Elvetia a anuntat, vineri, ca va relaxa legislatia referitoare la secretul bancar, informeaza AFP. La randul lor, autoritatile din Luxemburg au afirmat ca se vor conforma si ele cererilor OECD legate de relaxarea sistemului bancar, in timp ce Austria a decis ca va face acest lucru doar in cazuri individuale in care exista "suspiciuni justificate".

Intr-un comunicat, guvernul a anuntat ca prin acceptarea standardelor impuse de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), Elvetia urmareste sa impulsioneze schimbul de informatii cu alte state.

Elvetia a anuntat ca acest lucru va fi facut "de la caz la caz" si pe bazele "solicitarilor concrete si justificate".

Autoritatile elvetiene au insistat insa ca acceptarea standardelor OECD nu schimba fundamentele secretului bancar, precizand ca Elvetia "mentine secretul bancar si refuza in mod clar tranferurile automate de informatii".

"Sfera privata a clientilor este inca protejata de o supraveghere straina nejustificata", a precizat guvernul de la Berna.

Comunicatul executivului de la Berna a venit la o zi dupa ce Liechtenstein, Andorra si Belgia au anuntat ca isi vor relaxa practicile legate de secretul bancar.

Vineri, ministrul austriac de finante, Josef Proll, a declarat ca tara sa va face acest lucru doar in cazuri individuale in care exista "suspiciuni justificate".

La randul lor, oficiali din Luxemburg au anuntat ca sunt gata sa relaxeze legea secretului bancar, in principal prin acceptarea schimbului de informatii cu alte state in cazul in care existe suspiciuni de frauda.