Presedintele Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Thomas Mirow va intreprinde o vizita la Bucuresti in perioada 18-19 martie, urmand sa se intalneasca cu reprezentanti ai Guvernului Romaniei si cu lideri ai mediului de afaceri, se arata intr-un comunicat al institutiei. Mirow va reconfirma angajamentul pe termen lung al BERD fata de Romania, in special in perioada actuala de instabilitate economica mondiala.

In acest an, BERD are in vedere o crestere semnificativa a volumului sau de investitii in Romania, care in 2008 s-au ridicat la peste 300 milioane de euro. Prioritatile BERD sunt sprijinirea economiei reale prin finantarea bancilor pentru ca acestea sa continue sa acorde imprumuturi intreprinderilor mici si mijlocii, si asigurarea de fonduri pentru investitii in sectorul energetic si in eficienta energetica.

In perioada 16-17 martie, presedintele BERD se va afla in Bulgaria, unde va semna un memorandum de intelegere cu privire la sprijinirea proiectelor de investitii in eficienta energetica si energie regenerabila.

BERD a investit pana in prezent 3,8 miliarde euro in Romania in 249 de proiecte si a atras inca 7,2 miliarde de euro din surse externe. Valoarea totala a investitiilor se ridica astfel la peste 11 miliarde de euro.