45 de cabinete de avocatura din 25 de tari solicita constituirea unui tribunal international special care sa judece cazul omului de afaceri american Bernard Madoff, responsabil pentru inselarea a peste zece mii de persoane, relateaza AFP.

"Este o problema mondiala ce necesita o solutie mondiala", a aratat avocatul spaniol Javier Cremades, presedinte al acestei "aliante internationale", creata luna trecuta la Madrid. Alianta reprezinta circa zece mii de clienti, victime ale escrocului, a aratat Cremades intr-o conferinta de presa.

Bernard Madoff, in varsta de 70 de ani, se afla in arest la domiciliu din decembrie 2008 si trebuie sa raspunda joi in fata instantei pentru o frauda de 50 de miliarde de dolari, in urma careia peste zece mii de oameni au fost pagubiti.

"Amploarea escrocheriei, extinderea sa geografica, numarul persoanelor si institutiilor afectate evidentiaza necesitatea infiintarii unui tribunal financiar international", a mentionat Javier Cremades.

Anchetatorii sustin ca Madoff a infiintat un fond de investitii, bazat pe asa-numita "schema Ponzi", o operatiune ilegala in managementul fondurilor de investitii, similara cu jocurile piramidale. Ea presupune returnarea de profituri exagerate investitorilor, fara nicio baza reala. Poarta numele lui Charles Ponzi, un imigrant italian care a ramas in istoria SUA drept unul dintre cei mai mari fraudatori.

Madoff, fost sef al Nasdaq Stock Exchange, risca 20 de ani de inchisoare si o amenda de 20 milioane de dolari.