Avand in vedere faptul ca incheierea unui acord cu FMI si UE este doar o problema de zile, m-am hotarat sa scriu despre efectul pe care acest imprumut il va avea asupra cursului valutar si a dobanzilor la credite in conditiile in care, cel putin teoretic, nevoia de finantare a tarii va fi asigurata.

Care sunt premisele de la care plecam: BNR are nevoie de bani pentru a-si consolida rezerva valutara iar Guvernul are nevoie de bani pentru finantarea deficitului bugetar. Banii pentru BNR nu pot veni decat de la FMI - aceasta institutie nu finanteaza cheltuieli bugetare - iar banii de care Guvernul are nevoie, vor veni in mod sigur de la UE.

Suma celor doua imprumuturi a fost motiv de disputa intre analisti: s-a vehiculat cifra de €20 Mld, Moody crede ca avem nevoie de €29Mld iar eu spun ca suma va fi de aproximativ €17-19Mld, voi explica mai jos cum am ajuns la aceasta concluzie.

Rezerva valutara a BNR (fara aur) este de €26Mld din care doar jumatate apartine de fapt BNR iar cealalta jumatate reprezinta Rezervele Minime Obligatorii (RMO) si apartine bancilor. In mod sigur, FMI va cere BNR sa reduca aceste rezerve iar dl Isarescu se va conforma doar daca per total, rezervele valutare nu vor scadea iar in aceste conditii, imprumutul de la FMI va fi mai mult sau mai putin egal cu nivelul RMO, respectiv €13Mld.

In ceea ce priveste nevoia de finantare a guvernului, deficitul bugetar pe care dl Pogea si l-a propus pentru acest an a fost de 2% din PIB, respectiv €3 Mld insa bugetul se bazeaza pe o crestere economica de 2,5%, procent dificil de atins in conditiile crizei actuale. Prin urmare, incasarile bugetare vor fi aproape sigur mai mici decat cele prognozate, situatie in care deficitul va depasi 2%, situandu-se cel mai probabil undeva in jurul a 3-4%. Deci Guvernul ar avea nevoie de €4-6Mld, bani care vor veni de la UE.

La cererea FMI, in urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie care va avea loc la sfarsitul acestei luni, BNR va lua decizia scaderii RMO la euro de la 40% la 35-37%, deblocand astfel €1-1,5Mld, bani care vor ajunge la banci si prin intermediul carora acestea ar trebui sa deblocheze creditarea.

Pana in acest moment, principalul motiv pentru care RMO nu au fost reduse a fost frica de repatriere a acestor bani, insa riscul se va reduce semnificativ odata ce bancile vor fi obligate prin contract sa nu transfere banii peste granita. Totusi, imi este inca neclar modul in care BNR va obliga bancile sa tina in tara aceste fonduri.

Scriam sambata ca evolutia balantei de plati in luna ianuarie a fost una foarte buna avand in vedere atat reducerea abrupta a deficitului comercial cat si nivelul investitiilor straine. Aceasta evolutie a comertului exterior va mai reduce din presiunea existenta pe leu si in plus, scaderea RMO va duce la o inundare a pietei cu euro, situatie care ar fi trebuit sa genereze o intarire a leului.

Totusi, acest lucru nu s-a intamplat si nici nu se va intampla prea curand iar dl Isarescu stie de ce. Desi este adevarat ca imprumutul de la FMI va face ca BNR sa nu mai aiba probleme cu rezerva valutara, sunt convins ca guvernatorul se gandeste deja la momentul in care va fi nevoit sa restituie acest imprumut si pentru a nu ramane descoperit, va incepe sa cumpere euro pentru a pune la loc rezervele diminuate de scaderea RMO.

Tocmai din acest motiv cred ca, in urmatoarele luni, cursul va fi stabil si va fluctua intre 4,1-4,25 lei/euro.Nu vad motive serioase de depreciere a leului in perioada urmatoare. In plus, nivelul actual al cursului pare sa avantajeze pe toata lumea: deficitul comercial se reduce; pe fondul scumpirii importurilor, producatorii locali au o sansa nesperata de a recuceri piata romaneasca, iar BNR poate cumpara euro fara sa genereze o crestere a cursului. Singurii care ies prost din afacerea asta sunt romanii cu credite in euro.

In ce priveste dobanzile, motivul pentru care acestea nu au scazut este acela ca in ciuda blocajului existent pe piata creditelor de retail, sistemul bancar avea statul drept client sigur, iar in aceste conditii, bancile isi permiteau sa mentina sus dobanzile la lei.

In momentul in care nevoile guvernului vor fi satisfacute de imprumutul UE, bancile vor trebui sa isi indrepte atentia asupra companiilor si persoanelor fizice iar scaderea dobanzilor este principala arma pe care bancile o vor folosi pentru a face creditele mai accesibile. In plus, odata ce RMO vor fi mai mici, vor scadea si dobanzile la euro.

Ca o concluzie la cele spuse mai sus, miliardele venite de la FMI si UE vor avea un impact 100% pozitiv atat asupra cursului valutar cat si asupra nivelului dobanzilor. Impactul negativ va fi generat de conditiile pe care FMI le va impune, iar daca Guvernul va fi nevoit sa renunte la cota unica, dl Boc ar face bine sa ne lase pentru ca o crestere a fiscalitatii ar reprezenta dovada clara a faptului ca actualii guvernanti nu sunt in stare sa colecteze taxele si sa reduca evaziunea fiscala.

Citeste si comenteaza pe Khris.ro.