Dupa ce ultimele luni au abundat in vesti negative legate de evolutia economiei mondiale, in aceasta saptamana se pare ca am luat o scurta pauza. Desi este mult prea devreme pentru a vorbi despre stabilizarea situatiei, cred ca merita sa analizez putin ce s-a intamplat in ultimele zile, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.

Pentru Romania, cred ca stirea saptamanii este legata de evolutia comertului exterior, a deficitului comercial si gradul in care acest deficit este finantat de investitiile straine. Dupa cum toata lumea stie, deficitul comercial nesustenabil a fost principalul motiv pentru care agentiile straine ne-au degradat ratingul de tara si in plus, marimea acestui deficit a determinat si deprecierea monedei nationale.

Privind cifrele pe luna ianuarie insa, avem o surpriza extrem de placuta. Conform datelor publicate de INS, in prima luna a anului, deficitul comercial a scazut cu 59,3% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la €576M.

De curiozitate, am facut si un calcul legat de evolutia acestui deficit de la inceputul crizei (octombrie `08) iar datele sunt urmatoarele: in ultimele 4 luni, deficitul comercial a fost de €5.7Mld versus €7.9Mld in perioada oct.`07-ian.`08 - am asistat deci la o scadere de 27%.

Anul trecut, totalul deficitului comercial s-a cifrat la €18.2Mld, cifra ce a reprezentat 12% din PIB. In 2009, sunt convins ca suma va scadea in jurul a €8-10Mld, ceea ce va reprezenta 6-8% din PIB.

Aceasta diferenta de €10Mld va determina o scadere semnificativa a presiunii existente in acest moment pe leu, si sa nu ne miram daca pana la sfarsitul anului, cursul valutar va scadea pana in jurul a 4 lei/eur.

Citeste restul articolului si comenteaza pe Khris, un 'blog cu atitudine'.