Circa 2.150 miliarde de franci. Atat reprezinta activele nerezidentilor in bancile elvetiene, (adica 42% din totalul fondurilor gestionate de bancherii elvetieni), potrivit estimarilor facute in premiera de catre Asociatia Bancherilor Elvetieni (ASB), preluate de presa locala.

Datele au reprezentat un adevarat soc, cifrele fiind duble fata de cele ale Bancii Nationale a Elvetiei, care a publicat un raport din care rezulta ca nivelul fondurilor nu depaseste 1.000 de miliarde CHF (20% din total).

Pentru Asociatia Bancherilor, diferenta dintre cele doua estimari are si o explicatie: «In spatele unor investitori institutionali se regasesc de fapt persoane fizice. Un exemplu ar fi cel al bogatasilor lumii care isi plaseaza banii la noi prin intermediul unor fundatii care nu sunt contabilizate de Banca Centrala”, explica Thomas Sutter, purtatorul de cuvant al ASB.

Una peste alta, abia acum se poate estima amploarea consecintelor in cazul in care secretul bancar din Tara Cantoanelor ar suferi modificari in sensul transparentei. O mare parte dintre straini si`ar muta banii in paradisuri fiscale mai bine protejate, ceea ce probabil ca ar provoca prabusirea francului, cu toate consecintele economice internationale care ar putea interveni.

Citeste si comenteaza pe Dan Popa's Weblog.