FMI a incheiat evaluarea economica pentru imprumutul extern. Situatia este mai rea decat se asteptau autoritatile

Evaluarea expertilor Fondului Monetar International privind imprumutul extern pentru tara noastra s-a incheiat. In urma acesteia a reiesit ca situatia economica a Romaniei pare mai rea decat se astepta, a declarat, presedintele Traian Basescu aseara intr-un interviu televizat. Astazi sau maine va fi facuta publica scrisoarea de intentie cu detaliile acordului, a mai anuntat seful statului. El nu a vrut sa precizeze suma negociata cu FMI, dar a adaugat ca aceasta s-ar putea apropia de 20 de miliarde euro.

Guvernul negociaza cu FMI dublarea deficitului bugetar

Guvernul negociaza cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana un deficit bugetar in jur de 4% din PIB pentru acest an, peste tinta de 2%, au declarat agentiei Mediafax, surse oficiale. Informatia vine dupa ce, saptamana trecuta, ministrul Finantelor a acceptat pentru prima data ca Romania ar putea intra in recesiune in acest an. El a redus previziunile de crestere economica la un nivel cuprins intre -1 si 1,5%.

Sindicalistii de la Cartel Alfa au anuntat calendarul protestelor

Bugetarii afiliati la Cartel Alfa incep luni protestele nemultumiti ca ar putea ramane fara sporuri la salarii. Aproape 15.000 de profesorii, functionarii publici si cadre medicale vor picheta sediile prefecturilor din toata tara, sediile Ministerului Muncii si ale celor doua partide aflate la guvernare.

90% dintre IMM-urile din Romania sunt afectate de criza

Penalitatile pe care trebuie sa le plateasca firmele mici si mijlocii la stat ar putea fi reesalonate sau chiar anulate. Anuntul facut de ministrul pentru IMM-uri, Constantin Nita, vine in contextul in care aproximativ 90% dintre aceste intreprinderi sunt afectate de actuala criza financiara si economica. Estimarea apartine presedintelui Consiliului National al IMM-urilor, Ovidiu Nicolescu, care mai spune ca datoriile Guvernului fata de mediul privat au creat un blocaj de 8-9 miliarde de euro.

Merrill Lynch: Leul se va deprecia pana la 4,45 fata de euro dupa incheierea acordului cu FMI

Moneda nationala se va deprecia, probabil, fata de euro dupa ce Romania va incheia un acord cu FMI, estimeaza analistii financiari de la banca americana Merrill Lynch. Ei si-au informat clientii ca este putin probabil ca un program cu FMI sa opreasca deprecierea leului si spun ca moneda nationala ar putea ajunge, in acest an, pana la 4,45 unitati pentru un euro. Deprecierea tinde sa faca parte din ajustarea sprijinita de programele FMI, estimeaza analistii Merrill Lynch. Sustinatorii imprumutului de la FMI argumentau, insa, ca acesta este necesar tocmai pentru a stabiliza cursul si pentru a debloca creditarea.

Leul s-a depreciat din nou

Leul a continuat, ieri, sa se deprecieze usor fata de euro. Cursul BNR a urcat la 4,29 unitati/euro. Si dolarul a castigat fata de leu, paritatea fiind de 3,29 unitati pentru un dolar. Evolutia monedei nationale a fost in ton cu cea a valutelor din regiune.

Bursa americana urca, sustinuta de o crestere neasteptata a sectorului imobiliar

Dupa cinci sedinte consecutive de cresteri, principalele burse europene au inchis, ieri, in scadere, din cauza declinului cotatiilor din sectorul minier. Bursa de la Bucuresti a crescut insa, pe una dintre cele mai mari lichiditati din acest an. Si bursa americana a urcat, aseara, in contextul unei cresteri neasteptate a autorizatiilor pentru constructia de case, peste 22%. Avansul inregistrat in februarie reprezinta cea mai mare crestere procentuala din ianuarie 1990 si, totodata, este prima crestere din luna aprilie a anului trecut si pana in prezent.

Joaquin Almunia: semnale mai puternice ca economie isi revine

Semnalele ca economia mondiala isi revine sunt mai puternice decat in urma cu trei luni, spune comisarul european pentru Afaceri Economice, Joaquin Almunia. Pe de alta parte, FMI a revizuit prognoza privind evolutia economiei mondiale in acest an. Astfel Fondul estimeaza o contractie de 0,6%, fata de o crestere a PIB de 0,5% anuntata anterior. Anul viitor economia mondiala va creste cu 2,3%, a declarat un consilier al directorului general al FMI.

Numarul celor care intarzie cu plata ratelor la masina a crescut cu 50-60%

Tot mai multi dintre cei care nu-si mai pot plati leasingul la masina raman fara automobil. Unicredit a recuperat in primele doua luni ale anului 30 de masini de la rau-platnici. In acelasi timp, numarul clientilor care intarzie cu plata ratelor a crescut cu 50-60%.

Si, din agenda economica a zilei:

Presedintele Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare incepe o vizita de doua zile la Bucuresti.

Uniunea Generalã a Industriasilor reactioneaza la planul de masuri anticriza

Si, conferinta de presa despre implicatiile socio-economice ale cresterii accizelor