Cota unica ar putea fi introdusa si pentru tranzactiile imobiliare facute de persoanele fizice
"Finantele analizeaza in acest moment o propunere ce vizeaza impozitarea cu 16% a veniturilor obtinute de catre persoanele fizice din tranzactiile comerciale cu terenuri si apartamente. Nu s-a luat inca o decizie in acest moment, intrucat se analizeaza impactul pe care l-ar putea avea introducerea acestei masuri", a spus Paul Coman.
Noul Cod Fiscal ar putea cuprinde si o masura ce vizeaza vanzarea creantelor fiscale detinute de contribuabilii ce se afla in situatia de insolventa, pentru a atrage bani la buget, a adaugat Paul Coman.
Gabriel Biris, partener la firma de avocatura Biris Goran, a spus ca Finantele lucreaza la partea de impozitare a tranzactiilor imobiliare, astfel incat veniturile obtinute de persoanele fizice sa poata fi impozitate cu 16%.
"In acest moment, pentru tranzactiile cu imobile mai vechi de trei ani se plateste un impozit de 1% din pretul de vanzare, in cazul imobilelor a caror valoarea e mai mica de 200.000 de lei, si de 2% pentru cele care depasesc acest prag. Totodata, pentru cladirile mai noi de trei ani se plateste un impozit intre 2% si 3% din pretul de vanzare", a explicat Biris.
"Prin introducerea acestei masuri, cel care vinde ar urma sa plateasca un impozit de 16% pe castig si TVA de 5% sau 19%, in functie de valoarea imobilului", a mai spus el.

Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
Cum am renunțat la viața de ONG-ist boem care credea că Bucureștiul se salvează prin povești. Interviu cu Edmond Niculușcă, primul om pe care Nicușor Dan l-a angajat când a venit la Primărie
Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
mai degraba sunt disperati dupa bani.
pana acum nu-i interesau speculatorii.
mentionez ca nu ma incadrez in categoria de speculator,sunt simplu cetatean
totusi mi se pare o ingradire,gen hai sa mai dam cu sapa in cap copntribuabilului.
Asa traim linistiti si noi si guvernul, si mai reducem un pic din specula.
Bineinteles ar ramane problema eternilor dezvoltatori care au mai multe tranzactii pe an. Dar ei, dezvoltatorii, n-ar vinde mai scump, ca nu ar avea cui. Pur si simplu si-ar mai taia din profiturile de-a dreptul aberante...
parerea mea...
La fel si cu impozitul pe locuinte: sa ramna prima locuinta, cea declarata de domiciliu, la cota stabilita pana acum de primarii, iar celelalte locuinte - care intre altele pot fi inchiriate, acesta fiind de fapt si scopul asa-zisilor speculatori, sa obtina castiguri - sa se diferentieze impozitul anula datorat.
Am o casa in oras si doresc s-o vand si sa iau ceva in afara, sa scap de nebunia asta din trafic si de poluare, care pentru mine, la varsta pe care o am conteaza mult. Pentru ce sa-mi ia statul 16% din cat iau pe casa, cand si asa pretul locuintelor a scazut atat? Si apoi sa dau acelasi procent din banii cu care cumpar? E jaf curat din buzunarul cetateanului
cum deduc TVA-ul ca PF? sau il iau pe firma sa ma scad?
Ei vor chipurile sa stavileasca 'specula' imobiliara. Care specula stimabililor, pe criza asta nu mai face nimeni specula cu nimic.
Daca va fi introdusa aceasta predevere, tot oamenii amarati care vor sa isi cumpere/vinda o garsoniera vor fi cei mai afectati.
Adica atunci cand iti faci casa platesti TVA la materiale, bani incasati de stat.
Daca dupa 2 ani o vinzi, mai platesti un TVA 16% aplicat la toata valoarea.
Mai rau ca in IOBAGIE ! Cine draku-i numeste pe astia la conducerea tarii ?
Iar la firme se deduce TVA platit la materialele folosite in constructie etc. Asa ca nu e dubla impunere, patratel :)
Ce mai comentati atata?
De ce? Deoarece asa 'vrea' muschii lor.
Incompetenta la nivel de guvern se traduce intotdeuna in masuri discretionare si birocratice, sa bagi mana adanc in buzunarul contribuabilului e extrem de facil si nu necesita multa pricepere.
16% din castig e o taxa mai mica dupa parerea mea.
Doar ca ... s-au trezit niste baieti destepti ca platesc prea mult impozit (ca deee! crestea piata, nu?) si atunci au facut "lobby" la MF sa se transforme in mizeria de taxa pe tranzactie in care a fost transformata.
Acum cand toate sunt pe pierdere, vin cu asta de 16% pe castiguri :-) ... ori sunt dobitoci patentati (m-as mira) ori sunt corupti si putrezi pana-n maduva oaselor.
Sigur baietii destepti o sa declare adevarata valoare a casei la notar si nu o sa mai umble cu valizele de euro.
Daca taxele si impozitele sunt destul de mici,nimeni nu se oboseste cu smecherii si se platesc, dar daca sunt mari, sigur se gaseste un mod de evitat.
Sa detaliez:
- o iau azi cu 100,000
- o vand maine cu 110,000
Platest impozit 16% din 10,000 adik 1,600 euro
A inteles si Domnia Dvs?
Impozit mare pe tranzactii este corect doar daca se face in scop pur speculativ: azi se cumpara, maine (in maxim 3ani) se vinde.
In rest loveste tot in prostime
Daca se majoreaza doar cota cel care vinde un imobil de 100.000 lei va plati 16.000 Statului, indiferent daca este vorba de un castig sau nu. Iar cumparatorul va plati si el 19.000 TVA.
Calculati cat de corect este un impozit global de 35% din pret nu din castig !
Oricum, sa impozitezi tranzactiile imobiliare in aceste momente e ca si cum ai impozita tranzactiile cu focoase nucleare. Sunt prea rare /inexistente ca sa conteze ceva...
O masura ca cea propusa nu va fece decit sa:
1.-alunge o multime de bani care intrau in Romania ca investitii directe in general de la romanii stabiliti de multi ani afara
2.- In fata unor impozite mari oamenii vor gasi solutii sa eludeze taxele.
3. Veniturile statului vor fi mai mici decit cele estimate si mai mici decit ce luau pina acum cu impozitul de 3% pe tranzactie. Este la fel ca atunci cind s-a impuas cota unica. In scurt timp au constatat ca un impozit de doua ori mai mic aduce mai multi bani la buget. Daca statul depaseste limita bunului simt in taxare poate sa fie sigur ca veniturile nu or sa-i creasca ci or sa-i scada.
4. -accesul oamenilor de rind(clasa medie) la o casa la pret rezonabil va fi si mai greu decit pina acum pentru ca taxele mari vor fi treptat incluse in pretul de vinzare.
5.- Pe termen mediu va apare un efect gen supermarket unde doar marile corporatii(eventual cu sedii in paradisuri fiscale ) vor construi si vor impune ce preturi vor dori pentru ca nu vor mai avea concurenta in micii investitori.
6.-Crestere a somajului prin reducera investitiilor in domeniu. Oamenii intreprinzatori vor gasi alte forme de investire decit constructiile insa probalil ca noile investitii vor angrena mult mai putini lucratori decit consructiile. Teoria economica spune ca un loc de munca in consructii insemna alte 4 in industriile conexe. Asa ca orice loc de munca pierdut in constructii inseamna de fapt 5. Asa ca daca stul vrea sa taie gaina care ii face oua si pui nu are decit, insa dupa o masa copioasa o sa-i cam lipseasca omleta pe termen lung.
Daca statul ar vrea sa faca bani ar trebui sa creasca impozitul pe proprietate pentru ca impozitele in Romania sunt foarte mici. Ginditiva ca in SUA, Canada, si Europa de vest impozitele pe proprietate sunt intre 0,5 si 2% pe an din valoarea de piata si nu 0.01 si 0,05% in Rom.
cum sa plateasca impozit pe proprietate de 2% un pensionar care sta intr-o garsoniera de 45000 de euro si are o pensie de 500 RON pe luna, plus diabet si alte alea?
te rog nu mai scrie pe forum, ca te angajeaza astia consilier!
Mai usor cu impozitu pe scari...ca scartaie...
PS: poate te iau pe tine burtosii consilier.
Revenind la impozitul mai mare pe proprietate acesta ar sta la baza dezvoltarii si modernizarii infrastructurii de locuit pentru ca acesti bani intra la bugetul local care teoretic ar trebui sa sustina aceste investitii si asa se vor putea infiinta si moderniza mai multe gradinite si scoli, acorda asistenta sociala batrinilor nevoiasi de care vorbeati prin servicii de mincare calda livrata acasa(de exemplu).
Oricum disproportia este foarte mare intre valoarea proprietatilor si valoarea impozitului. Chiar daca ne raportam la un venit 1 la 10 intre salariul din Romania de 300 Euro si 3000Euro In Germania unde sa spunem ca la locuinta cu o valoare de 100000Euro nemtul plateste 1000Euro(ap. de trei camere cu toate ca nu prea gaseti asa ceva in Germania poate doar la Berlin ca in Munchen sau Hamburg ceva decent sub 500.000nu gasesti) In Romania sa spunem ap. cu trei camere in Bucuresti Piata Iancului are impozit 30Euro(125RON) deci de 33 ori mai putin si nu doar de 10 ori. Costurile primariilor romanesti sunt in general la fel sau mai mari.
Ca sa inchei ideea mea era sa nu omori oaia ca sa o tunzi, insa pentru asta cineva trebuie sa aiba habar cum se face asta.
Din experienta ultimilor 20 ani s-a dovedit ca statul este cel mai prost administrator si atunci cind intervine in economie brutal si major in orice fel(in cazul de fata prin niste majorari de impozite cu un nivel nejustificat si ilogic) efectele sunt inverse decit cele dorite bineinteles daca prin masura respectiva nu se doreste chiar asta.
In ultimii patru ani s-a construit cu un ritm ce cred ca a depasit ritmul din epoca comunista insa la un nivel de confort si calitate ce nu prea se poate compara si asta din bani privati nu de la stat.
Statul s-a implicat prin proiectele ANL si nu a reusit decit sa construiasca scump si de calitate slaba. Bineinteles ca sunt si privati care au construit prost numai ca ei vind la liber si cine vrea cumpara cine nu cumpara de la vecinul.
Cu asta am inchis cu speranta ca se vor gasi oameni in guvern care sa inteleaga mai mult economia si mersul ei!
Toate cele bune!
Suntem de rasul curcilor cu 44 de proprietari pe o scara de bloc si cu sistemul colhoznic de administrare a imobileleor cu asociatiile de proprietari!
Cei care au unul/doua/trei apartamente construite de comunisti ,luate pe moca,rasfirate prin oras si le tot ruleaza sau le inchiriaza la negru cu preturi declarate cu mult sub real vor intra in cateva luni in sufocare.Sufocare financiara.
Nu toata lumea isi permite sa detina,sa intretina si sa exploateze legal o proprietate.
Din cauza ciupalacilor de pe piata am ajuns sa avem un fond imobiliar perimat moral si degradat,inca supraevaluat de vanzatori sau de cei care inchiriaza.Criza asta are si parti bune.Avantaj pe termen mediu si lung pentru chiriasi.
Nu va mai indatorati aiurea in numele nepotilor pentru patru ziduri construite cu hei/rup acum 30/50 de ani! Locuintele astea vor fi baza mahalalelor urmatorilor ani!
Este previzibil ,chiriile vor scadea chiar din toamna.Gata cu huzurul celor care traiau de pe urma a unul/doua apartamente.
In plus,calitatea de chirias prezinta un mare avantaj pe piata muncii,poti fi mai mobil,te poti muta oricand in alta zona din tara sau in lume,nu tragi targa pe uscat doar pentru ca ai un prapadit de apartament in orasul cutare in care purceaua este moarta in cotet!
Sa zicem ca imi voi cumpara un apartament cu 2 camere dupa ce va fi introdusa aceasta cota de impozitare si ca si cumparator voi platii cei 16 %. Peste cativa ani cand voi avea 1-2 copii voi vrea sa vand apartamentul cu 2 camere si sa-mi cumpar altul cu 3-4 camere. Voi platii si atunci 16 % raportat la pretul apartamentului de 3-4 camere. Si ca sa imi acopar aceste cheltuieli voi incerca sa vand apartamentul cu 2 camere cu pret cat mai mare. Acest lucru va duce oricum la cresterea preturilor imobilelor. Daca tot vor sa introduca o cota de impozitare macar sa fie in limitele bunului simt. LA un apartament de 100000 Eur mai platesti 16000 Eur la stat si vreo 4000 la notar. Nu e cam mult ?