Am putea plati mai putin la creditele in franci elvetieni

Vesti bune pentru cei care au credite in franci elvetieni. Banca Centrala a Elvetiei a redus, ieri, dobanda cheie la minimul istoric de 0-0,75%. Mai mult, institutia a anuntat ca va devaloriza francul elvetian pentru a combate riscul unei deflatii. Imediat, francul elvetian a avut o depreciere istorica de 3%, atat fata de euro cat si fata de dolar.

Ministrul Finantelor si-a redus semnificativ previziunile privind cresterea economica

Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a revizuit ieri in scadere previziunile privind cresterea economica în 2009 la un nivel cuprins intre -1% şi +1,5%. El a facut declaratia dupa discutiile cu delegatia FMI. Bugetul de stat a fost construit pe o creştere de 2,5%, ipoteza de care FMI se îndoieşte insa serios. Previziunea reduce semnificativ si estimarile privind incasarile bugetare ceea ce se va traduce intr-o revizuire in crestere a deficitului, daca va fi acceptata de Fond. Oricum, pare sa fie de neevitat diminuarea cheltuielilor, dar si majorarea unor taxe si impozite. Guvernul incearca in negocierile cu FMI mentinerea cotei unice de impozitare la nivelul de 16%, a spus premierul Emil Boc.

Piata auto nu porneste, iar dealerii au cam ajuns la limita cu reducerile

In Romania se vor inmatricula anul acesta cu 18% mai putine automobile decat anul trecut. Este estimarea facuta la Bruxelles de Asociatia Constructorilor Europeni. La noi dealerii sunt chiar mai pesimisti, dupa ce programul Rabla a debutat timid in pofida discounturilor fara precedent care ajung si la citeva mii de euro. Vicepresedintele APIA, Brent Valmar, declara ieri ca preturile la masini sunt foarte, foarte mici acum. El estimeaza ca dealerii nu ar mai putea sa mai taie din preturi pentru ca legea romaneasca nu te lasa sa vinzi in pierdere. Cu toate acestea, centrele de vanzari nu sunt luate cu asalt. De vina este blocarea accesului la creditare, si neincluderea sistemului de leasing in programul Rabla, spune directorului general al Dacia, Francois Fourmont. El a avertizat ca, daca situatia va continua, vom asista la moartea pietei auto. Producatorii si importatorii sunt nemultumiti si de intentia guvernului de a transforma din toamna taxa auto in impozit anual.

Pierderi grele pentru BMW

Doi dintre cei mai mari constructori auto din Europa, sunt zdruncinati de criza mondiala. BMW a avut in 2008 o scadere a profitului mult mai severa decat estimarile. In ultimul trimestru, aceasta a fost de 718 milioane de euro, fata de doar 100 milioane cat se asteptau analistii, scrie Reuters. Pe de alta parte, Volkswagen a avertizat ca 2009 va fi unul dintre cei mai dificili ani din istoria sa.

Somajul atinge cote alarmante in Europa si SUA

Circa 4,5 milioane de europeni nu vor mai avea loc de munca in acest an din cauza crizei economice. Este estimarea organizatiei patronale BusinessEurope, mai pesimista decat cea a Comisiei Europene care indica 3,5 milioane de someri in 2009. In Statele Unite situatia se agraveaza tot mai mult. In ultima saptamana numarul cererilor de somaj a urcat cu 9.000 fata de saptamana anterioara. Rata somajului a crescut la 8,1% in februarie, cel mai ridicat nivel din ultimii 26 de ani.

Perioada de acordare a indemnizatiei de şomaj ar putea creste cu 3 luni

In acelasi context, la noi, perioada de acordare a indemnizatiei de şomaj va fi mai mare cu trei luni decat in prezent. In plus, pe durata întreruperii temporare a activitatii, angajatorul şi salariatii vor fi scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale. Asa prevede un proiect de Ordonanta de urgenta aflat in dezbatere publica pana in 23 martie.

Spania: inflatia, ca acum 40 de ani

In Spania s-a anuntat ca inflatia in luna februarie s-a temperat la un nivel minim al ultimilor 40 de ani. Asta dupa ce magazinele de îmbracaminte fac reduceri consistente iar hotelurile şi barurile scad preturile, ca sa îşi pastreze clientii, tot mai multi amenintati de somaj.

Bursele din intreaga lume, raman in crestere

Marile piete bursiere din Europa au inchis la unison pe verde ieri, sustinute de cotatiile din sectoarele retail şi farmaceutic. Cel mai mult au urcat bursele de la Milano si Madrid. Indicele celor mai importante companii europene a urcat cu 0,5%. Actiunile Carrefour, al doilea mare retailer mondial, au castigat aproape 6 procente, dupa ce grupul a anuntat ca va reduce preturile şi costurile. Bursa de la Bucuresti a urcat cu 2% ajutata de aprecierea semnificativa a actiunilor Petrom cu peste 5 procente.

Si, din agenda economica a zilei:

Dacia anunta rezultatele financiare pe anul trecut. Iar la Bruxelles se publica situatia inmatricularilor in Europa in februarie

Ministrii de Finante din G20 de reunesc in Anglia, inaintea summitului de la Londra.