"Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare va investi 250 de milioane de euro, in anul 2009, in Bulgaria, ceea ce reprezinta cu 25% mai mult comparativ cu investitiile de anul trecut", a declarat presedintele BERD, Thomas Mirow, care efectueaza o vizita oficiala la Sofia.

Circa jumatate din suma pe care BERD intentioneaza sa o investeasca in Bulgaria va fi indreptata spre sectorul bancar, pentru a se permite acordarea mai multor credite pentru business, noteaza postul public de radio din Bulgaria.

"Din punct de vedere financiar, Bulgaria este mult mai stabila in situatia crizei decat tarile ei vecine. De aceea, BERD a identificat o serie de domenii in care am putea sprijini Bulgaria, pentru a mentine dezvoltarea economica a tarii. Unul dintre aceste sectoare este cel bancar. De asemenea, intentionam sa sprijinim intreprinderile sanatoase, care intampina dificultati din cauza crizei, in scopul cresterii productivitatii lor. BERD va finanta si masuri privind eficienta energetica si participarea Bulgariei la scheme de prevenire a schimbarilor climatice", a adaugat presedintele Bancii.

Thomas Mirow se va afla in Bulgaria, pe 16-17 martie. Dupa aceasta, Mirow va veni in Romania pentru doua zile, pe 18-19 martie, urmand sa se intalneasca cu reprezentanti ai Guvernului Romaniei si cu lideri ai mediului de afaceri. Mirow va reconfirma angajamentul pe termen lung al BERD fata de Romania, in special in perioada actuala de instabilitate economica mondiala.

In acest an, BERD are in vedere o crestere semnificativa a volumului sau de investitii in Romania, care in 2008 s-au ridicat la peste 300 milioane de euro. Prioritatile BERD sunt sprijinirea economiei reale prin finantarea bancilor pentru ca acestea sa continue sa acorde imprumuturi intreprinderilor mici si mijlocii, si asigurarea de fonduri pentru investitii in sectorul energetic si in eficienta energetica. BERD a investit pana in prezent 3,8 miliarde euro in Romania in 249 de proiecte si a atras inca 7,2 miliarde de euro din surse externe. Valoarea totala a investitiilor se ridica astfel la peste 11 miliarde de euro.