Un eventual acord cu FMI s-ar putea incheia pe doi ani, in cazul in care va fi de tip stand-by, conditiile fiind concentrate pe realizarea de reforme structurale privind legislatia, in domenii precum piata muncii sau lupta anti-coruptie, dar si pe o planificare bugetara mai riguroasa, pe 3-4 ani.

"Prin regulile Fondului Monetar International (FMI), acordul poate fi pe 2 ani. Daca va fi vorba despre un acord de tip stand-by, probabil ca se va incheia pe doi ani. FMI nu da niciun ban fara sa impuna conditii privind reformele si probabil ca aceste conditionalitati trebuie concentrate pe reformele structurale. Este vorba despre reforme privind legislatia, piata muncii, inclusiv legate de coruptie", a declarat consilierul guvernatorului BNR Lucian Croitoru, pentru NewsIn.

Croitoru a explicat ca fondurile puse la dispozitia Romaniei ar fi eliberate treptat, dupa verificari periodice, pe masura ce sunt indeplinite criteriile de performanta impuse.

"La ce trebuie sa ne asteptam, indiferent de FMI: bugetul de stat este facut pe anumite ipoteze, printre care cea legata de finantarile externe, care au sustinut, pana in prezent, cresterea economica a Romaniei. Daca aceste finantari externe nu vin, veniturile bugetare se duc foarte mult in jos. De asemenea, tinta de 2% din PIB pentru deficitul bugetar ar fi compromisa. Aceasta tinta este consistenta cu ideea ca Romania va continua ajustarea deficitului de cont curent", a mai spus Croitoru.

El a aratat ca deficitul de cont curent al Romaniei s-a ajustat la aproximativ 12,2% din PIB in 2008, fata de 14% din PIB in 2007.