Traian Basescu: Nu cred ca FMI va cere cresterea TVA sau desfiintarea cotei unice

Presedintele Traian Basescu a pledat din nou ieri, intr-o serie de interventii in mass-media, asupra necesitatii unui imprumut extern de la FMI. Seful statului a explicat ca acesta este necesar pentru ca situatia economica se agraveaza de la o luna la alta. Daca previziunile pesimiste nu se vor adeveri, banii din imprumutul extern vor merge intr-un fond de dezvoltare. Presedintele nu intrevede o solicitare a FMI sau UE de crestere a TVA sau de renuntare la cota unica. Pe de alta parte, el a precizat ca bancile comerciale vor primi bani din imprumutul de la FMI numai daca se angajeaza sa nu ii trimita bancilor-mama.

Oficial: salariile bugetarilor ar putea fi indexate doar cu rata inflatiei sau chiar inghetate

Prima zi de lucru a delegatiei FMI la Bucuresti s-a incheiat. Discutiile au vizat executia bugetara pentru anul 2009 şi dimensionarea corecta a veniturilor şi cheltuielilor. FMI vrea un angajament clar al Guvernului ca salariile bugetare nu vor mai creste atat de rapid ca anii trecuti, scrie Mediafax citand surse oficiale. Fondul ar putea accepta indexarea salariilor cu inflatia daca va fi adoptata rapid legea salarizarii unice. Aceleasi surse mai spun ca nu vor mai fi majorarile salariale promise la sfarşitul anului trecut, iar in unele sectoare, care au primit cresteri, salariile ar putea fi inghetate. Saptamana viitoare va veni la Bucuresti si presedintele Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare. BERD are in vedere o crestere semnificativa a volumului sau de investitii in Romania.

Ionel Blanculescu: Se prefigureaza o tendinta ca firmele sau persoanele fizice ar putea scapa din ghearele bancii

Tendinta periculoasa pentru viitorul bancilor. In ultimul timp se prefigureaza ideea ca firmele sau persoanele fizice ar putea scapa de plata unor rate la banca, a avertizat consultantul financiar Ionel Blanculescu la un forum economic. El considera ca tendinta de a obliga banca sa nu execute datornicii ar putea afecta serios sistemul bancar. In acelasi timp, economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, a declarat ca disciplina in privinta rambursarii creditelor trebuie intarita.

Potretul romanului restantier: barbat, 18-20 ani din Giurgiu

Intre timp, biroul de credit a facut si portretul restantierului la banca: barbat de 18-20 ani din Giurgiu, cu datorii mici la un credit de consum. Potrivit statisticilor, cei mai multi restantieri sunt in Giurgiu, Ilfov şi Calaraşi, şi au varste de pana la 29 de ani. Valoarea restantelor a crescut cu 14% in ianuarie fata de sfarsitul anului trecut.

Executivul vrea sa reduca numarul de taxe

Guvernul va anunta pana in 15 aprilie un plan de reducere a taxelor existente, a anuntat premierul Emil Boc. Finantele au identificat 484 taxe nefiscale in administratia publica centrala. Cele mai multe sunt la nivelul Ministerului Mediului.

36.000 de noi disponibilizari pana in octombrie

Numarul celor care raman fara serviciu este tot mai mare odata cu accentuarea crizei economice. Peste 400 de firme au anuntat desfiintarea a peste 36.000 de locuri de munca pana in octombrie, informeaza ANOFM. Cei mai multi disponibilizati vor fi in Bucuresti, Prahova si Hunedoara.

Leul s-a apreciat mai putin decat valutele din regiune

Leul a castigat ieri peste un ban in fata euro, dar s-a apreciat mai putin decat celelalte valute din regiune. Cursul oficial a coborat la 4,28 unitati pentru un euro. Spre finalul zilei, moneda nationala si-a temperat insa cresterea. Cursul nu a fost influentat de datele privind inflatia din luna februarie. Rata inflatiei a urcat la 6,89%, cifra peste asteptarile analistilor, dupa scumpiri la medicamente, combustibili şi energie termica.

Si, din agenda economica a zilei:

La Ministerul Muncii intalnire a grupului de lucru privind cheltuielile cu personalul din sectorul bugetar

Primul ministru, Emil Boc, participa astazi la o dezbatere privind strategiile anti-criza din industria auto

Banca Centrala Europeana publica raportul lunar