Bulgaria ar putea fi mai bine pozitionata decat Romania pentru a depasi criza economica actuala, a declarat reprezentantul Fondului Monetar International (FMI) in Romania si Bulgaria, Juan Fernandez Ansola, pentru publicatia Sofia Echo, citata de Mediafax.

Principalele diferente dintre cele doua tari sunt date de faptul ca Romania va trebui sa reduca deficitul bugetar intr-o perioada de declin economic, in timp ce autoritatile de la Sofia au constituit "in mod inteligent" rezerve in ultimii ani si mentinut un control strict asupra cursului de schimb, a adaugat Ansola.

"Politicile economice ale celor doua tari sunt destul de diferite. Bulgaria are un curs de schimb fix si surplus fiscal, in timp ce Romania are un curs liber al leului si un deficit bugetar mare", a precizat oficialul FMI. Astfel, Bulgaria dispune acum de spatiu de manevra, a spus el.

Cursul liber al leului si deficitul bugetar al Romaniei vor fi testate de criza economica, considera reprezentantul FMI.

FMI a anuntat, la inceputul lunii februarie, ca Romania ar putea avea o crestere economica negativa in 2009, in contextul scaderii exporturilor, inaspririi conditiilor de creditare pentru firme si gospodarii si al perspectivelor privind declinul consumului si investitiilor.