Presedintele Basescu: vom intreba populatia daca vrea austeritate sau bani de la FMI

Presedintele Traian Basescu se adreseaza, luni, Parlamentului si vrea o dezbatere publica pe tema variantelor pe care le are Romania pentru a trece de criza economica. Solutiile ar fi: imprumutul extern sau austeritate pentru urmatoarea perioada. Presedintele a mai declarat, in vizita de la Varsovia, ca inca nu s-a luat o decizie in privinta unui imprumut extern. Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, anuntase ca autoritatile au discutii atat cu Comisia Europeana cat si cu FMI pentru un eventual împrumut.

Comisia Europeana: crestere economica 0-0,5% in Romania in 2009

Romania va avea, in acest an, o crestere economica intre 0 si 0,5%. Potrivit ministrului Finantelor, aceasta este estimarea Comisiei Europene, in scadere semnificativa de la 1,8%, nivel anticipat in ianuarie. In 2008, Romania a avut o crestere economica de 7,1%, cu o scadere accentuata in ultimul trimestru.

Liderul Pro Lex: plata orelor suplimentare nu e prevazuta in buget

Bugetarii din Cartelul Alfa - functionari publici, profesori, politisti si personalul sanitar - ameninta ca vor bloca sectorul public. Toti sunt nemultumiti de Ordonanta de Urgenta privind reducerea sporurilor. Ei au decis totusi sa astepte pana in 15 martie, data limita pentru finalizarea negocierilor sindicate-autoritati pentru sporuri si indemnizatii. Preşedintele Sindicatului Politistilor si Vamesilor, Pro Lex, a declarat pentru Mediafax, ca plata orelor suplimentare, la care bugetarii un vor nicicum sa renunte, nu este prevazuta în legea bugetului pe 2009.

Banca Mondiala: inghetati salariile, taiati sporurile!

Pe acest fundal al nemultumirilor, vin recomandari de criza, de la Banca Mondiala. Oficialii institutiei indeamna autoritatile romane sa inghete salariile si angajarile si sa elimine sporurile. Intr-un raport intocmit la solicitarea Bucurestiului, institutia financiara considera ca dascalii ar trebui sa fie platiti mai bine, cu conditia ca sistemul sa fie reformat.

Euro si lira sterlina, in scadere fata de dolar

Moneda europeana si lira sterlina s-au devalorizat, ieri, fata de dolar dupa ce Banca Centrala Europeana a redus dobanda de referinta la minimul istoric de 1,5% si a anuntat previziuni alarmante pentru economia zonei euro. Si Banca Angliei a scazut cu o jumatate de punct dobanda de politica monetara, pana la 0,5% si a anuntat ca va finanta economia cu inca 84 miliarde de euro.

Leul va ajunge la 4,5 fata de euro pana in mai

In schimb, la noi, moneda nationala s-a apreciat ieri, a treia zi consecutiva, spre deosebire de valutele din regiune. De exemplu, forintul a atins un nou minim fata de euro. BNR a stabilit un curs de 4,278 lei/euro. Dealerii suspecteaza o interventie a Bancii Nationale pentru a sustine moneda nationala. Leul s-a apreciat cu peste 2 bani si fata de dolarul american. Cursul oficial: 3,4. Pana la sfarsitul lunii mai, leul va ajunge insa la 4,5 pentru un euro si nu va mai avea cotatia de 4,3 pana in februarie anul viitor. Este estimarea mai multor analisti economici intervievati de agentia Reuters.

Pietele financiare mondiale, in cadere severa

Bursa de pe Wall Street a scazut puternic aseara, ajungand la cel mai mic nivel din ultimii 12 ani. Indicii principali au pierdut 4 procente. Actiunile Citigroup, au scazut, prima oara în istorie sub nivelul de un dolar pe unitate. La o zi dupa cresteri puternice, si marile burse din Europa au fost in scadere accentuata. Actiunile europene au încheiat ieri în scadere cu peste 3%, pe fondul temerilor privind recesiunea globala. La Bucuresti, bursa a pierdut 2 procente, adica jumatate din castigul acumulat in sedinta trecuta. De la începutul anului, BVB a coborat cu peste 35%.

Si, din agenda economica a zilei:

Date privind situatia locurilor de munca in februarie in Statele Unite