Decizii in criza
Romanii au inceput sa economiseasca. Si nu numai ei. Ne-am trezit, cred, cu totii la realitate. Consumul nu poate fi impins la infinit cu rate de crestere nesustenabile.
Romania are nevoie de imprumuturi externe. Ar fi avut oricum si daca nu ar fi lovit criza. Insa nu pentru consum, ci pentru investitii: in infrastructura, in invatamant, in proiecte de mediu. Iar aceste proiecte trebuie sa continue.
Din pacate, nu vad nicio miscare, autoritatile se afla in acea stare, descrisa intr-un articol precedent drept “dolce far niente”.
Nu s-a facut niciun pas catre descentralizare. Entitatile locale au o capacitate imensa de indatorare si, in plus, au si mai multe nevoi de investitii. Nu s-a facut nimic pe tema asta. imi mentin, de exemplu, propunerea ca Metrorex sa treaca la Primaria Bucuresti.
Nu am vazut nimic in zona energiei. Firme precum Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica ar putea fi partial (3-5%) privatizate prin BVB. Intotdeauna vom avea nevoie de electricitate, caldura, gaze. Veniturile sunt, asadar, certe. Va fi usor pentru aceste firme sa atraga resurse pentru noi investitii.
Fiscal, nu a fost luata practic nicio masura. Datele statistice arata clar ca familiile si firmele si-au redus cheltuielile. Este o ajustare necesara. Insa o ajustare prea puternica ne va impinge cu siguranta intr-o criza si mai mare. Imi mentin propunerea de a reduce TVA la 15%, reducere ce ar putea fi compensata partial cu cresterea unor accize pe produse, de exemplu pe benzina (lucru ce ar avea impact benefic pe termen lung, dupa ce criza va sfarsi).
Monetar, inteleg decizia BNR de a mentine rata dobanzii la 10%: nu se doreste deprecierea si mai accentuata a leului. Insa asta dauneaza economiei. Rata inflatiei, desi ridicata in ianuarie, va scadea. Si chiar si cea din ianuarie este artificial ridicata (33% din inflatia pe ianuarie este datorata telefoniei - un domeniu unde consumul a scazut cu 6%). In plus, o scadere a dobanzii la 8% nu cred ca va avea un impact semnificativ asupra cursului de schimb in conditiile actuale.
Autoritatile trebuie sa se trezeasca la viata. Mai ales ca a venit si primavara.
Citeste si comenteaza pe Jeopardy.

ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Cum se circulă pe liniile principale de cale ferată și cât au scăzut vitezele față de anii 80' și 90'
VIDEO Watchkeeper X - Drona militară din Armata Britanică ce ar putea ajunge să fie produsă în România pentru Armata Română
Moldovean, culegător de crabi în Marea Barents: Anul trecut, din cauza pandemiei în loc de 4-5 săptămâni am stat 7 luni pe mare / În martie 2020 au fost -40 de grade. Normalul e de -20 sau -30 de grade
in UE, rata normala a TVA nu poate fi mai mica de 15%. Daca te intereseaza subiectul, urmareste cele doua linkuri:
http://stoica.hotnews.ro/pledoarie-pentru-tva-de-15-la-nivelul-ue-27.html
si
http://stoica.hotnews.ro/bruegel-propune-reducerea-tva-in-ue27-cu-1.html
Măcar dacă asta ar fi singura aberație... ăsta zice că prin creșterea accizelor la benzină se acoperă deficitul înregistrat de scăderea TVA. Păi tată, când TVA-ul este 45% din buget, scăderea la 15% înseamnă scăderea cu aproape 10% a bugetului! Ce accize bagi matale la benzină ca să acopere asta? De efectul de bulgăre de zăpadă ai auzit, când dacă se scumpește transportul se scumpesc toate?
Dar, norocul nostru, 15% este o sumă rotundă, dă bine la populație...
PS. E o parere personala, n-am dat cu paru...
Prezenta statului roman, ca furnizor de energie electrica prin SC Hidroelectrica-SA pe aceasta piata a energiei administrata de OPCOM, practic nu EXISTA.