Masivele cheltuieli publice si reglementarea drastica din partea statului nu fac decat sa prelungeasca actuala criza, a declarat luni seara presedintele Cehiei, Vaclav Klaus, care i-a cerut liderului american Barack Obama sa nu puna in pericol economia de piata prin masurile financiare de combatere a recesiunii economice, relateaza Reuters.

In discursul sustinut la Universitatea Columbia din New York, Klaus, fostul premier ceh, considerat unul dintre principalii sustinatori ai pietelor libere, dupa caderea comunismului in urma cu 20 de ani, a declarat ca nu s-a asteptat niciodata sa fie din nou martorul unei interventii atat de masive a guvernelor in viata economica.

"De aceea, sunt convins ca a lupta pentru libertate si pentru piete libere, ceva ce am apreciat intotdeauna la Statele Unite, ramane prioritatea momentului", a spus el.

El si-a exprimat speranta ca Barack Obama va aplica "un mix optim de continuitate si discontinuitate" a politicilor promovate de George W. Bush.

"Sper ca politicile lui Obama nu vor pune in pericol institutia de baza care este piata libera", a continuat presedintele Cehiei.

El a precizat ca bancile Cehiei nu au fost afectate atat de puternic de criza financiara deoarece au urmat reguli stricte de creditare, dupa criza financiara din Asia.