Ministrul de finante al Rusiei, Aleksei Kudrin, estimeaza ca economia tarii se va adanci tot mai mult in criza al carei apogeu nu va fi atins la mijlocul acestui an, cum s-a crezut pana acum, ci la sfarsitul lui 2009 sau chiar inceputul anului 2010.

Procesul de refacere va fi de durata si se va derula mai incet dacat se anticipase, astfel ca Rusia nu va putea iesi din starea de criza mai devreme de trei ani, scrie presa centrala.

Motivandu-si pesimismul, ministrul a evocat, printre altele, faptul ca PIB-ul principalelor tari ale lumii ar putea continua sa scada si in 2010, noteaza in acest sens, Nezavisimaia gazeta.

Potrivit estimarilor Ministerului de finante, in urma crizei, veniturile bugetare 'au avut puternic de suferit'. Kudrin spune ca institutia pe care o conduce intentioneaza sa acopere pierderile vistieriei pe seama imprumuturilor externe, la care Rusia nu a mai apelat de la criza din 1998.

Mai multi specialisti chestionati de cotidianul rusesc sustin acelasi tablou sumbru schitat de ministru, dar unii dintre ei nu exclud si un scenariu mai grav.

Si asta pentru ca, spre deosebire de Kudrin, numerosi experti nu impartasesc increderea acestuia privind conditiile de creditare a Rusiei de catre institutii occidentale.

La randul sau, cotidianul Vedomosti anunta ca, potrivit lui Kudrin, pretul barilului de titei va atinge 50 de dolari doar in 2011. De aceea, guvernul va dezbate bugetul federal pe anul 2010 pornind de la aceasta previziune si de la convingerea ca vor fi bani putini pentru cheltuieli publice.