Mircea Geoana spune ca delegatia FMI vine la Bucuresti pentru "discuţii exploratorii, de tatonare", in vederea contractarii unui eventual credit extern. El a precizat ca decizia in cazul contractarii unui imprumut extern apartine Guvernului, si nu Parlamentului.
"Este o discutie de oportunitate, iar daca era nevoie de o discutie de finantare externa a României, acest lucru trebuia facut in urma cu doua-trei luni, dar se pare ca acum suntem impinsi si din interior si din exterior catre un acord cu Fondul", a adaugat Mircea Geoana, care este de parere ca un eventual acord cu FMI va fi "probabil" unul de tip stand-by, "asa cum am mai avut".
"Ne vom imprumuta doar daca avem nevoie, asta inseamna stand-by, nu inseamna ca bancile vor reincepe creditarea economiei reale, nu exista nicio legatura de conditionalitate explicita sau macar implicita".
- Geoana: PSD ar sustine impozitarea diferentiata
Mircea Geoana a adaugat ca in prima faza trebuie cunoscute conditiile impuse de FMI pentru un eventual acord de finantare, iar daca "vin cu acelasi corset rigid, neadaptat economiilor tarilor cu care lucreaza, se va ajunge ca in anii 90, intr-o situatie de presiune sociala si de contractie economica, iar riscul de a intra intr-o logica de recesiune economica ar putea sa devina o realitate
Presedintele PSD a explicat ca intentia sa nu a fost sa faca "o pledoarie anti FMI", dar a atras atentia ca "riscul major" este ca planul anti-criza românesc "risca sa nu mai fie al Guvernului, ci sa devina al FMI".
"In momentul in care ai ales un acord care iti impune anumite restrictitii, este clar ca ai ales deja o cale a pachetului anti-criza", a explicat el.
Pe de alta parte, PSD ar sustine o modificare a politicii fiscale, potrivit lui Mircea Geoana, care spune ca "ca o impozitare diferentiata este echitabila", dar "nu sunt in pozitia sa contest un angajament din programul de guvernare al actualului Cabinet, pentru ca actuala guvernare a pierdut trei luni de zile cu asezarea pe pozitii".
dupa ce logica?
E o lectie pentru mine, imi pare bine ca vad cu ochii mei ce se intampla, altfel nu puteam crede ca vesticii pot fi atat de camatari si aroganti.
Daca le merge lor rau, din propria lor prostie si lacomie (pentru ca ei au provocat criza), atunci trebuie ca toti ceilalti sa fie in genunchi si sa astepte cu umilinta ca vestul sa treaca din nou in frunte, ba chiar pe banii celor mai saraci daca se poate !
Sper ca acordul cu FMI sa fie doar tehnic, de tip stand-by (luam bani doar daca e nevoie cu adevarat), sa inchidem clantzaul spurcat la agentiile de rating. Si bani adevarati sa luam doar de la UE daca e nevoie!
Cota unica e mult mai eficace economic decat impozitarea diferentiata (care e mai morala, insa nu cu morala faci prosperitate), atractivitatea ei a facut sa avem investitii straine de 9 miliarde in 2008 si cea mai rapida crestere a PIB din UE ! Daca nu impozitezi prea mult, atunci oamenii au dorinta sa faca afaceri, sa investeasca, creeaza locuri de munca, se face consum, sunt bani de depozitat in banci, etc. Daca impozitezi prea tare, cauta alte tari, isi baga banii la ciorap, apare frauda fiscala masiva, etc.
Ce inseamna asta? Au fos mari razboaie sa nu mai platim tribut turcilor si acum suntem obligati sa platim la toti? Si pe deasupra ne obligam sa facem orice vor ei!
Sa ne schimbam numele din Romania in "Colonia Ma-si" sa stim ce facem.
Nu sunt de acord sa semnam comtract cu FMI sau BM. Suntem in UE.
Daca nu se gaseasc 10 miliarde sa imprumute un stat membru si ne vand FMI, Uniunea e o marsavie mai mare si mai periculoasa decat vechiul bloc sovietic.
evident ca se fac manarii cu economiile tarilor mai mici, ca doar nu a fost construit ca sa iasa in pierdere sau sa ajute. a fost construit ca sa castige tot sua.
important este felul in care se va negocia imprumutul si felul in care guvernul va gestiona banii.
totusi sper sa nu ne imprumuta. nu vad nevoia sa ne apese.
Nu zice nimeni nimic?!
Dati-l incolo de FMI ca nu murim de foame daca le platim dobanda la 1 miliard de USD.
Mai tare ma framanta faptul ca nu mai aud nimic despre banii cu care se falea UE ca ne va ajuta, s-au erau doar cuvinte goale? Daca ne lasa Europa de izbeliste la prima ocazie cand avem nevoie de ajutor atunci e clar ca cvea miroase a rahat.
Macar daca luam un imprumut de la FMI avem o scuza pentru a ne comporta corect dpdv economic. Ceva de genul ''vrem sa marim salariul profesorilor cu 100%/luna, dar ghinion, FMI cel rau nu ne lasa"
cit priveste spusele d-nului alin, greseala poporului roman este ca romanii au venit la dunare si nu japonezii. natie de robi am fost si von ramine mult si bine.