Economia mondiala are nevoie de o “crestere a cererii”, iar liderii prezenti la summitul G20 care incepe in 2 aprilie la Londra trebuie sa solicite un efort comun de injectare a mai multor fonduri publice in economie pentru sporirea cererii si indepartarea recesiunii.

Este declaratia consilierului economic al Casei Albe, Lawrence Summers, intr-un interviu acordat publicatiei Financial Times.

"La nivel macroeconomic, G20 trebuie sa se concentreze asupra cererii mondiale. Lumea are nevoie de mai multa cerere", a spus Summers. Pentru stimularea economiei si cresterea cererii interne, Statele Unite au lansat in luna februarie un plan de 787 miliarde dolari. Alaturi de acesta, banca centrala americana injecteaza de mai multe luni miliarde de dolari in circuitul economic.

La mai putin de o luna inaintea summitului de la Londra, al sefilor de stat si de guvern din G20, grupul care reuneste statele dezvoltate si economiile emergente, declaratiile lui Summers fac parte din acelasi registru cu cele de vineri ale FMI, care a cerut ca fiecare stat sa-si examineze masurile de relansare economica prevazute pentru anul 2010.