Presedintele Barack Obama a aparat decizia autoritatilor federale de a salva asiguratorul AIG de la faliment si a declarat ca marile banci seamana cu teroristii sinucigasi care vor sa se arunce in aer si pe care trebuie sa-i convingi sa nu o faca, relateaza ABC. Liderul de la Casa Alba a facut aceste declaratii in timpul unei intalniri cu locuitorii din Costa Mesa (California).

"O multime de oameni ne intreaba De ce nu lasati bancile sa cada?. De ce nu le lasati sa falimenteze, care-i problema?", a afirmat Obama.

Presedintele a prezentat apoi cazul unei banci locale, Fullerton Community Bank, despre care a spus: "In cazul in care ar falimenta, banca ar fi preluata de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), care va garanta toate depozitele, asa ca oamenii nu trebuie sa-si faca griji in legatura cu ele. FDIC va pune lucrurile la punct si apoi va revinde rapid banca, fara sa ameninte sistemul in intregul sau".

Prin comparatie, a spus Obama, marile banci "precum Citicorp, Bank of America sau Wells Fargo controleaza 70% din sistemul bancar si toate sunt slabite. Nu-ti poti permite sa le vezi pe toate prabusindu-se. Chiar daca depozitele sunt garantate, noi avem intreaga economie sprijinita pe credite".

In ceea ce priveste decizia autoritatilor de a sprijini marile banci, Barack Obama a a declarat ca "a fost lucrul corect pe care trebuia sa-l facem. Chiar daca acest lucru enerveaza oamenii, care isi spun ca ei au fost responsabili si trebuie sa platesc pentru marile banci care au fost iresponsabile. Acest lucru este valabil si in cazul AIG. A fost lucrul normal pe care trebuia sa-l facem".

La finalul discursului sau, presedintele Obama a declarat ca "este ca si cum marile banci au o centura cu explozivi prinsa de ele si au degetul pe detonator. Nu vrei ca ele sa se arunce in aer. Trebuie sa negociezi cu ele, sa le faci sa-si ia degetul de pe detonator".