Derivatele, o afacere de 700 de mii de miliarde de dolari

de Cristian Ogonas     khris
Duminică, 8 martie 2009, 11:12 Economie | Finanţe & Bănci


In ultimul an, guvernele din intreaga lume au anuntat lansarea unor programe de ajutorare a propriilor economii, programe care presupun investitii si scutiri de taxe in valoare de zeci, sute sau chiar mii de miliarde de dolari. In plus, companiile se confrunta cu pierderi record iar FMI este de parere ca suma totala a pierderilor determinate de scaderea valorii activelor (write down) va ajunge numai in SUA la peste $2000 de miliarde. Toate aceste cifre sunt insa infime comparativ cu pierderile pe care aceasta criza le poate genera pe piata derivatelor.

Conform Bancii pentru Reglementari Internationale, totalul pozitiilor deschise pe derivate reprezinta echivalentul a peste $700 de mii de miliarde iar pentru a intelege ce inseamna aceasta suma, va spun ca PIB-ul SUA este de $14 mii de miliarde, PIB-ul mondial este de aproximativ $50 de mii de miliarde iar capitalizarea totala a burselor din intreaga lume se situeaza tot in jurul a $50 de mii de miliarde.

Pe aceasta piata s-a „jucat” celebrul trader francez Jerome Kerviel, cel care a adus o pierdere de 4.9 miliarde de euro bancii Societe Generale si tot pe aceasta piata au pozitii deschise toti investitorii care se respecta.

Tranzactiile pe piata derivatelor presupun riscuri extreme insa in goana lor dupa profit, bancile (si nu numai) au inceput sa investeasca tot mai multi bani in acest sistem si prin urmare, sa isi asume tot mai multe riscuri. Produsele financiare au devenit tot mai complexe, ajungand sa fie foarte greu de inteles chiar si de catre cei care le tranzactionau. Toate acestea s-au intamplat pentru ca Top Managementul fiecarei companii era fortat de catre investitori sa raporteze castiguri record la sfarsitul fiecarui trimestru.

In fiecare zi aflam despre noi pierderi pe care investitorii le inregistreaza insa nimeni nu spune nimic despre ce se va intampla atunci cand pozitiile inca deschise pe derivate se vor inchide iar pierderile vor iesi la lumina.

via, ce inseamna instrumentele derivate

Citeste si comenteaza pe khris.ro.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2124 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  greu de crezut (Duminică, 8 martie 2009, 11:21)

  andy [anonim]

  de 50 ori PIB-ul USA? ma indoiesc.
  • +1 (1 vot)    
   te indoiesti dar asa e... (Duminică, 8 martie 2009, 15:29)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui andy

   Nu degeaba a spus Buffet ca derivatele sunt arme financiare de distrugere in masa.
   Pierderile bancilor sunt 99% datorate derivatelor si nu suportului real (oameni care nu-si mai platesc ratele).
 • +2 (2 voturi)    
  Deci criza va dura 100 ani. (Duminică, 8 martie 2009, 11:37)

  AlinN [anonim]

  Daca s-au pierdut 700 mii miliarde si PIB-ul global este 50 mii miliarde, pentru a reveni la normal exista urmatoarele posibilitati:
  1. Sa se faca foamea in jur de 100 de ani.
  2. Sa se "tipareasca" toti banii pierduti.
  Simplu, nu?
  • +2 (2 voturi)    
   virtual... (Duminică, 8 martie 2009, 12:32)

   vikingu [anonim] i-a raspuns lui AlinN

   ..., virtual ar trebui sa facem foamea 100 de ani. Practic ar trebui sa ii bagam pe aia responsabili in puscarie si sa revenim la galbeni!

   Criza asta mi se pare tot mai mult doar ca sa acope niste gauri in niste buzunare oricum prea pline. Bancile si bancherii ar trebui sa fie in serviciul oamenilor si al firmelor, nu invers!
  • +2 (2 voturi)    
   Habar nu ai!!! (Duminică, 8 martie 2009, 12:57)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui AlinN

   Cine ti-a zis tie ca s-au pierdut 700 mi de miliarde? O mare parte din banii astia erau fictivi...nu aveau nici o acoperire..erau rezultatul unui bubble....erau doar in rapoartele financiare! Cine i-au crezut, considera ca acum e o pierdere....dar pt cei realisti, e doar o reglare a pietei!. Trezirea!!! Daca e vorba de foamete...aia e o foamete virtuala!
   • +1 (1 vot)    
    Despre virtualitate. (Duminică, 8 martie 2009, 14:49)

    AlinN [anonim] i-a raspuns lui mircea

    Cat de virtuali ti se par cei care s-au impuscat in cap pentru ca nu mai aveau ce manca?
    Cat de virtuali sunt zecile de mii de disponibilizati care se anunta la televizor zi de zi?
    Adica aia se sinucid si sunt concediati din cauza unei impresii? Li se pare ca sunt sutati afara din casa?
    Cat despre reglarea pietei, daca s-ar regla fara nici o interventie, cum ar fi si normal, atunci ar fi anarhie globala.
   • 0 (0 voturi)    
    corect (Duminică, 8 martie 2009, 16:50)

    ddr [utilizator] i-a raspuns lui mircea

    Ai dreptate. Intr-adevar e vorba de economia virtuala si de bani ipotetici pe care ai fi putut sa ii castigi la un moment dat daca vindeai. Practic sumele astea provin din increderea sau neincrederea intr-o companie si nu ca rezultat al activitatii ei economice
 • +1 (1 vot)    
  Aha, derivate (Duminică, 8 martie 2009, 12:27)

  Albu Zahar [utilizator]

  Spuneti derivate la orice promisiune financiara facuta in tramvai.

  De ex. infintez si eu un fond "Romania cea mai tare" in care promit ca in urmatorii 3 ani investesc 843 mii de miliarde de dolari. Pe care va invit sa il derivati.

  Uite asa tocmai ce a crescut piata derivatelor la 1543 mii de miliarde. Din care "Romania cea mai tare" reprezinta nu mai putin de 54%

  Va rog sa anuntati acest lucru.

  Multumesc.
 • 0 (2 voturi)    
  mda (Duminică, 8 martie 2009, 12:46)

  eu [anonim]

  DECI SE VA CAUTA ORBESTE "BUTONUL RESET".LOOOOOOL
  ECONOMIA NU ISI VA REVENI DIN CRIZA ACTUALA DECAT ATUNCI CAND SE VA GASI CINEVA CARE SA O REVOLUTIONEZE.
  VOM FI CONTEMPORANII REDEFINIRII TEORIEI ECONOMICE.
  ESTE DOAR O CHESTIUNE LEGATA DE TIMP.
 • +1 (1 vot)    
  articol pe genunchi (Duminică, 8 martie 2009, 12:56)

  radu [anonim]

  domnule khris puteti face un mic efort sa explicati mai in detaliu piata derivatelor, asta presupunand ca o si stiti, altfel oamenii raman cu impresii gresite, vezi comentariile de mai sus.
  pe piata derivatelor exista o foarte mare diferenta intre pozitii si posibile pierderi. de exemplu pentru optiuni poti sa faci uz de ele sau nu. daca nu faci uz de optiune pierzi marginul doar care de obicei e 0.001%. avand in vedere ca majoritatea instrumentelor de pe derivate sunt de folosite pentru a obtine hedging ele nu sunt pierderi efective. in momentul in care un fond ajunge la concluzia ca un derivativ e mai bine sa se renunte la el nu il va folosi si va pierde doar garantia pentru instrument.
  dar e mult mai simplu sa arunci intr-un articol de 3 randuri cu mii de miliarde de dolari ca sa se mire oamenii care nu lucreaza pe piata financiara.
 • +1 (1 vot)    
  700 de mii de miliarde (Duminică, 8 martie 2009, 13:52)

  Mihai [anonim]

  E vorba de afaceri de 700 de mii de miliarde, nu de pierderi. Pe piata de derivate e joc de suma zero (exceptand comisioanele), o parte pierde si o alta castiga, asa ca nu are cum sa se piarda atitia bani, nu va mai aberati cu articolul asta. Doar cei care nu respecta un money management si se lacomesc pot pierde tot, dar acei bani se duc la altii, nu se evapora.
  • 0 (0 voturi)    
   asa mai vine omul de acasa (Duminică, 8 martie 2009, 14:53)

   f [anonim] i-a raspuns lui Mihai

   Cineva mai sus spunea 'articol scris pe genunchi' si, din pacate, asa e.
   Iar Mihai a spus bine 'joc de suma zero'. Ceea ce articolul nu spune, insa e foarte important acest lucru. In derivate nu exista profit / pierdere pentru piata, pentru ca exista un castigator si un 'loser'. It's that simple.

   S-au inmultit blogurile in Romania, ceva de speriat. Locuiesc si lucrez de un an in Anglia, iar presa de aici nu are in niciun caz profilul celei din Romania, unde efectiv simti ca fiecare isi da cu parerea - ceea ce nu e grav, dar problema e ca isi dau oameni neavizati cu parerea ca nuca in perete si o fac public, pe site-uri ca hotnews care ii promoveaza sau ii lasa sa isi publice blogurile.

   E foarte dezamagitoare presa financiara din Romania privita mai ales din afara... Si prea tineri (sa fim seriosi, in Romania de abia acum incepe sa se auda de derivate la nivel de mase), fara nicio criza financiara serioasa in spate, si fara vreun suport educational serios (scoala din Romania trateaza derivatele la nivel de teorema/demonstratie, ceea ce in afara nu intereseaza foarte tare, mai degraba conceptul, caracteristicile conteaza).
  • 0 (0 voturi)    
   nu chiar (Duminică, 8 martie 2009, 15:32)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui Mihai

   De ce a dat faliment Lehman Brothers?
   Vezi ca nu e chiar suma 0 pentru ca in cazul CDO-urilor pierderile sunt si vor fi de sute, chiar mii de ori mai mari decat sumele initiale (pentru ca riscul era considerat minim)
 • 0 (0 voturi)    
  ??? (Duminică, 8 martie 2009, 14:28)

  un roman [utilizator]

  Adica capitalizarea totala a burselor din lume este de 50 mii de miliarde iar piata derivatelor este de 700 mii de miliarde, adica de 14 ori mai mare decat capitalizarea burselor la nivel mondial?

  Derivatele astea unde sunt tranzactionate? Nu cumva la aceleasi burse? In cazul asta nu prea imi este clar cum pot sa vloreze de 14 ori mai mult decat tot ce misca pe burse la nivel mondial.
 • 0 (0 voturi)    
  Stati linistiti (Duminică, 8 martie 2009, 15:58)

  vali [anonim]

  Derivatele sunt "zero-sum game", ca si fotbalul. Daca cineva pierde banii aia, altcineva ii castiga. Spre deosebire de actiuni, care sunt "net long".

  Sunt multe probleme in lumea financiara, dar asta nu e una din ele.
  • 0 (0 voturi)    
   LTCM (Luni, 9 martie 2009, 9:15)

   goe [anonim] i-a raspuns lui vali

   Iti spune ceva numele asta?
 • 0 (0 voturi)    
  incredere in dolar (Duminică, 8 martie 2009, 18:23)

  svv [anonim]

  Mai aveti incredere in DOLAR? De ce nu-l lasati sa valoreze cat hartia pe care este tiparit?
 • -1 (1 vot)    
  Valoarea notionala a derivativelor (Duminică, 8 martie 2009, 19:17)

  MBA [anonim]

  700 trilioane $ nu are o valoare reala.Este vorba de contractul nominal(notional).
  Sa dau un exemplu de cel mai simplu contract derivativ :credit interest SWAP.Sant doua parti care hotarasc sa schimbe intre ele diferenta intre dobanda fixa si cea varabila (floating interest rate) pentru o suma notionala de 1mld US$ sa zicem.Intre ele are loc dor schimbul trimestrial sau semestrial sau anual al diferentei dintre cele doua rate ale dobanzilor.Sa presupunem ca dodanda fixa pe trim a fost6% si ccea variabila a fost 9%.Atunci 3% din 1mld este platit de una din parti la cealalta.
  1000000*.03=US$ 30.000.000.
  Dar contractul se inregistreaza la val de 1mld(valoarea nomonala).Schimbul real de bani este mult mai mic deci suma din titlu nu are prea mare importanta.Valoarea derivativelor la nivel notional este tinata de Banca pe international Settlement din Basel ,Elvetia.Nu stiu daca val nominala are vreo greutate.Poate dinamica ei in timp.
  • 0 (0 voturi)    
   corect (Duminică, 8 martie 2009, 22:55)

   flynt [anonim] i-a raspuns lui MBA

   am intarziat un pic, dar tocmai vroiam sa scriu cam ce a scris MBA, suma despre care vorbeste autorul este "notional interesest", adica suma de bani ce include si levierul. banii reali disputati in acest "zero sum game" sunt de cel putin 10 ori mai putini - asa numitele "marje". restul sunt doar bani teoretici.
 • 0 (0 voturi)    
  articol varza (Duminică, 8 martie 2009, 19:53)

  coco [anonim]

  Domnule Orgonas
  sa vede ca esti total pe dinafara finantelor si speri ca aceste articole scrise cand erai pe toaleta iti vor aduce un renume in lumea bolggerilor.
  In cazul derivatelor daca cineva pierde, altcineva castiga, cu alte cuvinte e un zero-sum game. Ai fi putut sa dai un search pe net inainte te scremi sa scoti asemenea aberatii. Ai fi putut sa spui ca firmele ar trebui sa intre pe piata derivatelor, ca sa isi faca hedging, nu pentru specula, care a cu totul altceva insa nu schimba datele problemei.
  • 0 (0 voturi)    
   partial corect (Duminică, 8 martie 2009, 22:58)

   flynt [anonim] i-a raspuns lui coco

   corect, cea mai corecta atitudine fata de derivate este hedge-ingul. numai ca hedge-ingul ar fi aprope imposibil daca nu ar exista si speculatorii. asa ca mi se pare cel putin imoral sa se arunce toate vina doar asupra speculatorilor in toata aceasta afacere care a iesit prost pana la urma.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by