Domnule Boc, domnule Pogea: nu cresteti taxele, simplificati codul fiscal si reduceti nivelul economiei subterane!

de Cristian Orgonas     HotNews.ro
Vineri, 13 martie 2009, 8:51 Economie | Finanţe & Bănci


Ieri, domnul Pogea si domnul Boc au facut urmatoarele doua declaratii pe care as dori sa le comentez in articolul de fata, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau:

Domnul Pogea: astazi in Romania exista 558 de taxe si tarife de natura fiscala si nefiscala, in baza a 185 de acte normative. Ca atare vom analiza individual fiecare taxa in parte, iar pana la sfarsitul lunii vom decide oportunitatea mentinerii sau nu a acestora. Din 558 de taxe, 74 sunt de natura fiscala, iar restul nefiscala. (sursa

Domnul Boc: pot sa va asigur ca suntem preocupati de mentinerea cotei unice, este un bun castigat al mediului economic din Romania si este un bun castigat al sistemului financiar romanesc. Este un bun care ne-a permis sa avem crestere economica in anii anteriori (sursa)

De ani de zile, autoritatile isi propun sa reduca semnificativ numarul taxelor si impozitelor insa pana in acest moment nu au facut aproape nimic. Conform unui studiu publicat de catre Banca Mondiala si PwC, ne aflam pe primul loc in UE si pe locul patru in lume din punctul de vedere al numarului taxelor pe care contribuabilii (companii si persoane fizice) le platesc, acest numar fiind dublu comparativ cu urmatoarea clasata, Polonia.

Privind acest clasament, se pare ca numarul taxelor este invers proportional cu gradul de civilizatie dat fiind faptul ca la nivel mondial, Romania se lupta pentru primul loc cu Belarus, Uzbekistan si Ucraina in timp ce in UE, Suedia si Marea Britanie au cele mai putine taxe. In plus, multe dintre aceste taxe nu aduc niciun beneficiu statului pentru ca sumele cheltuite pentru colectarea lor sunt mai mari decat incasarile.

Cea mai importanta consecinta a sistemului fiscal atat de stufos o reprezinta cresterea economiei subterane, economie care nu contribuie cu nimic la buget ci doar ii imbogateste pe unii dintre romani (romani care in mintea multora, sunt mai destepti decat altii).

Ce face Guvernul pentru a tine sub control deficitul bugetar? Creste taxele, omorand practic contribuabilul care isi plateste constiincios darile catre stat. Aceasta miscare este una extrem de proasta avand in vedere ca toate celelalte tari combat actuala criza economica prin reducerea fiscalitatii si nu prin cresterea acesteia.

Economia subterana reprezinta peste 20% din PIB (€30Mld), iar sumele pe care bugetul le pierde sunt evaluate la €15 Mld, respectiv o treime din veniturile bugetare.

Ce ar trebui sa faca Guvernul pentru a reduce nivelul economiei subterane si pentru a creste incasarile la buget? Trei lucruri simple: (i) sa simplifice la maxim codul fiscal prin reducerea numarului taxelor si impozitelor, (ii) sa nu creasca nivelul acestor taxe si (iii), sa reduca evaziunea fiscala prin implementarea unor legi MULT mai aspre.

In acest moment, imi sunt neclare actiunile pe care Guvernul le ia in scopul reducerii ponderarii economiei nefiscalizate insa imi este clar ca actuala putere a ales cea mai simpla metoda de a creste incasarile la buget si anume crestera taxelor.

Toata lumea stie ca economia subterana reprezinta un domeniu in care interesele financiare si economice sunt foarte strans legate de clasa politica si tocmai din acest motiv, toate guvernele au evitat sa ia masuri hotarate in sensul combaterii acestui fenomen insa este evident faptul ca scoaterea la suprafata a economiei nefiscalizate reprezinta cea mai buna metoda de a creste incasarile la buget.

Datorita impotentei guvernantilor in a colecta mai bine taxele si impozitele, ponderea veniturilor bugetare in PIB se situeaza la 30-32%, in timp ce in Germania spre exemplu, aceasta pondere ajunge la 39% iar in Ungaria la 38%. Problema este ca pentru a compensa aceasta lipsa de performanta a aparatului administrativ, bunii platnici sunt obligati sa cotizeze mai mult, autoritatile indemnand astfel contribuabilii sa eludeze legea.

Daca as fi in locul domnului Pogea, as creea un departament special care sa se ocupe doar de combatarea evaziunii fiscale, as angaja doar oameni ireprosabili din punct de vedere moral, le-as oferi acestor angajati independenta totala, i-as plati extrem de bine si le-as da drumul in economie. As incerca sa fac din fiscul romanesc ceea ce reprezinta IRS pentru SUA, acolo unde se spune ca nu poti scapa de fisc decat daca mori.

As vota cu ambele maini partidul care mi-ar garanta punerea pe roate a unui asemenea departament.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1650 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Cine sa faca treaba? (Vineri, 13 martie 2009, 9:01)

  123 [anonim]

  Sunt lucruri simple care trebuie facute pentru reducerea acestor taxe tampite sau absurde, insa incopetenta, magaria celor care trebuie sa isi faca treaba ii blocheaza la o astfel de initativa. Ganditi ca majoritatea dintre parlamentari nu au lucrat niciodata in mediul privat real, nu stiu ce inseamna sa evaluezi o performanta, nu stiu ce inseamna competitia; ei doar au fost niste oameni politici toata viata lor (adica trantori) care au trait pe spatele altora. Acesti indivizi nu ar avea loc niciodata intr-o companie privata, de aceea trag cu dintii si chiar cu viata de aceste functii de care s-au agatat.
 • +1 (1 vot)    
  HOTZIE ! (Vineri, 13 martie 2009, 9:15)

  x [anonim]

  Cine constientizeaza ca exista economie subterana (si Guvernul e printre acestia) dar NU FACE NIMIC contra acesteia, e clar: E LA FEL DE HOTZ !
 • +1 (1 vot)    
  In zadar (Vineri, 13 martie 2009, 10:02)

  Alexios [anonim]

  Astfel de discutii sunt cu desavarsire inutile atata timp cat prin vointa divina care vrea sa ne dea cate o palma din 4 in 4 ani, se cocoata in jilturile divanului domnesc niste neaveniti.
  Daca se poate, ar fi bine de discutat justificarea fiecarui bir - de ex. ma racaie rau la pipota faptul ca statul, prin lege pe de o parte imi portioneaza din venit pt fondul de pensii, pe urma se erijeaza in manuitorul sumelor pe care le inhata de la mine zeci de ani in ipoteza ca poate nu crap inainte sa ies la pensie ori imediat in cateva luni; unde este beneficiul meu fiindca statul imi ia din buzunar o suma de bani si o foloseste aiurea? as prefera sa folosesc EU ACESI BANI CARE SUNT AI MEI dupa cum cred eu de cuviinta pentru viitor. Ma gandesc serios cum sa atac Legea pensiilor. Se poate continua si cu Asigurarile de Sanatate, cine a avut nesansa unei suferinte penru care a trebuit sa fie spitalizat stie ca orice serviciu se plateste, incepand de la un calmant pana la interventia medicului, asa ca ... Oricum subiectul este deosebit de vast, iar eu nu sunt un bun analist.
 • +1 (1 vot)    
  Niciodata! (Vineri, 13 martie 2009, 10:19)

  marian [anonim]

  Niciodata nu o sa vezi asa ceva in Romania.Veci pururi, amin! Astea's utopii pt plaiurile mioritice.
  Poate peste 100 de ani, daca o sa mai traiesti!
 • +1 (1 vot)    
  taxe (Vineri, 13 martie 2009, 10:48)

  Marius [anonim]

  Cum vrea guvernul asta sa reduca evaziunea fiscala, cand fiscul la noi nu are putere si autoritate pe care sa i-o confere legea (Codul de procedura fiscala). Aceasta lege e proasta , permisiva, greu de pus in practica, si nu confera executorilor bugetari puteri sporite si imunitate in fata contribuabililor rau platnici, evazionisti, etc.
 • +1 (1 vot)    
  Ce e de facut ...? (Vineri, 13 martie 2009, 11:03)

  Costi [anonim]

  Acum cand economia mondiala se va reaseza este posibil ca sa profiti .
  Cum ? Oferind conditii de relocare pentru firme .
  Pentru taxe pe profit de 12% ,
  Elvetia balcanilor , legaturi aeriene bune , logistica ,autostrazi ,porturi ,banci vestite etc etc
  Vom fi noi capabili sa profitam de aceasta ocazie unica poate in sute de ani ?
  Sau ne vom scufunda si mai rau in balcanism ?
 • +1 (1 vot)    
  Competenta ! (Vineri, 13 martie 2009, 11:44)

  Nicolae [anonim]

  E grav ca nu stiu ca nu stiu !!!!
 • +1 (1 vot)    
  Si apoi de unde sa-si ia spaga (Vineri, 13 martie 2009, 11:58)

  travis [anonim]

  toti borfasii de la asa zisele controale.Avem politie economic,garda financiara,control primarie,mediu,sanitar-veterinar,sanitar(poate),ETC,ETC.Zeci de trintori care se calca pe picioare sa impoziteze,iar patronii de rest/birturi ridica preturile,sa le dea spaga astora.Stiu in Cta un rest,vai de capul lui,sta mai mult gol.Vine patroana disperata,au venit astia de la garda financiara,trebuie sa ma imprumut sa le dau spaga de 1000E.Zic,si daca nu le dai? Imi dau amenda 100 mil.Asta e mecanismul,te imprumuti sa le dai spaga la astia platiti de stat din impozitele pe care le platesti tu.Toti au si soc comerc,desi legea le interzice.
 • +1 (1 vot)    
  O posibila solutie (Vineri, 13 martie 2009, 12:04)

  constantin cojocaru [anonim]

  1. Am trait ani buni in SUA. Zicala americana este mult mai dura. Se spune ca, in America, sunt doua lucruri de care nu poti scapa: moartea si taxele.
  2. Sigur, ar fi bun un IRS (fisc) in Romania. Dupa doua decenii de destructurare morala, va fi nevoie de, cel putin, alte doua decenii pentru a putea contrui un "departament" de agenti fiscali responsabili si incoruptibili.
  3. Nu numarul de taxe este problema. Desigur, cu cat mai putine cu atat mai bine. Vedeti, insa, ca Germania are mai putine taxe decat Romania insa colecteaza la buget malt mai mult.
  4 Problema fundamentala a economiei romanesti este in alta parte. Cu ajutorul inflatiei, generata si intretinuta de BNR, prin aruncarea in circulatie a unei cantitati de bani mult mai mare decat cea necesara, in Romania, salariile (si, prin consecinta si pensiile) au fost reduse la procente infime fata de cele europene. Asa s-a ajuns ca salariile sa reprezinte 20% din PIB, restul fiind profituri (aici incluzandu-se si asa-numita economie subterana). In Elvetia si Slovenia, de exemplu, raporturile sunt exact inverse. Multe taxe si contributii la bugetul consolidat al statului sunt calculate (si platite) in functie de salarii, adica in functie de cei 20% din PIB. Aici este problema. O problema pe care nu o poate rezolva nici un IRS. Nici instituirea impozitului forfeter (pe numar de scaune, sau consum de curent electric).
  5. Solutia propusa de mine: ridicarea, treptata a salariilor romanilor la nivelul celor europene, prin cresterea salariului minim, concomitent cu instituirea unui impozit progresiv pe avere (terenuri, cladiri, valori mobiliare), prin care cetatenii Romaniei sa fie despagubiti pentru capitalul de care au fost despagubiti prin asa_zisa privatizare si din care sa se faca investitii productive. Pentru detalii, puteti intra pe www.variantacojocaru.ro.
 • +1 (1 vot)    
  impotenta dublata de incompetenta (Vineri, 13 martie 2009, 12:05)

  darian [anonim]

  Cred ca guvernantii nostrii sunt impotenti psihici si nu doar impotenti fizici in a colecta taxele si impozitele (pentru ca de la persoanele fizice si juridice cinstite stiu sa colecteze). Si acest lucru se vede in toate deciziile pe care le iau. Cresterea PIB-ului nu se realizeaza din economii la salarii si pensii, ci din venituri. Pana in prezent nu au fost luate nici un fel de masuri economice clare, nici o explicatie care sa lamureasca ce este criza economica si cu ce se mananca. Se spune ca "pestele de la cap se impute" iar cu un ministru al finantelor lipsit de competenta in domeniul financiar nu pot sa cred ca situatia se va imputii si mai rau. Cei cinstiti care-si achita taxele vor ajunge in faliment si va prospera economia subterana.
 • 0 (0 voturi)    
  Impotenti (Vineri, 13 martie 2009, 12:16)

  mircea [anonim]

  Nu trebuie creat nimic.Daca stii ce cauti trebuie neaparat sa stii si unde gasesti.CECAR-corpul expertilor si contabililor autorizati ,membri acestuia stiu cel mai bine cum se eludeaza legea.Ei se confrunta zii de zii cu contribuabili care cauta si gasesc solutii sa pacaleasca legea.Sunt unul dintre ei ,scirbit de faptul ca ei o duc bine ,au case, masini bengoase,fac concedii afara si cind trebuie sa-ti achite onorariul,la sfirsit de luna nu au bani sa-ti achite factura.In acelasi timp mie scirba de onor guvernul de impotenti mintal care,maresc presiunea pe cei corecti protejindu-i pe ticalosi.Asta pentru ca nu sunt scoliti,nu au lucrat de jos sa stie mersul lucrurilor al hirtiilor.Cea mai mare debandada restaurantele,hotelurile,pensiunile,comert (nu tot).
  Nu are sens ,mi-arlua vre-o 2-3 luni sa detaliez.CELE BUNE.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by