O delegatie a Fondului Monetar International (FMI) va veni in aceasta saptamana in Romania pentru a evalua situatia economiei romanesti, a declarat viceprim-ministrul Dan Nica la finalul sedintei Coalitiei, citat de NewsIn. Acesta a mai precizat ca "nu crede" ca va fi vorba si despre o negociere pe tema unui imprumut.

"Au fost si discutii legate de modul in care vom asigura finantarea in acest an, nu exista in acest moment un proces de evaluare care sa fie finalizat. (..) Ceea ce ne ingrijoreaza este o oarecare ingreunare a procesului de asigurare a creditarii catre firmele din Romania de catre sistemul bancar si vrem sa vedem care sunt modalitatile prin care sa ajutam sistemul bancar si in acelasi timp sa fim siguri ca nu exista niciun abuz in acest domeniu", a declarat Dan Nica.

Vicepremierul a precizat ca nu are nicio informatie legata de discutiile purtate intre FMI si o delegatie romana pe marginea unui imprumut.

Intrebat daca delegatia FMI care va veni in Romania in aceasta saptamana va negocia cu partea romana un imprumut, Nica a spus ca "nu crede" ca va exista o astfel de negociere cu Guvernul Romaniei. De altfel, Nica a aratat ca exista un mecanism prin care reprezentantii FMI fac schimb de informatii cu institutiile abilitate din fiecare tara pentru a evalua impactul crizei economice.

"Eu inteleg ca ei vin in primul rand pentru a vedea care este situatia economiei romanesti, daca a existat un impact al crizei, cum este pregatita economia Romaniei pentru a face fata acestei crize si care sunt masurile ce trebuie luate pentru o reglementare mai buna a sistemului financiar-bancar astfel incat sa se evite situatiile neplacute din anul 2008", a precizat vicepremierul.

Primul ministru Emil Boc a declarat duminica intr-o emisiune la Prima Tv ca Executivul se afla in discutii cu Comisia Europeana pentru contractarea unui credit extern, iar aceasta se consulta la randul sau cu FMI, existand multe cazuri in care Comisia cere ca acordul cu ea sa fie dublat de unul cu FMI.

Emil Boc a precizat insa ca Executivul nu a stabilit inca de unde se va imprumuta si nici suma exacta, avand in vedere ca sunt mai multe variante in discutie.