Comisia Europeana a anuntat miercuri ca va oferi Romaniei finantare in vederea ameliorarii situatiei macroeconomice si a sprijinirii sustenabilitatii balantei de plati, se arata intr-un comunicat comun al CE si presedintiei UE. Asistenta financiara este conditionata de angajamentul autoritatilor romane de a asigura stabilitatea macroeconomica si financiara si consolidarea politicii fiscale.

"Comisia desfasoara consultari stranse cu autoritatile romane si cu FMI pentru elaborarea unui raspuns comun in vederea ameliorarii situatiei macroeconomice a Romaniei si a sprijinirii sustenabilitatii balantei de plati, sub forma unui pachet proactiv de finantare multilaterala de siguranta", se arata in comunicat.

Reprezentantii CE arata ca "este nevoie in mod clar de mobilizarea tuturor partilor interesate si a instrumentelor de politica in scopul continuarii asigurarii stabilitatii macroeconomice si financiare, precum si a consolidarii si sustenabilitatii fiscale".

In comunicatul celor doua institutii europene nu sunt oferite insa detalii privind suma pe care CE o va oferi Romaniei.

O delegatie a Fondului Monetar International a inceput miercuri o vizita in Romania pentru discutii asupra programului de finantare multilaterala, sustinut de Uniunea Europeana si Banca Mondiala si alte institutii financiare internationale.