Deficitul comercial s-a redus cu 60% in ianuarie, la 576,4 milioane euro
In luna ianuarie, exporturile au scazut cu 24,3%, pana la 1,91 miliarde de euro, iar importurile s-au diminuat cu 37,4%, la 2,48 miliarde de euro.
Calculat in lei, deficitul comercial al Romaniei a fost de 2,39 miliarde lei, mai mic cu 2,91 miliarde lei decat in luna ianuarie 2008. In aceasta perioada, exporturile au scazut cu 12,9%, la 8,04 miliarde lei, iar importurile s-au redus cu 28,2%, pana la 10,44 miliarde lei.
Diferenta dintre dinamica calculata pe baza valorilor exprimate in lei si cea calculata din valori exprimate in euro a fost determinata de deprecierea monedei nationale cu 14,6% in ianuarie 2009 fata de aceeasi luna din 2008.
Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri in luna ianuarie 2009 a fost de 1,47 miliarde de euro (6,25 miliarde lei) la expedieri si de 1,81 miliarde de euro (7,69 miliarde lei) la introduceri, reprezentand 77,7% din total exporturi si 73,7% din total importuri.
In luna ianuarie, masinile si echipamentele de transport au detinut o pondere de 38% la export si 33,3% la import, in vreme ce alte produse manufacturate au avut o pondere de 41,7% la export si 32,9% la import.

INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Marian Popescu, Centrul de Integritate al Universității București, despre frauda de la Drept: „Numărul studenților e șocant / Când copiatul ca mod de a funcționa ajunge la facultate, partida e pierdută”
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Datorita deprecierii leului, importurile vor continua sa scada in ritm mai mare decat exporturile si deficitul comercial va continua sa se reduca.
macro-economic asta ne ajuta mult in negocierile cu FMI/UE si mai inchide gura la agentiile de rating care tot puneau accent ca avem deficit de cont curent de 12% din PIB. Ori daca facem anul asta 5-7 miliarde deficit comercial, cel de cont curent nu va depasi 6% din PIB.
Cumparati bunuri si servicii produse in Romania, de salariati romani, ii ajutati pe ei sa-si pastreze locul de munca, va ajutati si pe voi pt. ca se va putea mentine cota unica si taxe mai reduse. Fiecare euro cheltuit in Romania va ajuta si pe fiecare din voi !
bine ar fi ca macar pe produsele de baza si nesofisticate sa avem o cerere interna satisfacatoare.