Cea mai grava criza financiara si economica de la Marea Depresiune divizeaza guvernele si economistii, cei mai optimisti estimand o reluare a cresterii economice la sfarsitul acestui an, in timp ce marii pesimisti vorbesc despre un deceniu pierdut, similar celui traversat de Japonia in anii '90, potrivit unei analize efectuate de AFP.

Paralizia totala a pietei creditului a aruncat intreaga economie intr-un cerc vicios: sectoarele imobiliar, investitiile si consumul s-au oprit, practic, somajul creste spectaculos, pietele bursiere cad, iar indicii bursieri ating cel mai mic nivel din ultimii 12 ani pe Wall Street si minimul ultimilor 26 de ani la Tokyo.

Criza a 'evaporat' active financiare de 50.000 miliarde dolari in intreaga lume, estimeaza Banca asiatica pentru dezvoltare.

2009: recesiune sau crestere zero?

Banca Mondiala si Fondul Monetar International (FMI) vorbesc deja despre o crestere negativa in acest an, pentru prima oara din 1945, potrivit BM, care anticipeaza "cel mai mare declin din ultimii 80 de ani" al comertului mondial.

Banca Natixis se asteapta la o reducere de 1% a produsului intern brut mondial in 2009, declara economistul Evariste Lefeuvre, dar estimeaza o usoara revenire a cresterii in cel de-al doilea trimestru, de circa 1% - 1,5%, alimentata de cheltuielile publice.

Ramane insa de vazut daca aceste planuri de salvare vor fi mentinute si anul viitor pentru ca, in caz contrar, am putea asista "la o usoara revenire spre finalul anului 2009 si o noua cadere in 2010", a adaugat Lefeuvre.

Trash for cash - singura solutie pentru revitalizarea sectorului bancar

Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, vorbeste despre o "revenire" in 2010, argumentand ca "angajamentele guvernelor" au impiedicat un faliment sistemic in sectorul bancar.

Dar altii se arata mult mai sceptici. Dominique Strauss-Kahn, seful FMI, crede ca reluarea cresterii economice la inceputul anului 2010 este conditionata de definitivarea "asanarii sectorului financiar".

Fara acest lucru, masurile de relansare bugetara adoptate de guvernele lumii, sau cele monetare sustinute de bancile centrale, care si-au redus masiv dobanzile de interventie, nu vor putea sa-si atinga scopul.

"Atata timp cat bancile vor fi paralizate, economia nu isi va reveni", crede si Michel Aglietta, economist la Centrul de studii prospective si informatii internationale, care considera insuficient raspunsul "pas cu pas" al diferitelor tari in fata falimentelor bancare.

"Cand o sa intelegem ca tot sistemul bancar se afla intr-o stare virtuala de insolvabilitate, vom adopta masuri globale strategice", adauga expertul citat.

Acestea presupun, in opinia lui Michel Aglietta, crearea unor structuri de tip "bad bank" pentru eliminarea activelor toxice din bilanturile bancilor.

Recesiunea s-ar putea transforma in depresiune

Acum, intreaga lume asteapta summitul G20 de la Londra, care va debuta in 2 aprilie, in speranta adoptarii unor masuri coordonate la scara planetara, care raman inca la stadiul ipotetic.

Statele europene, divizate, refuza sa majoreze cheltuielile bugetare pentru relansare, asa cum o cer Statele Unite.

Intre timp, "situatia putrezeste", crede Michel Aglietta, care avertizeaza asupra riscului ca recesiunea, deja severa, sa se transforme intr-o depresiune durabila.

Aceeasi opinie este impartasita si de Nouriel Roubini - Dr. Doom - care a agitat din nou spectrul unei depresiuni similare celei pe care a traversat-o Japonia in anii '90.

Ben Bernanke: Este cea mai grava criza de la Marea Depresiune

Presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, specialist in criza din 1929, nu este mai optimist. El a declarat marti ca "lumea traverseaza cea mai grava criza incepand cu anii 1930".

Dar Bernanke nu se asteapta la un proces de deflatie - spirala de scadere a preturilor.

Nici omologul sau francez, Christian Noyer, nu crede ca exista riscul unei spirale deflationiste in Zona Euro.