In luna februarie, Banca Centrala din Zimbabwe (BCZ) a facut a treia reforma monetara din ultimii trei ani, taind 12 zerouri din moneda nationala, dolarul zimbabwean (ZW$). In ultimii ani, cu acceptul presedintelui Robert Mugabe, Guvernatorul BCZ Gideon Gono, a ordonat tiparirea unei cantitati uriase de bani, actiune care a facut din Zimbabwe statul cu cea mai mare inflatie din istorie, depasind hiperinflatia din Ungaria anilor `45-46, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Iata o scurta istorie a desfasurarii evenimentelor:

Febr. 06 - Gideon a anuntat tiparirea sumei de ZW$20.5 mii de miliarde pentru ca Zimbabwe sa isi plateasca datoriile fata de FMI.

Mai. 06 - se mai tiparesc ZW$60 mii de miliarde pentru a acoperi cresterea cu 300% a salariilor din armata si politie (salariile celorlalti bugetari au crescut cu 200%).

Aug 06 - a doua reforma monetara - sunt taiate trei zerouri insa aproximativ 22% din masa monetara nu a fost schimbata in noua moneda datorita lipsei de valoare a banilor. ZW$ devine ZWD$

Iun 07 - Gideon anunta tiparirea a o mie de miliarde de ZW$ pentru a acoperi cresterea cu 900% a salariilor din armata.

Iulie 07 - Mugabe declara ca Zimbabwe va continua sa tipareasca bani pentru a asigura fonduri administratiilor locale

Nov 07 - masa monetara ajunge la ZWD$58 mii de miliarde insa 98% din bani sunt detinuti de catre populatie sub forma de cash in timp ce bancile nu detineau decat 2% din bani.

Martie 08 - The Sunday Times dezvaluie faptul ca firma germana Giesecke & Devrient primeste de la statul zimbabwean €500.000 pe saptamana pentru a tipari si transporta saptamanal bancnote cu o valoare de 170 de mii de miliarde ZWD$.

Iulie 08 - a fost tiparita bancnota cu o valoare de ZWD$100 de miliarde, bani cu care puteau fi cumparate trei oua. In acest moment, magazinele care incasau cecuri nu acceptau la plata decat minim dublul sumei de platit avand in vedere ca din momentul platii si pana in momentul incasarii banilor, acestia isi pierdeau jumatate din valoare.

Ian 09 - a fost tiparita bancnota de ZWD$100 de mii de miliarde, moment in care preturile se dublau la fiecare 24.7 ore.

Partea II

Vom avea sau nu hiperinflatie in SUA?

Hiperinflatia este determinata de marirea masei monetare ca urmare a imposibilitatii guvernelor de a finanta cheltuielile din taxele si impozitele pe care le colecteaza. Bancile Nationale tiparesc bani pentru a acoperi aceste deficite iar in aceste conditii, preturile o iau razna pentru ca banii tipariti nu au nici o acoperire in bunuri sau servicii si prin urmare se duc in inflatie. Ce se intampla acum in SUA:

1. Administratia SUA a oferit sprijin financiar multor companii, nationalizand chiar unele dintre acestea.

In ultimele 6 luni, FED a tiparit peste $1.000 de miliarde pentru a cumpara diverse active de la companiile aflate in dificultate.

Problema este ca cea mai mare parte a acestor active nu vor fi niciodata transformate in bani pentru ca FED a cumparat de fapt creditele neperformante existente in bilantul bancilor si/sau a oferit bani companiilor la schimb cu active care s-au devalorizat masiv.

2. Deficitul bugetar va exploda in urmatorii ani.

In 2009, in conditiile in care guvernul va injecta in economie o cantitate foarte mare de bani prin diversele programe de ajutorare a companiilor si a populatiei, deficitul bugetar al SUA va ajunge la 12.3% din PIB (peste $1.700 de miliarde) iar anul viitor la 8% (~$1.200 de miliarde). Acest deficit poate fi acoperit din doua surse: imprumuturi si/sau tiparirea de bani si cum guvernul va avea nevoie de $3.000 de miliarde doar in urmatorii doi ani, este improbabil ca toti acesti bani sa poata fi imprumutati asa ca tiparnita FED va avea mult de lucru in urmatoarea perioada.

Pana in 2080, se prognozeaza ca datoria publica a SUA va ajunge la un nivel de 600% din PIB. Pentru a intelege ce inseamna acest lucru, trebuie sa spunem ca datoria publica a Romaniei este de 21% din PIB iar Germania are o datorie de aproximativ 60%.

3. Care sunt cei mai mari creditori ai SUA?

Dupa cum se poate vedea din graficul de mai jos, China este de departe cel mai mare creditor iar acest lucru a fost posibil datorita urmatorului mecanism: deficitul comercial al SUA in relatia cu China este urias ceea ce inseamna ca in China intra mai multi dolari decat ies insa aceste fonduri se reintorc in SUA prin cumpararea de catre Guvernul chinez a bondurilor americane. Acesta este principalul motiv pentru care americanii accepta acest deficit fara sa faca prea mult scandal.

Atat timp cat investitorii straini vor fi dispusi sa crediteze SUA, Administratia americana nu va avea probleme de lichiditate dar daca ne uitam la imensul deficit bugetar prognozat pentru anii viitori, este clar ca nimeni nu are atat de multi bani pentru a finanta aceste deficite iar singura solutie va fi tiparirea de bani. In plus, cu cat datoria SUA ve deveni mai mare, cu atat dobanda platita de catre Guvernul american la creditele pe care le va contracta va fi mai mare pentru ca si riscul investitorilor este mai mare.

4. Ce viitor are dolarul?

In graficul de mai jos se vede evolutia puterii de cumparare a dolarului in ultimul secol si observam ca in aceasta perioada, puterea de cumparare a monedei americane a scazut cu peste 95%.

Pe masura ce datoria SUA va creste, va fi in interesul Americii sa isi devalorizeze moneda pentru a putea sa isi plateasca imensa datorie externa. In plus, daca lucrurile vor continua in aceeasi directie (a tiparirii de bani), inflatia va exploda in urmatorii ani. Deocamdata, o comparatie cu ceea ce s-a intamplat in Zimbabwe nu isi are rostul insa daca FED va sari peste cal si va continua sa tipareasca bani fara masura, lucrurile nu pot evolua decat in aceeasi directie in care au evoluat si in statul african.

Citeste integral si comenteaza peblogul lui Khris.