Paradisurile fiscale ar putea deveni iaduri fiscale
Batalia care se duce nu este doar impotriva micilor state, cum e Andora, Liechtenstein sau Belgia, fiind vizata de fapt Elvetia, cel mai mare si sofisticat paradis fiscal, potrivit unor juristi specializati pe probleme financiare.
Problemele sunt strict juridice. Astfel ca pentru a gasi un numitor comun, trebuie schimbate legi, ceea ce se poate intinde pe cateva luni. De pilda, in Andora sau in Liechtenstein (tari care vor sa evite cu orice pret includerea pe o lista neagra ce urmeaza a fi stabilita) autoritatile pot furniza legal date privind titularii unor conturi, doar in cazurile in care fraudele fiscale sunt dovedite potrivit legislatiei nationale. Simpla cerere din partea unui stat tert sau a unei autoritati europene nu e suficienta.
In cazul Elvetiei, ce sa mai spui ? La ei, secretul bancar e precum ceasornicaria sau ciocolata. Este o industrie nationala, ce s-o mai cotim… Sigur ca elvetienii vor tine cu dintii de mentinerea secretului bancar. Asta ca sa nu mai spun ca degeaba elimini 9 din 10 paradisuri fiscale. Banii care trebuie spalati se vor duce in singurul paradis ramas liber. Astfel ca ori sunt eliminate cu totul, ori sunt lasate in pace.
Sigur, se mai poate discuta si despre faptul ca respectivele economii “paradisiace” sunt cladite pe chiar acest gen de sistem fiscal, o punere a lui in afara legilor (ceea ce se intentioneaza in cadrul summitului G20 de la inceputul lunii viitoare) fragilizand respectivele economii.
Una peste alta, solutia ar fi o suprafiscalizare a acestor zone fiscale. Vrei sa-ti rulezi banii prin paradisuri? Foarte bine. Plateste 80% impozit si ruleaza-i.
De eliminat secretul bancar nu cred ca ai cum, practic vorbind. Se vor gasi mereu esapamente care sa-l salveze in diverse formate.
Dar ramane sa vedem ce se va decide la summitul G20.
Citeste si comenteaza pe Dan Popa's Weblog.

Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare"
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Printre acestea se numara Australia, Canada, Danemarca, Franta, Germania, Olanda, Marea Britanie, SUA, alaturi de celebrele Elvetia, Lichtenstein, Gibraltar, Bahamas etc. Unii vor egalitate, dar nu pentru catei. Ceea ce se propune 80% impozite inseamna discriminare si concurenta fiscala neloiala, exact ceea ce incrimineaza OECD. Lista neagra a OECD a enumerat tot mai putin state necooperante din 1998 incoace, in ultimul raport ramanad doar trei jurisdictii necooperante, Andorra, Monaco si Liechtenstein conform linkului http://www.oecd.org/document/57/0,3343,en_2649_33745_30578809_1_1_1_1,00.html
Lumea va fi un loc mai bun fara aceste "paradisuri" fiscale .