Derivatele, o afacere de 700 de mii de miliarde de dolari
Conform Bancii pentru Reglementari Internationale, totalul pozitiilor deschise pe derivate reprezinta echivalentul a peste $700 de mii de miliarde iar pentru a intelege ce inseamna aceasta suma, va spun ca PIB-ul SUA este de $14 mii de miliarde, PIB-ul mondial este de aproximativ $50 de mii de miliarde iar capitalizarea totala a burselor din intreaga lume se situeaza tot in jurul a $50 de mii de miliarde.
Pe aceasta piata s-a „jucat” celebrul trader francez Jerome Kerviel, cel care a adus o pierdere de 4.9 miliarde de euro bancii Societe Generale si tot pe aceasta piata au pozitii deschise toti investitorii care se respecta.
Tranzactiile pe piata derivatelor presupun riscuri extreme insa in goana lor dupa profit, bancile (si nu numai) au inceput sa investeasca tot mai multi bani in acest sistem si prin urmare, sa isi asume tot mai multe riscuri. Produsele financiare au devenit tot mai complexe, ajungand sa fie foarte greu de inteles chiar si de catre cei care le tranzactionau. Toate acestea s-au intamplat pentru ca Top Managementul fiecarei companii era fortat de catre investitori sa raporteze castiguri record la sfarsitul fiecarui trimestru.
In fiecare zi aflam despre noi pierderi pe care investitorii le inregistreaza insa nimeni nu spune nimic despre ce se va intampla atunci cand pozitiile inca deschise pe derivate se vor inchide iar pierderile vor iesi la lumina.
via, ce inseamna instrumentele derivate
Citeste si comenteaza pe khris.ro.

Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
Pierderile bancilor sunt 99% datorate derivatelor si nu suportului real (oameni care nu-si mai platesc ratele).
1. Sa se faca foamea in jur de 100 de ani.
2. Sa se "tipareasca" toti banii pierduti.
Simplu, nu?
Criza asta mi se pare tot mai mult doar ca sa acope niste gauri in niste buzunare oricum prea pline. Bancile si bancherii ar trebui sa fie in serviciul oamenilor si al firmelor, nu invers!
Cat de virtuali sunt zecile de mii de disponibilizati care se anunta la televizor zi de zi?
Adica aia se sinucid si sunt concediati din cauza unei impresii? Li se pare ca sunt sutati afara din casa?
Cat despre reglarea pietei, daca s-ar regla fara nici o interventie, cum ar fi si normal, atunci ar fi anarhie globala.
De ex. infintez si eu un fond "Romania cea mai tare" in care promit ca in urmatorii 3 ani investesc 843 mii de miliarde de dolari. Pe care va invit sa il derivati.
Uite asa tocmai ce a crescut piata derivatelor la 1543 mii de miliarde. Din care "Romania cea mai tare" reprezinta nu mai putin de 54%
Va rog sa anuntati acest lucru.
Multumesc.
ECONOMIA NU ISI VA REVENI DIN CRIZA ACTUALA DECAT ATUNCI CAND SE VA GASI CINEVA CARE SA O REVOLUTIONEZE.
VOM FI CONTEMPORANII REDEFINIRII TEORIEI ECONOMICE.
ESTE DOAR O CHESTIUNE LEGATA DE TIMP.
pe piata derivatelor exista o foarte mare diferenta intre pozitii si posibile pierderi. de exemplu pentru optiuni poti sa faci uz de ele sau nu. daca nu faci uz de optiune pierzi marginul doar care de obicei e 0.001%. avand in vedere ca majoritatea instrumentelor de pe derivate sunt de folosite pentru a obtine hedging ele nu sunt pierderi efective. in momentul in care un fond ajunge la concluzia ca un derivativ e mai bine sa se renunte la el nu il va folosi si va pierde doar garantia pentru instrument.
dar e mult mai simplu sa arunci intr-un articol de 3 randuri cu mii de miliarde de dolari ca sa se mire oamenii care nu lucreaza pe piata financiara.
Iar Mihai a spus bine 'joc de suma zero'. Ceea ce articolul nu spune, insa e foarte important acest lucru. In derivate nu exista profit / pierdere pentru piata, pentru ca exista un castigator si un 'loser'. It's that simple.
S-au inmultit blogurile in Romania, ceva de speriat. Locuiesc si lucrez de un an in Anglia, iar presa de aici nu are in niciun caz profilul celei din Romania, unde efectiv simti ca fiecare isi da cu parerea - ceea ce nu e grav, dar problema e ca isi dau oameni neavizati cu parerea ca nuca in perete si o fac public, pe site-uri ca hotnews care ii promoveaza sau ii lasa sa isi publice blogurile.
E foarte dezamagitoare presa financiara din Romania privita mai ales din afara... Si prea tineri (sa fim seriosi, in Romania de abia acum incepe sa se auda de derivate la nivel de mase), fara nicio criza financiara serioasa in spate, si fara vreun suport educational serios (scoala din Romania trateaza derivatele la nivel de teorema/demonstratie, ceea ce in afara nu intereseaza foarte tare, mai degraba conceptul, caracteristicile conteaza).
Vezi ca nu e chiar suma 0 pentru ca in cazul CDO-urilor pierderile sunt si vor fi de sute, chiar mii de ori mai mari decat sumele initiale (pentru ca riscul era considerat minim)
Derivatele astea unde sunt tranzactionate? Nu cumva la aceleasi burse? In cazul asta nu prea imi este clar cum pot sa vloreze de 14 ori mai mult decat tot ce misca pe burse la nivel mondial.
Sunt multe probleme in lumea financiara, dar asta nu e una din ele.
Sa dau un exemplu de cel mai simplu contract derivativ :credit interest SWAP.Sant doua parti care hotarasc sa schimbe intre ele diferenta intre dobanda fixa si cea varabila (floating interest rate) pentru o suma notionala de 1mld US$ sa zicem.Intre ele are loc dor schimbul trimestrial sau semestrial sau anual al diferentei dintre cele doua rate ale dobanzilor.Sa presupunem ca dodanda fixa pe trim a fost6% si ccea variabila a fost 9%.Atunci 3% din 1mld este platit de una din parti la cealalta.
1000000*.03=US$ 30.000.000.
Dar contractul se inregistreaza la val de 1mld(valoarea nomonala).Schimbul real de bani este mult mai mic deci suma din titlu nu are prea mare importanta.Valoarea derivativelor la nivel notional este tinata de Banca pe international Settlement din Basel ,Elvetia.Nu stiu daca val nominala are vreo greutate.Poate dinamica ei in timp.
sa vede ca esti total pe dinafara finantelor si speri ca aceste articole scrise cand erai pe toaleta iti vor aduce un renume in lumea bolggerilor.
In cazul derivatelor daca cineva pierde, altcineva castiga, cu alte cuvinte e un zero-sum game. Ai fi putut sa dai un search pe net inainte te scremi sa scoti asemenea aberatii. Ai fi putut sa spui ca firmele ar trebui sa intre pe piata derivatelor, ca sa isi faca hedging, nu pentru specula, care a cu totul altceva insa nu schimba datele problemei.