a mea e ok.
Daca un "baiet dashtept" considera ca nu are de ce sa mai plateasca o rata pentru ca bancile oricum au de unde, un client corect va plati o rata mai mare.
In alta ordine de idei, tot sarim in sus ca bancile sunt straine. Si eu as vrea sa avem forta necesara de a controla 90% din bancile ce activeaza in romania, dar din pacate nu ai cu cine. Singurii oameni care au reusit sa acumuleze suficient capital pentru a isi "permite" o banca sunt: Patriciu si Voiculescu (exceptie Tiriac care a ales parteneriat cu Unicredit). Tragic nu?!
Un mic comentariu am: iau corect gramatical nu e cu liniuta...asta imi dovedeste din nou calitatea oamenilor din bancile patriei..
Da, bancile au facut profituri bune in ultimii ani - dar pentru asta au venit si au adus miliarde de EURO, care au contribuit la dezvoltarea spectaculoasa a Romaniei din ultimii ani.
Cresterea consumului si a bunastarii oamenilor s-a facut pe banii adusi de bancile de afara; daca n-ar fi fost marje bune, banii n-ar fi venit.
Ma surprinde putin antipatia care exista pentru banci apropo de faptul ca fac profit, lumea are impresia ca bancile ar trebui sa faca activitati caritabile, fara sa faca bani.
Exista domenii in care se fac profituri mult mai mari in tara noastra (vorbind in termeni procentuali) - ex. - telecom (profituri de peste 1 mld. EURO/an, au fost ani in care marja de profit a Vodafone trecea de 50%), ciment (au format un cartel si au practicat toti preturi mari), IT (nu stiti voi ce marja de profit are Microsoft Romania sau altii).
Cu toate astea n-am vazut pe nimeni sa-i injure pe Vodafone sau Orange.
Pe de alta parte, vorbeam cu colegi din alte tari si imi spuneau ca asa e peste tot.
N-as putea spune ca nu pot dormi noaptea din cauza asta - doar exprimam o nedumerire de-a mea :)
De ce sa le subventioneze dobanda si sa arate profitul in Romania - il arata la Viena si mi se pare corect sa fie asa.
Si cu asta am incheiat discutia - am vrut doar sa va spun care e realitatea, dar vad ca sunt atacat pentru asta - fiecare crede ce vrea - e democratie, nu ?
"NU i-au banci la EURIBOR"
Daca te uitai, vedeai ca mai e o greseala.
Sa trag concluzia ca stai prost cu gramatica pentru ca nu ai sesizat-o?
Te las pe tine sa o descoperi si sa te lamentezi ce oameni lucreaza in banci, dar cred ca suntem pe langa subiect.
Dc venea sa ma ajute pe mine, punea oameni pregatiti la ghiseu, care nu ma mint atunci cand fac un card sau un credit pt ca nu stiu nici ei procedurile si taxele, nu imi luau taxe ascunse, nu imi trimiteau carduri nesolicitate acasa, imi dadeau dobanzi bune la banii pe care ii tin la ei, nu infecte gen 0.01%, nu imi luau taxa de depunere care poate fi mai mare decat suma depusa si asa mai departe..
Si stai linistit, ca lumea ii injura la fel de mult si pe vodafone si pe orange, dar nu ai auzit tu.. Si ei sunt niste nesimtiti care fac super profituri.. noroc ca a inceput sa se sparga bula.. Nu le mai dau multe zile cu castigurile astea...