Economia romaneasca nu va scapa de recesiune in 2009, chiar daca Romania va obtine sprijin financiar de la Fondul Monetar International (FMI), se arata intr-un raport al institutului britanic de cercetare Capital Economics citat de NewsIn. Analistii britanici estimeaza ca Produsul Intern Brut (PIB) va scadea 4% in acest an si cu 1% in 2010, in timp ce cursul de schimb ar putea ajunge la 5 lei pentru un euro.

"Ultimele relatari de presa arata ca Romania ar putea fi pe punctul de a incheia un acord pentru un pachet de 25 miliarde de dolari ca finantare din partea UE si a FMI. Cu toate ca, pe termen scurt, masura ar putea calma temerile unei incetiniri bruste si ar putea revigora in scurt timp pietele din Romania, nu elimina nevoia unei deprecieri fundamentale pentru leu. Mai mult, nu va preveni intrarea Romaniei intr-o recesiune adanca in acest an", sustin analistii Capital Economics.

"In primul rand, imprumuturile din parte Fondului vin cu anumite obligatii, de obicei sub forma unor angajamente de restrangeri bugetare. In cazul Romaniei, acestea s-ar putea situa in jur de 3% din PIB", se mai arata in raport.

Analistii institutului de cercetare mai spun si ca sansele Romaniei de a se intoarce la acelasi nivel de crestere economica odata cu ajutorul pe care l-ar putea primi din partea FMI sunt destul de reduse, in contextul in care cresterea rapida de pana de curand a fost generata de creditarea nesustenabila, finantata de imprumuturi externe. "Aceasta este radacina problemelor actuale ale tarii", se mai spune in raport.

Totodata, raportul sustine ca leul este supraapreciat, iar un pachet de sustinere nu va modifica situatia actuala.

"Intr-adevar, moneda nationala a ramas suspect de stabila pe parcursul turbulentelor din ultima perioada, sugerand cel mai probabil ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a intervenit pentru a linisti fluctuatiile cursului de schimb", mentioneaza analistii citati.

Insa toate aceste interventii ar putea fi interzise aproape in totalitate in cazul unui acord cu FMI, se mai arata in raport, caz in care leul ar urma sa cada cu 15%, iar cursul valutar sa urce la peste 5 lei/euro.

Cel mai probabil, Romania va urma exemplul Ungariei si Letoniei care, pe langa finantarile din partea FMI, au apelat si la Banca Mondiala si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), arata raportul institutului de cercetare din Marea Britanie, publicat marti. Pachetul, similar celui primit de Ungaria atat in volum, cat si ca pondere in PIB, ar urma sa acopere aproape toata datoria pe termen scurt scadenta in urmatorul an, ceea ce ar trebui sa elimine temerile privind prabusirea financiara completa a Romaniei, sustin analistii.

Acestia cred ca pachetul de sustinere va revigora pietele financiare, insa recenta experienta a Ungariei demonstreaza ca, in contextul actual, orice reactie a pietei ar putea fi de scurta durata.