Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, declarat joi ca este posibil ca, in acest an, cresterea economica a Romaniei sa se situeze intre -1% si 1,5%, potrivit NewsIn. Aceste declaratii au fost facute de ministrul Finantelor dupa discutiile cu reprezentantii FMI.

Gheorghe Pogea a mai precizat ca principalele probleme pe care le discuta delegatia FMI cu reprezentantii Ministerului Finantelor Publice tin de cadrul macroeconomic, pentru a vedea care este deficitul bugetar si, in consecinta, nevoia de finantare a Romaniei.

O delegatie a Fondului Monetar International a inceput miercuri o vizita in Romania pentru discutii asupra programului de finantare multilaterala, sustinut de Uniunea Europeana si Banca Mondiala si alte institutii financiare internationale.

Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, a declarat miercuri ca un eventual acord cu FMI s-ar putea incheia pe doi ani, in cazul in care va fi de tip stand-by, conditiile fiind concentrate pe realizarea de reforme structurale privind legislatia, in domenii precum piata muncii sau lupta anti-coruptie, dar si pe o planificare bugetara mai riguroasa.

Oficialii nu au facut pana in prezent public care ar fi valoarea unui eventual imprumut, insa analistii considera ca acesta s-ar putea ridica la aproape 20 miliarde de euro.