Presedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Thomas Mirow, vine la Bucuresti pe 18 si 19 martie ca sa reconfirme angajamentul pe termen lung al bancii pentru Romania, in perioada de instabilitate actuala - se arata intr-un comunicat al acestei institutii, dat publicitatii. Oficialul european soseste de la Sofia, vizita in Bulgaria avand acelasi scop.

Seful BERD se va intalni cu reprezentanti ai Guvernului si cei ai mediului de afaceri. BERD intentioneaza sa creasca semnificativ volumul de investitii in Romania, dupa ce anul trecut acestea au depasit 300 milioane euro.

"Prioritatile pentru acest an sunt sprijinirea economiei reale prin finantarea bancilor - pentru ca acestea sa continue sa acorde imprumuturi intreprinderilor mici si mijlocii - si asigurarea de fonduri pentru investitii in sectorul energetic si in eficienta energetica", se arata in comunicatul bancii.

BERD a investit in Romania aproape 3,8 miliarde euro in 249 de proiecte si a atras alte 7,2 miliarde euro din surse externe, astfel ca valoarea totala a investitiilor depaseste 11 miliarde euro.

Aceasta vizita are loc in contextul in care Romania a solicitat un imprumut care nu va veni doar de la Fondul Monetar International, ci si de la alte institutii europene. BBC reaminteste ca strategia cu privire la imprumut este stabilita impreuna cu Bruxelles-ul.