
Despre cum vor evolua dobanzile si cursul de schimb in 2009, in scenarii optimiste sau pesimiste, Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen a discutat online cu cititorii HotNews.ro. "Este esential sa avem o stabilitate a cursului de schimb. Pentru mentinerea deficitului bugetar la un nivel scazut, solutia cea mai plauzibila ar fi reducerea drastica a cheltuielilor, iar cresterea taxelor iese din discutie", a declarat Dumitru in cadrul unui forum financiar-bancar
desfasurat saptamana trecuta.
- Intalnirea s-a incheiat
- Intrati in articol pentru a vedea raspunsurile invitatului
Potrivit bankingnews.ro, Ionut Dumitru s-a alaturat echipei Raiffeisen Bank in aprilie 2005 ocupand la inceput postul de analist financiar in cadrul Departamentului de Cercetare de Trezorerie din Trezoreria Raiffeisen, din Decembrie 2005 preluand functia de Manager al Departamentului. In acelasi timp este si cadru didactic universitar (din 2001) in ASE Bucuresti, Catedra de Moneda.
Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
CAre este pct de vedere personal asupra celor doua aspecte?!
Multumesc !
2. Legat de afirmatia "Este esential sa avem o stabilitate a cursului de schimb. Pentru mentinerea deficitului bugetar la un nivel scazut, solutia cea mai plauzibila ar fi reducerea drastica a cheltuielilor, iar cresterea taxelor iese din discutie"- inteleg ca aceasta este o afirmatie emotionala legata de situatia persoanelor care s-au imprumutat in valuta. Strict macroeconomic, devalorizarea fara variatii bruste poate rezolva partial problema deficitelor externe. Plus ca scaderea preturilor in valuta inseamna ca importurile nu se vor scumpi si inflatia va putea fi controlata. Insa cu "povara" datornicilor in valuta, devalorizarea inseamna zeci de mii de credite neplatite, executari, somaj, lume in strada etc. Nu?
Cred ca mai rapid vor scadea dobanzile la lei. Mai trebuie luat in considerare si riscul de curs de schimb in cazul unui credit in valuta care nu este deloc de neglijat in conditiile actuale de pe pietele financiare.
Am insa un cont curent deschis la Raiffeisen. La inceput mi se aplica un comision de cite ori faceam o plata sau scoteam bani in numerar. Ca la orice banca. Dupa un timp am constatat ca a mai aparut si comisionul pentru alimentarea contului. Adica, altfel spus, pentru aducerea banilor in banca. O fi normal, n-o fi, o fi fost in contract, nu comentez aici. Dar, ca sa evit alte surprize, as vrea sa va intreb ce comisioane noi intentionati sa introduceti in viitorul imediat?
2. cum comentati afirmatia presedintelui Basescu conform careia rezervele minime obligatorii vor scadea, in conditiile unui acord cu FMI, numai daca bancile se angajeaza sa nu scoata banii din Romania?
Gigel,
Un contribuabil
2. Cum se explica diferentele uriase privind indicatorii macro ai Romaniei dintre FMI si institutiile locale?
3.Presupunem ca luam acel imprumut de 18-19 miliarde eur. Care ar fi rata lunara pe care o va avea de achitat Romania? Vedeti presiuni viitoare pe curs? Dar atacuri speculative?
4.De ce nu mai dau bancile credite? Daca Guvernatorul spune ca probleme de lichiditate nu sunt in Romania, iar cerere de credite e suficienta, unde se impotmolesc lucrurile?
5. Cum va evolua businessul bancar in acest an din punct de vedere al 1. competitiei interbancare, 2. resurselor umane. 3. dobanzilor?
Atata timp cat perceptia fata de Romania va ramane negativa, atacurile speculative sunt posibile.
De ce exista atatea comisioane aplicate unui credit?
Ce inseamna comisionul de administrare credit, aplicat la sold?
De ce considerati ca BNR permite bancilor comerciale sa aiba aceasta politica in ROmania, in conditiile in care aceleasi banci in alte state UE au cu totul alta politica a dobanzilor si comisioanelor? Asta in conditiile in care salariile din Romania sunt de 2-3 ori mai mici ca in alte state UE:
Exista teoria conform careia spargerea unei bule speculative are cinci faze de desfasurare:
DENIAL (negarea) – marea majoritate a investitorilor refuza idea ca activele sunt puternic supraevaluate ;
ANGER (mania / furia) – investitorii nu vor sa accepte idea ca au fost prinsi in tavalugul diminuarii valorii activelor ;
BARGAINING (‘chilipirurile’) – in randul investitorilor se raspandeste ideea ca activele s-au ieftinit suficient incat sa redevina atractive ;
DEPRESSION (depresiunea) – penultima faza, in cursul careia marea majoritate a investitorilor realizeaza gravitatea problemelor cu care se confrunta ;
ACCEPTANCE (acceptarea) – ultima faza, cea in care toti investitorii accepta ca au avut de infruntat efectele spargerii unei bule speculative ; tot in aceasta faza si autoritatile de reglementare accepta existenta respectivei bule speculative.
In cursul acestei faze preturile activelor incorporeaza deja toate informatiile relevante.
Prin prisma acestei teorii, in ce faza considerati ca se afla in prezent economia mondiala si, in particular, cea a Romaniei ?
Va multumesc anticipat !
Cozmin Iliescu
Stimate domn Ionut Dumitru, sunt un client al bancii Raiffeisen, avand un credit contractat in CHF, contract incheiat la in ceputul anului 2007. In urma schimbarilor nefavorabile de pe piata valutara si in urma cresterilor dobinzilor la credit fara a fi anuntat aprioric (dar asta este alta problema), imi este tot mai greu achitarea ratelor lunare.
Va rog sa-mi comunicati daca banca Raiffeisen a luat in discutie unlele masuri avantajase si pentru client in aceasta perioada de criza financiara (reesalonare credit, scutire timp de 6 lunii,...), si daca da care sunt aceste variante.
Adica eu dau niste bani bancii iar la scadenta , in loc sa vina banca la mine sa-mi multumeasca ca i-am dat niste bani (eventual sa ma roage frumos sa-i mai las putin la voi) , imi cere comision ca sa-mi dea banii mei ??? Eu unul consider acest comision ilegal.
Va mai intrebati de ce nu functioneaza sistemul asta idiot ? Dupa cum actioneaza bancile dau impresia ca nu vor sa incurajeze depozitele populatiei.
Cu respect,
Cristian Cojocaru
Domnule Dumitru,
Este stiut ca printre tintele principale ale FMI in cazul interventiei intr-o tara se numara:
1. Asigurarea platii scadentelor pe termen scurt catre creditorii externi. Nu am de comentat aici, banii vor fi platiti imediat dupa semnarea acordului cu FMI.
2. Reducerea deficitului bugetar prin devalorizarea monezii nationale - incurajarea exporturilor, descurajarea importurilor - va asigura impotriva reaparitiei problemei 1.
Desi stabilitatea cursului este esentiala, in ce masura va fi posibil acest lucru in conditiile acordului cu FMI?
Deasemenea, ne puteti explica exact ce masuri pot fi luate pentru a scoate din discutie cresterea taxelor?
Multumesc
Am contractat in 2008 de la banca dvs., sucursala Nerva Traian, un credit de nevoi personale de 19.800 de euro. Nu comentez faptul ca rata a crescut de la 322 la euro la 356 de euro intr-o prima faza, pentru ca acum sa fie de 368 de euro, ci vreau sa atrag atentia asupra faptului ca in componenta acestei valori a ratei intra un comision lunar de 92,5 de euro, numit “de administrare”, pe care banca mi-l calculeaza nu la soldul creditului, asa cum ar fi normal, ci la valoarea totala a imprumutului contractat de mine.
Faptul ca acest comision este dubios este recunoscut chiar de banca, in contractul de credit institutia admitand ca poate renunta la comision dupa un an de derulare a creditului, pentru clientii bun platnici, in functie de “conditiile pietei”.
Credeti ca eu, ca foarte bun platnic, pot scapa de acest comision in actualele “conditii ale pietei” sau va trebui sa incercam impreuna sa dam un sens mai concret acestei sintagme?
Am contractat la inceputul anului trecut un credit in franci elvetieni, pentru care plateam la vremea respectiva 2500 RON/luna.
Astazi, din cauza cresterii cursului de schimb sunt nevoit sa platesc 3300 RON/luna.
Intrebari: 1.exista in cadrul bancii dumneavoastra o procedura pentru esalonarea creditelor ?
2. cat timp dureaza analiza unei cereri de reesalonare a creditului ?
3. daca am deja o cerere unde pot afla in ce stadiu ce afla analiza ?
1) Cum comentati afirmatia recenta a cunoscutului analist economic austriac de la Vienna Institute for International Economic Studies (WIIW), Gabor Hunya ca "deprecierea recenta a monedelor din noile state membre ale UE este doar partial justificata de datele fundamentale, iar o reintarire ar putea fi asteptata pentru anul acesta, cu exceptia leului, care are nevoie sa ramana slab"?
Credeti ca incheierea acordului cu FMI+CE modifica datele acestei ecuatii, in sensul unei intariri, fie ea si nespectaculoasa, a leului?