Theodor Stolojan spune ca o astfel de solutie poate fi evitata de tara noastra doar cu mari costuri: "si PSD si PDL stiu ca Romania are nevoie de finantare externa, ca nivelul investitiilor straine directe s-a redus probabil la jumatate fata de 2008, deci alegerea e cunoscuta de mult. Vrem o ajustare brusca cum s-a facut in perioada 1997-2000? Trebuie sa va reamintesc cand cursul leu-dolar a trecut de la 4.000 lei dolarul, apoi la 8.000 si apoi la 16.000? Asta este varianta, daca nu recurgem la o finantare externa", a afirmat Theodor Stolojan, citat de NewsIn.
- Alternativa la imprumutul extern: reducerea consumului
Premierul Emil Boc a admis, duminica seara, intr-o emisiune la Prima Tv, faptul ca Romania are nevoie de un credit de cateva miliarde de euro, adaugand ca Guvernul se afla in discutii cu CE pentru contractarea unui credit extern, iar aceasta se consulta la randul sau cu FMI, existand multe cazuri in care Comisia cere ca acordul cu ea sa fie dublat de unul cu Fondul.
Nu de alta dar ca sa aiba si ei din ce fura.
Daca ar fi venit la guvernare si ar fi zis direct baieti mergem sa luam imprumut, lumea ar fi zis concret la ce va trebuie banii?? Nu aveau un raspuns potrivit.
Ei bine acum criza le da toate argumentele vrute si nevrute.
Ei imprumuta banii, ne fac pe toti datori si apoi banii ii fac pierduti in diverse proiecte cu scheme subtile de deturnare de fonduri!
Sa nu mai abereze, si sa faca ce trebuie facut ca sa se reduca consumul extern. Nu ala intern ca aia nu e de bine. Dar din ceea ce ne priveste ne-ar fi mult mai bine daca romanii ar cumpara dupa criteriul fabricat in Romania!
Sa nu reduca lefurile la Stat, dar sa reduca numarul de angajati care plimba hartii de colo colo si nu fac nimic concred doar incaseaza sporuri.
"Romania are doua optiuni: una, de a nu lua nicio finantare externa si de a reduce masiv consumul "
Corect! Prima tinta: consumul realizat prin hotie de clasa politica si prietenii lor din shm-economie, shp-agricultura etc.
"a lua o finantare extrerna si a castiga timp pentru a face reformele structurale"
A castiga timp? Dar in cei 20 de ani de la "revolutie" ce-ati facut, stimabililor? N-a fost destul timp?
Pai pana cand, mai, pana cand?
Daca am putea recupera macar 1/2 din cat ne-au furat astia in 19 ani de zile nu s-ar pune problema sa facem imprumut la FMI ci s-ar pune prob cu cat sa il imprumutam noi pe ei.
De ce nu zice si ce implica un imprumut extern; uita cumva dumnealui ca 1996-2000 a fost perioada marilor tunuri, la care a fost si el parte.
Orice imprumut de la FMI implica constrangeri mari, la nivel fiscal, mai exact vom plati tot noi ca sa ne salvam de "criza".
Nu poti baga bani la nesfarsit intr-o economie bolnava tronata de un sistem legislativ si mai bolnav, cu institutiile statului care pazesc mai mult hotul si evazionistul decat negustorul cinstit;
Cred ca am ajuns sa nu mai vedem padurea din cauza frunzelor.
"Numa' bine!!!"
Ea deja a inceput, si multe firme ( mari) ne trimit scrisori de insolventa. Este deprimant si viitorul suna sumbru. Din pacate asocierea crizei mondiale cu clasa politica de la noi va rezulta intr-un total haos. Imprumutul extern va intra in buzunarele mafiotilor si va trebui achitat de buzunarele noastre.
Cine ne garanteaza ca pe durata unei crize societale comparabile cu aceea din ultimii ani ai regimului Ceausescu, chiar vor fi efectuate transformarile structurale ale conomiei romanesti ?
Daca tot trebuie sa ne imprumutam, macar sa cerem minimul minimului necesar.
- care scriu pe Hotnews pe banii statului din taxele noastre -
Sporurile la salariul de la Stat sunt mareata realizare - pe banii nostri - a Guvernului "liberal" al lui Tariceanu: bani pentru capuse contra NIMIC (performanta sau reforme).
Astazi, Banca mondiala cere anularea lor.
Capusele nu vor sa intrebam poporul daca mai vrea sa le ingrasam pe banii nostri ?
Eu zic sa intrebam poporul daca mai vrea capusele lu Tariceanu - sau vrea sa ne inrobim in imprumuturi ca sa le tinem in functii :)))))
BM recomanda autoritatilor romane inghetarea salariilor, a angajarilor si eliminarea sporurilor
Hotnews, Joi, 5 martie 2009
Emil Boc: Magistraţii, parlamentarii şi angajaţii MApN vor fi plătiţi ca orice salariat de la stat.
Realitatea Tv, 8 Martie 2009
are vreun interes?
daca s-ar reduce cheltuielile cu parlamenteu si guvernul s-ar economisi ceva bani si ar mai fi moduri de reducere, fara a afecta oamenii de rand... da de obicei astea sunt ultimele la care se apeleaza
Acu e musai sa ne indatoram cateva miliarde ca deh..cheltuielile bugetare sunt mari.
Poate inca cativa KM de autostrada la preturi astronomice vor intoarce banii de unde eau plecat !
Astia mai au sa sa ne vanda mamele ! Atat a ramas in tara asta !
Si ce daca "se reduce consumul"? Da' UNDE naiba scrie ca oamenii sunt un fel de râme, care trebuie MUSAI sa bage ceva pe o parte - si sa scoata pe alta?
Se reduce consumul, ok! Si ce mare paguba? Se reduc astfel si deseurile! Ca numai pentru ca sa scapam de MIZERIE trebuie Romania sa cheltuiasca o GRAMADA de bani!!!
Mai putin evident este,insa,cine va fi capabil sa faca acele reforme structurale de care vorbeste Stolojan pentru ca mie imi este foarte clar ca nu exista nimeni in stare sa faca acest lucru.
Nu se stie,nu se poate,nu se vrea,nu conteaza rezultatul e acelasi pentru economia tarii.
Din acest motiv am din nou senzatia ca nu facem altceva decat sa lungim boala,sa taiem coada pisicii bucatica cu bucatica,sa amanetam viitorul, in loc sa transam clar situatia acum!!
Cand si cum va fi rambursat?
Daca acum nu poti avea resurse cum o sa dai imprumutul ?
Lasind glumitzele la o parte, prima grija cind iei un imprumut care e, stimate tovarase academician economist la BM, intiiul valutist al tarii in 92 (nu, n-am uitat). Iti spun eu care e, domle Stolo: CUM IL DAI INAPOI. S
Eu as mai adauga si: LA CE E FOLOSIT si DE CE E NECESAR. Uite, eu unul nu am inteles de ce e necesar un imprumut.
"[...]stiu ca Romania are nevoie de finantare externa"
De unde?
"[...]ca nivelul investitiilor straine directe s-a redus probabil la jumatate fata de 2008[...]"
Esti sigur? Si chiar asa de ar fi, si? Sint cite sint. Deci daca nu sint investitii - care trebuie atrase, cu atit mai mult in perioade de criza - ... imprumutam! Daca nu e piine, sa mincam cozonac.
", deci alegerea e cunoscuta de mult[...]"
Nu pot sa zic decit: ha?
2. Princilalele caracteristici ale economiei romanesti in acest moment sunt urmatoarele:
a) Datoria externa a tarii este de peste 70 miliarde euro, din care peste 10 miliarde datorie publica, restul fiind datorie privata. Serviciul datoriei externe este de peste 30 miliarde euro PE AN, adica aproape o treime din PIB, din ceea ce producem. Calculati ce mai ramane pentru consumul populatiei, pentru investitii, pentru crearea de locuri de munca etc;
b) In Romania, peste 75% din PIB reprezinta profituri, restul salarii. In Elvetia, profiturile reprezinta 35% din PIB, restul sunt salarii. In Romania cea mai mare parta a capitalului a fost trecuta in proprietatea strainilor. Profiturile intra in conturile si buzunarele proprietarilor de capital. Intelegeti, domnilor Stolojeni, unde sunt resursele de care are nevoie Romania pentru a iesi din criza?
3. Nu de noi imprumuturi are nevoie Romania, ci de urmatoarele masuri:
a) crearea unui fond national de investitii, prin instituirea unui impozit progresiv pe avere(terenuri, cladiri, valori mobiliare), din care sa fie finantate proiecte de investitii, dupa metodologia folosita la acordare fondurilor structurale UE;
b) interzicerea acordarii de credite care nu sunt acoperite de depozite, de bani reali(vezi pctc);
c) interzicerea punerii in circulatie de numerar care nu are acoperire in aur, alte metale pretioase, alte marfuri standardizate);
d) interzicerea acordarii de credite in valuta (maneda straina, alta decat aceea pusa in circulatie de banca centrala responsablia).
4. Masurile de mai sus sunt valabile nu numai pentru Romania.
b) bancile straine vin aici ca sa faca profit, deci cum poti face daca nu ai bani? imprumutand de mai multe ori aceiasi bani!!
c) nimeni nu mai face asta, este moartea economiei pt ca sunt o gramada de bani virtuali pe piata
d) de ce sa faci imprumut cu 25% dobanda cand poti face cu 10% ? Asta imi aminteste de perioada 90-2000 cand nu existau credite pt ca dobanda era de 200% si totul se cumpara cu cash.
Ar trebui sa se retraga, sa se ascunda, sa nu mai spuna nimic, pur si simplu sa dispara asa cum dispare si ceea ce promite!