Economia si-ar putea reveni incepand cu anul viitor, a declarat miercuri Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), adaugand ca institutia este pregatita sa ia masuri suplimentare pentru relansarea economiei, daca este nevoie, potrivit Reuters. Si presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, a declarat in aceasta saptamana ca economia Statelor Unite si-ar putea reveni in 2010, daca programele de salvare a sectorului financiar vor fi finalizate.

"Anul 2009 va fi foarte, foarte dificil. In acelasi timp, exista un consens general intre toate institutiile publice si private ca 2010 ar putea fi anul unei reveniri moderate a cresterii economice", a spus Trichet pentru postul de radio Europe 1.

Intrebat daca BCE va cumpara direct active, precum bancile centrale din SUA si Marea Britanie, pentru relansarea economiei, Jean-Claude Trichet a precizat ca institutia pe care o conduce "analizeaza daca este necesar sa adopte masuri suplimentare, care insa ar putea sa nu fie identice cu cele pe care le-au luat institutiile omoloage".

BCE a redus la inceputul acestei luni dobanda de politica monetara la 1,5%, cel mai scazut nivel din istoria institutiei, iar analistii se asteapta ca aceasta sa fie redusa la 1% sau chiar mai jos, pana la mijlocul anului.

Trichet a mai precizat ca banca a scazut semnificativ si rapid dobanzile deoarece presiunile inflationiste sunt in scadere si a adaugat ca nu s-a decis daca dobanzile vor fi reduse in continuare.