O delegatie a Fondului Monetar International va sosi la Bucuresti saptamana viitoare, iar oficialii Comisiei Europene imping Romania catre un acord cu FMI, a afirmat sambata Mircea Geoana. Liderul social-democrat a facut aceste afirmatii intr-o declaratie pentru Realitatea Tv, citata de NewsIn.

Mircea Geoana spune ca delegatia FMI vine la Bucuresti pentru "discuţii exploratorii, de tatonare", in vederea contractarii unui eventual credit extern. El a precizat ca decizia in cazul contractarii unui imprumut extern apartine Guvernului, si nu Parlamentului.

"Este o discutie de oportunitate, iar daca era nevoie de o discutie de finantare externa a României, acest lucru trebuia facut in urma cu doua-trei luni, dar se pare ca acum suntem impinsi si din interior si din exterior catre un acord cu Fondul", a adaugat Mircea Geoana, care este de parere ca un eventual acord cu FMI va fi "probabil" unul de tip stand-by, "asa cum am mai avut".

"Ne vom imprumuta doar daca avem nevoie, asta inseamna stand-by, nu inseamna ca bancile vor reincepe creditarea economiei reale, nu exista nicio legatura de conditionalitate explicita sau macar implicita".

  • Geoana: PSD ar sustine impozitarea diferentiata

Mircea Geoana a adaugat ca in prima faza trebuie cunoscute conditiile impuse de FMI pentru un eventual acord de finantare, iar daca "vin cu acelasi corset rigid, neadaptat economiilor tarilor cu care lucreaza, se va ajunge ca in anii 90, intr-o situatie de presiune sociala si de contractie economica, iar riscul de a intra intr-o logica de recesiune economica ar putea sa devina o realitate

Presedintele PSD a explicat ca intentia sa nu a fost sa faca "o pledoarie anti FMI", dar a atras atentia ca "riscul major" este ca planul anti-criza românesc "risca sa nu mai fie al Guvernului, ci sa devina al FMI".

"In momentul in care ai ales un acord care iti impune anumite restrictitii, este clar ca ai ales deja o cale a pachetului anti-criza", a explicat el.

Pe de alta parte, PSD ar sustine o modificare a politicii fiscale, potrivit lui Mircea Geoana, care spune ca "ca o impozitare diferentiata este echitabila", dar "nu sunt in pozitia sa contest un angajament din programul de guvernare al actualului Cabinet, pentru ca actuala guvernare a pierdut trei luni de zile cu asezarea pe pozitii".