Intr-un scenariu pesimist, nevoia de finantare care ramane neacoperita ajunge pana la 20 miliarde de euro, a explicat Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen, in cadrul forumului "Anul financiar-bancar 2009".

Necesarul total de finantare al Romaniei ajunge pana la 40 de miliarde de euro, insa numai o parte din aceasta suma ar puta ramane neacoperita. Mare parte din datoria externa va fi rostogolita", a explicat Dumitru.

"Trebuie facut un calcul detaliat pe componente, pe sectoare, si trebuie vazut cat din datoria existenta se va reinnoi. Spre exemplu, datoria sectorului corporatist s-ar putea reinnoi in procent de circa 60%, iar cea din sistemul bancar, in proportie de 90%. Mai trebuie sa luam in calcul cat se va ajusta deficitul de cont curent si cate investitii straine directe vom reusi sa absorbim", a mai spus economistul sef Raiffeisen.

Dincolo de suma care ar trebui imprumutata, sunt foarte importante conditiile imprumutului, a mai subliniat acesta.

Apoi, trebuie identificate mecanisme prin care banii sa ajunga in sectorul privat. Un mecanism foarte simplu este reducerea rezervei minime obligatorii la valuta, a bancilor, a mai spus Dumitru.

Este esential ca deprecierea sa nu mai continue si sa avem o stablitate a cursului de schimb. Pentru mentinerea deficitului bugetar la un nivel scazut, economistul citat a spus ca, probabil, solutia cea mai plauzibila ar fi reducerea drastica a cheltuielilor, iar cresterea taxelor "iese din discutie".