Romania are nevoie de un imprumut extern, deoarece, in lipsa acestuia, tara noastra este in pericol sa repete criza din perioada 1997-2000, a afirmat liderul democrat-liberal Theodor Stolojan, inaintea sedintei de luni dimineata a reprezentantilor coalitiei, potrivit NewsIn.

Theodor Stolojan spune ca o astfel de solutie poate fi evitata de tara noastra doar cu mari costuri: "si PSD si PDL stiu ca Romania are nevoie de finantare externa, ca nivelul investitiilor straine directe s-a redus probabil la jumatate fata de 2008, deci alegerea e cunoscuta de mult. Vrem o ajustare brusca cum s-a facut in perioada 1997-2000? Trebuie sa va reamintesc cand cursul leu-dolar a trecut de la 4.000 lei dolarul, apoi la 8.000 si apoi la 16.000? Asta este varianta, daca nu recurgem la o finantare externa", a afirmat Theodor Stolojan, citat de NewsIn.

  • Alternativa la imprumutul extern: reducerea consumului 

Stolojan a mai aratat ca alternativa este ca Romania sa nu se imprumute, insa in acest caz, consumul s-ar reduce drastic: "Romania are doua optiuni: una, de a nu lua nicio finantare externa si de a reduce masiv consumul productiv si neproductiv, pentru ca neputand sa finantezi deficitul mare, trebuie sa reduci importurile, sau de a lua o finantare externa si a castiga timp pentru a face reformele structurale", a conchis europarlamentarul.

Premierul Emil Boc a admis, duminica seara, intr-o emisiune la Prima Tv, faptul ca Romania are nevoie de un credit de cateva miliarde de euro, adaugand ca Guvernul se afla in discutii cu CE pentru contractarea unui credit extern, iar aceasta se consulta la randul sau cu FMI, existand multe cazuri in care Comisia cere ca acordul cu ea sa fie dublat de unul cu Fondul.