Guvernul poate mentine cota unica de impozitare si taxa pe valoarea adaugata la acelasi nivel dupa negocierile cu FMI, daca se va reusi cresterea bazei de impozitare si o reducere suplimentara a cheltuielilor, a declarat, vineri, pentru NewsIn, prim-vicepresedintele PD-L, Theodor Stolojan.

"Pastrarea cotei unice de impozitare si mentinerea taxei pe valoarea adaugata la nivelul actual depind de cresterea sau de descresterea economica pe care o vom avea. Una este sa ai crestere, alta este sa ai descrestere. Acest lucru influenteaza si deficitul bugetar, daca-l mai marim sau nu. Mai intai trebuie sa convenim cu Fondul acesti indici de la care plecam", a afirmat Theodor Stolojan.

Mentinerea cotei unice de impozitare este strans legata si de problema deficitului bugetar, daca acesta va fi marit sau pastrat la nivelul de 2,5%, a adaugat Theodor Stolojan, care spune ca problema indicatorilor macroeconomici influenteaza si valoarea imprumutului extern ce urmeaza sa fie contractat de Romania:

"Suma care va fi contractata va fi intre 10 miliarde si 20 de miliarde de euro, depinde daca vom avea crestere economica sau descrestere. Este o valoare mai mare pentru ca este vorba de un imprumut pe doi ani, nu pe unul singur. Oricum, suma angajata depinde de toti acesti indici macroeconomici care vor fi conveniti in discutiile cu FMI".