
Economistii si reprezentantii mediului de afaceri prezenti la forumul "Anul financiar-bancar 2009" s-au lansat intr-o dezbatere aprinsa legata de efectele si durata crizei economice, in Romania. Citeste principalele idei din cadrul dezbaterii.
Principalele idei din cadrul dezbaterii:- Lucian Albu (Institutul pentru Prognoza Economica)
- Economistii au fost surprinsi de aceasta criza. Ea provine din conceptia clasica ca economia merge numai in echilibru.
- UE a impus ca toate tarile sa treaca la prognoze trimestriale. Propagarea trebuie surpinsa chiar cu frecventa mai inainte, se lucreaza la elaborarea...
- Prognoza este ca, in acest an, va fi criza si ea cu siguranta se va stinge anul viitor.
- Exista o asimetrie in aceste cicluri - perioada de criza este mai scurta decat cea de crestere. Daca nu va fi asa... vom avea probleme cu totii.
- Constantin Opran (Univestatea Politehnica Bucuresti)
As dori sa nu mai folosim cuvantul criza... Cred ca sunt 2 domenii, auto si constructii la care cred ca va resimti o scadere a activitatilor economice. Trebuie sa ne gandim care sunt implicatiile pe orizontala fiindca vor fi cele mai puternice.
- Lucian Anghel (Economist sef BCR)
Intr-adevar ceea ce se intampla la nivel international este fara precedent, cifrele se schimba foarte des. Ar trebui, insa, sa ne intereseze ce se intampla la noi, ce face Guvernul, cum colaboreaza cu Banca Centrala.
Cred ca unele sectoare sunt afectate intr-o prima faza, dar ulterior toate vor fi afectate. Un agent economic, o institutie, este afectata in functie de modul in care a fost prinsa in momentul crizei. Este clar ca, in vremuri dificile, cine nu este pregatit va disparea mai repede. O persoana sau o firma supraindatorata este clar ca va rezista mai greu.
Si daca nu ar fi fost aceasta criza Romania tot ar trebui sa suporte niste corectii. Este un mare avantaj pentru noi ca ne-a surprins criza in Uniunea Europeana.
- Ionel Blanculescu (consultant financiar)
Cred ca astazi asistam la o problema de atitudine. Criza naste monstri. La nivel de atitudine in piata, si poate incurajat de discursuri politice, se prefigureaza o tendinta ca firmele sau persoanele fizice ar putea scapa din "ghearele" bancii, ca vom putea scapa de plata unor rate, idee alimentata chiar din SUA.
Tendinta este catre a amana plata ratelor, a modifica dobanzi; exista o presiune mare de la Autoritatea de Protectia Consumatorilor, pe dimensiuni populiste.
Cireasa de pe tort: tendinta de a obliga banca sa nu execute, atunci cand trebuie sa execute silit. Executarea silita, la un moment dat, trebuie sa existe.
Se incearca a se acredita ideea ca bancile nu vor putea sa execute, pentru ca piata nu reactioneaza. Se creaza o atitudine care daca nu este oprita din fasa bancile s-ar putea confrunta cu acest flagel.
Doar asa se poate face curatenie in sistemul economic.
Rezista cine este viabil.
ce inseamna domnule viata este exact ca pe vremea lui ceausescu
un slogan pentru interior si unul pentru exterior
Sa-si doneze un rinichi si sa faca bine sa plateasca!
"Criza naste monstri."
HA!
Deci asa sunt numiti oamenii care nu mai pot sa-si plateasca ratele?
Mi-aduce aminte de Ceauseasa cu "uite viermii pamantului!"
2. Economia mondiala contemporana nu "merge" in echilibru datorita faptului ca este organizata si condusa dupa conceptia neoclasica, interventionista (Keynes), nicidecum dupa cea clasica, liberala (Walras).
3. "Crizele" financiare sunt rezultatul manipularii preturilor, prin manipularea cantitatilor de bani in circulatie. Atata timp cat bancile (centrale si comerciale) vor putea sa "creeze" bani dapa capul lor, economiile nu vor functiona in echilibru, iar cei multi vor fi, mereu, supusi la jafuri de natura celui de care au parte in prezent.
4. Programele anticriza aprobate in prezent de diferite state ale lumii nu recunosc cauza reala a crizei, nu ii despagubeste pe cei care au fost si sunt jefuiti, nu creeaza capital, nici locuri de munca, Ele imbogatesc bancile si creeaza conditii pentru noi inginerii financiare, pentru noi crize.
5. Criza care va lovi Romania va fi una devastatoare. Ea este determinata numai partial de ingineria financiara internationala. Principalele ei cauze sunt interne. Acestea sunt:: a} privatizarea, adica instrainarea capitalului national si b) "creditele in valuta". Nu de noi imprumuturi are nevoie Romania acum, ci de inlaturarea consecintelor celor doua cauze.
Societatile comerciale unde statul este majoritar sunt pe pierdere de zeci de ani...in administratiile centrale si locale se pierd bani cu nemiluita de zeci de ani (tot de catre stat)...bancile sunt devalizate si decapitalizate tot de zeci de ani......Acestea cand se executa silit stimabile mare Blanculescu si acolitii tai?
Mai bine se astupa cu banii fraierilor de la buget...dar cand plebea indrazneste sa se opuna sistemului ticalosit, sa aibe loc executarea silita...sa-i lasam pe strazi...sa le-aratam noi lor....cum de-si permite plebea sa nu respecte legea?
Aha, cei de la cap sunt mai presus de lege, nu? Atentie, cei care va credeti mai presus de lege, ca roata morii se-nvarteste...tac...tac...tac !
Surpriza a fost la fel de mare ca si caderea comunismului in 1989. Nici o scoala de politologi, nici o agentie de spionaj n-a intrevazut-o. Grave sunt doua lucruri. Cei care habar n-au ce se intampla sunt asa-zisele elite intelectuale, o patura de privilegiati platiti bine ca sa dea sfatuiri proaste. Au dat si vor mai da. vor lua decizi de ppe urma carora vor trage ponoasele tot amaratii. Mai grav este ca nici acum nu sunt in stare sa discute despre cauzele acestei caderi economice globale. Fac doar pronosticuri: criza va dura pana in 2011, ba 2010, ba 2014. De ce atunci si nu in 2020, nu sunt in stare sa argumenteze. Sa fie chiar atat de prosti? Nicidecum. Dar ar trebui sa accepte lucruri care - la ora actuala- li se par inca inacceptabile. Iata doar unul dintre ele: SUA nu mai este demult infailibila. UN adevar incaract de consecinte grele. Despre asta insa, mai tarziu.