Guvernatorul BCE, Jean Claude Trichet a participat marti seara la un simpozion organizat de Roland Berger, in cadrul caruia a facut cateva consideratii legate de criza si solutiile pentru a iesi cu bine din ea. In rezumat, iata cateva dintre ideile discursului sau.

  • Sistemul financiar actual nu a avut din pacate vocatia de a gestiona riscurile existente in economie, adaugand in plus riscuri noi in materie de credit si de gestiune a activelor.
  • In contextul anilor 90, cand cererea de produse financiare era in crestere puternica, intermediarii financiari au devinit tot mai incitati in a inventa noi tehnici de finantare. Titrizarea este doar un caz.
  • Trei factori cu efect multiplicator au alimentat boomul creditului. Primul, sistemul de remunerare a celor care gestionau portofoliile de credite. Profiturile pe termen scurt ii faceau sa piarda din vedere riscul ca pe termen lung, pierderile sa fie mai mari decat castigurile.
  • Al doilea factor este complexitatea produselor structurate, care ii faceau pe detinatorii finali sa nu poata evalua riguros calitatea plasamentelor. In ultimul rand, dezechilibrele internationale si crearea de lichiditati la scara mondiala. Deficitul de economisire dintr`o parte a globului era finantat din excesul de economisire din alta parte. Aceste dezechilibre au alimentat miscarea dobanzilor la credite, influentand si pretul materiilor prime.
  • In perioade de criza, bancile isi reduc instinctiv expunerile la risc, incercand sa isi imbunatateasca si portofoliul de active. Intermedierea bancara se reduce, iar creditarea scade. Daca acest proces se desfasoara haotic, bancile si economia in genere sufera grave prejudicii.
  • Bancherii sunt preocupati nu doar de volumul lichiditatii pe care si`o pot procura, ci si de orizontul de timp in care lichiditatea este disponibila. BCE a incercat sa prelungeasca acest orizont, pentru a calma asteptarile si a restabili increderea.
  • O alta masura luata de noi a fost largirea semnificativa a listei activelor eligibile admise in garantie. Asta a ajutat ca bilanturile bancilor sa se contracte, iar bancherii sa poata acorda imprumuturi in continuare. Am incercat sa dam bani ieftini bancilor. In acest moment, acordam refinantari nelimitate la o dobanda de 1,5%. Pe piata interbancara, bancile pot obtine credite de la o zi la alta cu dobanda cuprinsa intre 1,5% si 0,5%, cat este nivelul facilitatii de depozit. Euriborul la 6 luni si la 12 luni sunt inferioare Liborului corespunzator pentru contractele denominate in dolari.
  • Bilantul Eurosistemului este in prezent superior fata de cel de dinaintea crizei cu cel putin 600 de miliarde de euro, ajungand la circa 16% din PIB`ul zonei euro (fata de 10%, cat era inainte de criza).
  • Diferenta notabila dintre politicile aplicate de BCE si cele ale Fed consta in viziune. Fed este orientata direct catre piata, in vreme ce noi ne centram catre sistemul bancar.
  • In zona euro, pentru a garanta accesul normal la credit al particularilor (companii si persoane fizice) presupune sa asiguram lichiditate adecvata in sistemul bancar.
  • Primul atu pe care il avem pentru a iesi din criza este moneda unica. Euro si`a demonstrat importanta in timpul acestei perioade. Tarile membre ale Eurolandului, chiar daca au avut de facut fata turbulentelor, nu au suferit grave crize monetare.
  • Un alt pilon este cadrul de politica macroeconomica pe termen mediu. Multi observatori au remarcat faptul ca, in mai multe tari, politicile macro nu incorporeaza elemente suficiente de stabilitate si sustenabilitate pe termen mediu. Angajamentele luate in sanul Euroland au contribuit la diminuarea amplorii dezechilibrelor si au creat locuri de munca. In ultimii 10 ani, in zona euro au aparut cu peste 2 milioane de locuri de munca mai mult decat in SUA.
  • Al treilea atu il reprezinta deschiderea comerciala, echilibrul si structurile economilor noastre.

Sursa.

Citeste si comenteaza pe Dan Popa's Weblog.