Banca Centrala Europeana este ingrijorata de planurile Uniunii Europene de a limita imprumuturile interbancare, reprezentantii institutiei fiind de parere ca bancile ar putea face fata cu greu unei reveniri a crizei creditelor, potrivit Reuters. Planurile UE includ recomandarea de a impune limite privind expunerile interbancare, care sa fie de 25% din fondurile proprii sau 150 milioane de euro, indiferent de termenul de rambursare.

BCE sustine insa ca aceasta nu este o idee buna, avand in vedere ca bancile ar putea face cu greu fata unei noi crize a creditelor. Reprezentantii BCE au mai precizat ca planurile UE ar putea afecta chiar rolul pe care institutia il are in politica monetara.

"Din perspectiva implementarii politicilor monetare, punctul de vedere al bancii este ca aceasta propunere va afecta stabilitatea fluxului de lichiditati pe piata interbancara si functionarea pietei monetare din zona euro", a transmis BCE.

Statele membre ale UE au ajuns deja la un acord preliminar in legatura cu acest plan, insa Parlamentul European va lua o decizie finala in luna aprilie.