UE ar putea majora cu 10 miliarde de euro fondul destinat sustinerii Europei de Est
"Comisia Europeana si Consiliul trebuie sa examineze imediat posibilitatea de a majora plafonul mecanismului european de sustinere financiara a balantelor de plati", se arata intr-un intr-un proiect de text care va fi discutat joi si vineri, in cadrul summitului de la Bruxelles.
Acest mecanism este destinat sustinerii tarilor membre ale Uniunii care nu au adoptat inca moneda Euro.
Plafonul a fost majorat deja in decembrie, de la 12 la 25 miliarde euro.
Liderii europeni ar putea decide "reconstituirea" acestui fond, din care peste 10 miliarde de euro au fost deja trasi de Ungaria si de Letonia - o masura "absolut tehnica", sustin sursele citate.
Dar dorinta Cehiei de a minimiza importanta acestui gest ar putea semnifica faptul ca in interiorul UE exista serioase divergente pe marginea acestui subiect.
Un diplomat francez a afirmat ca majorarea fondului este benefica pentru aceste tari si va reprezenta "un semnal politic foarte clar ca suntem dispusi sa ajutam aceste state daca va fi nevoie".
Dar un oficial german a afirmat ca nu este necesara transmiterea "de semnale false, punand pe masa resurse care in prezent nu sunt necesare".
Dupa Letonia si Ungaria, Romania negociaza si ea cu UE si FMI obtinerea unui imprumut de 20 de miliarde de euro.
Si alte state care au aderat la UE incepand cu 2004 ar putea solicita in curand un ajutor european, incepand cu Lituania.
In cadrul summitului european extraordinar dedicat crizei economice, care a avut loc la inceputul acestei luni, tarile membre ale UE au respins ideea unui plan de ajutor dedicat Europei de Est, propus de premierul ungar Ferenc Gyurcsany.
Au promis, in schimb, ca fiecare tara va fi ajutata, in functie de necesitati.

Primăria Capitalei a plătit circa 40 milioane lei pentru Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară înființate de administrația Firea pentru ”îmbunătățirea” serviciilor publice în București-Ilfov și delegarea lor către companiile municipale
În ce situații ar trebui ministrul să-și delege atribuțiile / Cîțu: Când nu poți să ajungi la ședința de Guvern / Orban: Nu e corect ca un ministru chiar să nu mai semneze
Pe ce se bazează Bill Gates când le cere țărilor bogate să consume carne artificială. Incursiune în lumea biotehnologiei: „E o senzație de autodumnezeire care poate deveni periculoasă”
ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Moldovean, culegător de crabi în Marea Barents: Anul trecut, din cauza pandemiei în loc de 4-5 săptămâni am stat 7 luni pe mare / În martie 2020 au fost -40 de grade. Normalul e de -20 sau -30 de grade