Liderii europeni vor analiza saptamana viitoare posibilitatea de a suplimenta fondul de 25 de miliarde de euro destinat asistentei pentru economiile din afara Zonei euro, potrivit unui proiect de document european obtinut de Reuters. Fondul este destinat exclusiv membrelor UE din afara zonei euro, adica tarilor est europene.

Informatia survine pe fondul negocierilor dintre Romania si FMI pentru un eventual imprumut, dupa ce Ungaria si Letonia au apelat deja la asistenta financiara din partea Fondului Monetar International.

"Comisia si Consiliul ar trebui sa examineze rapid posibilitatea de a ridica plafonul fondului pentru asistenta a tarilor cu probleme la balanta de plati", se arata in cel mai recent proiect pentru summitul european ce incepe joi.

In document se mai arata ca atat Comisia, cat si Consiliul ministrilor de finante UE ar trebui sa coopereze cu institutiile financiare internationale, pentru a ajuta tarile europene sa isi pastreze echilibrul economic.

Suplimentarea fondului ar ajuta la calmarea temerilor Austriei si unor banci occidentale legate de stabilitatea financiara a estului Europei, unde monedele locale s-au depreciat semnificativ.