Fostul ministru de Finante, Varujan Vosganian, a declarat sambata ca Romania are nevoie de imprumutul de la Comisia Europeana si Fondul Monetar International, din cauza riscului prezentat de deficitul public, necesarul de finantare fiind, in opinia lui, de 18-20 miliarde de euro.

"Daca am avea un exercitiu fiscal bun si un deficit bugetar al statului finantabil, nu am avea nevoie de acord de la FMI. Problema este insa ca Guvernul nu reuseste sa asigure o proiectie sustenabila a deficitului public, deficitul public va fi mult mai mare pentru ca o sama de venituri au fost supraestimate, o seama de cheltuieli nu au fost incluse in legea bugetului si produsul intern brut a fost prognozat exagerat. (...) Daca vrei o protectie linistitoare pentru Romania, ai nevoie de 18-20 miliarde de euro", a declarat, in conferinta de presa, la Iasi, seful Comisiei economice din cadrul Senatului, Varujan Vosganian, citat de NewsIn.

Fostul ministru a subliniat ca, printre altele, s-au estimat venituri mai mari cu 3,5 miliarde de euro si nu s-au inclus in buget salarii de 1,2 miliarde de euro. "Exista un risc total de neplata care poate sa mearga pana la zece miliarde de euro", a concluzionat Vosganian.

Senatorul a mai spus ca riscul pe deficitul public este foarte mare si din cauza scaderii veniturilor statului, in lunile ianuarie si februarie 2009. "In primele luni ale anului, veniturile erau la 92% din valoarea celor de anul trecut. Cum veniturile au fost estimate sa creasca cu 14%, rezulta o diferenta de 20%. Daca si in luna martie veniturile vor continua sa scada, avem nevoie de o noua lege a bugetului", a avertizat fostul ministru de finante.

In opinia acestuia, nu exista momentan niciun risc legat de sistemul bancar, in ceea ce priveste lichiditatea in lei. Problema intervine, sustine Vosganian, in momentul cand bancile vor cumpara euro pentru a returna linii de finantare externe. Astfel, cu fondurile de la FMI, BNR ar putea alimenta piata valutara pentru asigurarea lichiditatilor in euro.

“Datoria totala a Romaniei este de 50 miliarde de euro, din care opt miliarde reprezinta datoria publica. Din cele 42 de miliarde euro, datorii ale bancilor si companiilor private, 24 miliarde euro sunt scadente pe termen scurt. Din aceste 24 de miliarde, 11 miliarde de euro sunt datorii ale bancilor”, a explicat Vosganian.

Fostul ministru a mai sustinut ca in Romania a avut loc un "transfer de criza", dificultatile financiare fiind cauzate de situatia la nivel mondial si nu de politicile fostei administratii.

"Toate datele din septembrie si octombrie nu aratau o asemenea criza, eu am folosit atunci inclusiv prognoze ale FMI. In Romania a avut loc un transfer de criza, economia romaneasca a fost contaminata. Acum insa am intrat intr-un cerc vicios: am internalizat criza - se reduce atat consumul productiv cat si cel casnic", a mai spus Vosganian.

Calin Popescu Tariceanu: Romania nu are nevoie de imprumutul de la FMI

Romania nu are nevoie de un imprumut de la FMI, insa guvernantii vor sa gaseasca un scut care sa ii ,,fereasca politic” de scaderea credibilitatii in fata electoratului, a afirmat fostul premier, Calin Popescu Tariceanu.

,,Din punct de vedere al bugetului trebuie sa recunoastem ca nu este nevoie de un imprumut de la FMI. Sunt depasiti de situatie, sunt fricosi, li se pare pare ca actuala criza nu are solutii si atunci vor sa gaseasca un scut, care sa ii fereasca si politic, in cazul in care va fi necesara abordarea unor masuri nepopulare. Noi am avut curajul sa spunem ca nu putem majora salariile profesorilor, nu pentru ca nu vrem, ci pentru ca economia nu suporta. Domnul Boc nu are curajul sa spuna aceste lucruri, el vrea sa gaseasca un tap ispasitor, sa spuna ca facem aceste lucruri pentru ca ne-a cerut FMI-ul. Eu cred ca ar fi o chestie de barbatie”, a afirmat liderul liberal.

Fostul prim-ministru mai spune ca, in cazul in care ar mai fi fost seful Guvernului, ar fi apelat la institutiile europene, pentru ca Romania este membra a Uniunii Europene. "Si eu as fi spus foarte clar ca nu are ce sa caute aici FMI, pentru ca suntem membri ai Uniunii Europene. Daca avem nevoie de ajutor, am fi putut discuta aceste lucruri cu institutiile europene. FMI este recunoscut pentru asistenta acordata tarilor din lumea a treia", a incheiat liderul liberal.