Joi, Banca Centrala Europeana a scazut dobanda de referinta la euro cu 0,5%, aceasta ajungand acum la 1,5%, cel mai scazut nivel din scurta istorie a monedei europene. In luna octombrie a anului trecut, dobanda se situa la 4,25%, deci in ultimele 6 luni scaderea a fost de 2,75% (sau o scadere de 65% din procentul initial).

In mod normal, o scadere a dobanzii de referinta de asemenea dimensiuni era imposibil sa nu aiba efecte pozitive si in Romania, dar dupa cum toata lumea a putut vedea, dobanda la credite nu a scazut ci, dimpotriva, a crescut. Bancherii au gasit o multitudine de explicatii pentru a tine dobanzile sus, unele dintre ele chiar pertinente, dar sunt convins ca cel putin in perioada urmatoare dobanzile la credite nu vor scadea chiar daca BCE va duce dobanda la 0% (scenariu putin probabil). De ce nu vor scadea? Simplu, pentru ca bancile straine - care detin 87% din piata - vor profit si nu vor renunta la el doar pentru ca BCE a ieftinit euro.

In perioadele de criza, companiile care activeaza pe mai multe piete incearca sa isi limiteze pierderile in zonele cele mai afectate de criza si sa isi maximizeze profiturile in zonele cele mai putin afectate pentru ca per total, compania sa fie profitabila.

Ca ne place sau nu, in ultimii ani Romania a fost “vaca de muls” pentru multe dintre companiile multinationale prezente aici, iar din punctul acesta de vedere, sistemul bancar a fost cel care a beneficiat cel mai mult de pe urma exploziei consumului. Bancile au raportat profituri uriase in 2008 si sunt convins ca in acest moment, tuturor sefilor de filiale li s-au impus de la centru (adica din strainatate) pastrarea ratelor de profit de anul trecut.

Citeste restul articolului si comenteaza pe Khris.ro.