Masuri concrete anti-criza: Romania vs. UE

de Dragos Comache     HotNews.ro
Joi, 19 martie 2009, 16:04 Economie | Finanţe & Bănci


In fata unei crize anuntate inca de la inceputul anului 2008, dar negata de autoritati pana la momentul alegerilor, indicatorii macroeconomici ai Romaniei au suferit deprecieri serioase. HotNews.ro va prezinta o scurta trecere in revista a masurilor concrete luate de Guvernul Boc pana acum, comparativ cu initiativele similare din UE.

Sedinta de Guvern din 18 martie:
 • Masuri sociale pentru persoanele afectate de criza economica - Actul normativ prevede prelungirea cu trei luni a perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj, scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate atat de angajatori cat si de salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minim 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat - pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului, pentru o perioada de pana la trei luni. Totodata, indemnizatia de minim 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, de care beneficiaza salariatii pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului, nu va fi inclusa in veniturile salariale si nu este impozabila, pentru o perioada de cel mult trei luni in anul 2009.
Sedinta de Guvern din 11 martie:
 • Adoptarea unui memorandum cu privire la reducerea numarului de taxe si tarife
 • Constituirea Fondului Roman de Contragarantare - Fondul Roman de Contragarantare a fost constituit ca institutie financiara specializata, care are ca unic obiect de activitate contragarantarea garantiilor acordate de fondurile de garantare, persoane juridice romane, pentru creditele si alte instrumente de finantare obtinute de intreprinderile mici si mijlocii de la bancile comerciale si din alte surse. Prin acest Fond, in valoare de 100 milioane de euro, se urmareste mentinerea si crearea de noi locuri de munca.
Sedinta de Guvern din 18 februarie:
 • Introducerea pensiei sociale minime garantate - Incepand cu data de 1 aprilie 2009, pensia sociala minima va fi de 300 lei, urmand ca, incepand cu luna octombrie 2009, pensia sa creasca la 350 de lei.
 • Reducerea taxei pe poluarea auto - Asa numita taxa de prima inmatriculare a fost redusa cu o treime.
Sedinta de Guvern din 29 ianuarie:
 • Adoptarea bugetului de stat pe anul 2009
Citeste mai jos care sunt masurile luate pana in prezent de alte state membre al Uniunii Europene si SEE pentru combaterea crizei, compilate de Reuters.

Bulgaria a crescut cheltuielile de capital cu 20%, la 5,6 miliarde de leva (3,66 miliarde de dolari). Banii vor merge in proiecte de infrastructura, renovarea cladirilor publice si in proiecte de sanatate si educatie.

Cehia a dublat valoarea pachetului de stimulare a economiei la 73 miliarde de coroane (3,3 miliarde de dolari), ceea ce reprezinta 1,9% din PIB.

Franta a prezentat un pachet de stimuli economici in valoare de 26 miliarde de euro, echivalentul a 1,3% din PIB. Ministrul economiei a declarat ca acesti stimuli vor duce la crearea a 80.000-110.000 locuri de munca, contracarand astfel pierderea a 90.000 de locuri de munca datorita crizei.

Germania - Camera superioara a parlamentului german a aprobat un pachet de stimuli economici in valoare de 50 miliarde de euro, care include investitii in infrastructura si reduceri de taxe. Anterior, autoritatile au aprobat un plan de masuri in valoare de 31 miliarde de euro, al caror scop este de a genera investitii de 50 miliarde de euro si a permite incheierea de contracte noi pentru economie.

Ungaria - Guvernul a crescut taxa pe valoare adaugata pentru a majora veniturile, in scopul de a reduce impozitul pe venit. In luna noiembrie, Ungaria a anuntat un plan de 1.400 miliarde de forinti (6,9 miliarde de dolari), ce se intinde pe o perioada de doi ani, pentru a impulsiona cresterea economica, care insa nu include cheltuieli suplimentare de la buget.

Italia a adoptat un pachet de masuri prin care sa fie ajutate familiile si firmele afectate de criza. Primul ministru Silvio Berlusconi a declarat ca masurile se ridica la 80 miliarde de euro, insa economistii au precizat ca marea majoritate a masurilor folosesc fonduri deja existente.

Lituania - Stimulii economici se ridica la 1,48 - 1,86 miliarde de dolari si au ca scop facilitarea accesului la credite pentru companii, urgentarea folosirii fondurilor structurale comunitare si relaxarea reglementarilor de pe piata muncii.

Olanda a anuntat un "impuls de lichiditate" in valoare de aproximativ sase miliarde de euro.

Marea Britanie va cheltui 500 milioane de lire sterline (754 milioane de dolari) pentru a lupta impotriva somajului, prin care companiile vor primi 2.500 de lire pentru fiecare persoana nou angajata, care va lucra la firma respectiva mai mult de sase luni. Acesta este parte a unui plan mai larg de combatere a efectelor crizei in valoare de 20 miliarde de lire, care include reduceri de taxe si cheltuieli de capital in valoare de trei miliarde de euro. De asemenea, taxa pe valoare adaugata va fi redusa de la 17,5% cat este in prezent, la 15%.

Norvegia a prezentat luna trecuta un pachet de stimuli fiscali in valoare de 20 miliarde de coroane (2,87 miliarde de dolari), din care 16,6 miliarde de coroane vor reprezenta cheltuieli extra-bugetare si 3,3 miliarde de coroane vor fi folositi pentru scutiri de impozite.

Portugalia a anuntat in luna decembrie un pachet de aproape 2,2 miliarde de euro pentru a creste produsul intern brut cu 0,7 puncte procentuale in 2009. Acesta se va axa pe investii in scoli, dezvoltarea tehnologiei si a energiei alternative.

Slovacia a aprobat un pachet de stimuli economici in valoare de 332 milioane de euro. Masurile includ reducerea partiala si temporara a impozitelor pe salarii, subventii pentru crearea de noi locuri de munca si cresterea venitului neimpozabil.

Slovenia - Este de asteptat ca pachetul de stimulare a economiei sa se ridice la 800 milioane de euro, sau 2% din PIB. Acesta ofera subventii pentru companiile care au redus orele de lucru ca urmare a scaderii cererii. De asemenea, au fost majorate stimulentele fiscale.

Spania a anuntat diverse masuri pentru a amortiza impactul scaderii economice si a cresterii somajului, printre care un pachet de stimuli de 38 miliarde de euro. Acesta include reduceri de taxe in valoare de sase miliarde de euro si patru miliarde de euro pentru relansarea creditarii. Guvernul a anuntat ca va cheltui alti 11 miliarde de euro pentru lucrari publice.

Suedia a aprobat un pachet de stimuli economici in valoare de 8,3 miliarde de coroane (un miliard de dolari), sau 3% din PIB, insa acesta a fost criticat ca fiind prea precaut.

Uniunea Europeana - Comisia Europeana a propus in data de 26 noiembrie un pachet de stimuli fiscali in valoare de 200 miliarde de euro, sau 1,5% din PIB-ul UE.

Citeste si Criza Guvernului anticriza pe blogul lui Khris.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8566 vizualizari

 • -3 (7 voturi)    
  Ce-ar fi sa fiti independenti ? (Joi, 19 martie 2009, 16:27)

  Colcer [anonim]

  Voi pe cine vreti sa convingeti, sincer acum...
  Incep sa inteleg tot mai putin jocul Hotnews
  Voi va dati seama cata lume enervati cu aceste articole gen guvernul Boc minunat si bravo fetitei lui Basescu ?
  Adica, vedeti romanul mediu citind acest articol si spunand fericit : da, domnule, avem un guvern de isprava ?
  Mai oameni buni din redactie, voi chiar nu vedeti ce se intampla in tara ? Uitati-va in ochii copiilor cu parinti someri atunci cand il aplaudati pe Boc !
  • +2 (6 voturi)    
   fals (Joi, 19 martie 2009, 17:04)

   ionion [anonim] i-a raspuns lui Colcer

   daca te uiti mai atent vezi ca nu e deloc un articol gen "minunatul guvern Boc". Facand o comparatie intre putinele masuri luate de guvernul Boc si cele din alte tari vazi o diferenta neta in favoarea celor din urma.
   • +1 (1 vot)    
    Romania, pachet de 10 miliarde€ (Joi, 19 martie 2009, 17:49)

    Badica Traian [anonim] i-a raspuns lui ionion

    Romania indreapta spre infrastructura 10 miliarde€ la care se adauga alte miliarde ce vor veni de la UE si din imprumutul UE/FMI.

    Adica mai mult decat Ungaria, Bulgaria, Cehia, Lituania, Slovenia, Slovacia si Portugalia luate impreuna!

    Exista masuri clare de protectie sociala (pensie minima, prelungirea somajului), dar si masuri extrem de binevenite (reducerea functionarilor si sporurilor date acestora, reducerea numarului de parataxe).

    Fondul de contragarantare pt. IMM-uri si acordul BNR-banci sunt foarte pozitive pt. creditarea activitatii economice.

    Daca nu se merge prosteste pe o isterie care va afecta inclusiv pe cei care rula "e criza", Romania va iesi din 2009 fara pierderi de PIB si poate chiar va fi una din putinele tari din UE cu crestere PIB. Pentru ca avem un potential foarte mari si afacerile continua, ba chiar sunt foarte bune in astfel de momente de panica generala, cand cei mai inteligenti si mai lucizi vad unde sunt ocazii bune de cumparat.

    Vesti neasteptat de bune pe prima luna 2009:

    -deficitul curent s-a redus cu 55%, cel comercial cu 66%
    -investitiile straine au atins un nou record, la peste 900 milioane€
    -avem crestere a activitatii in constructii, de +9% fata de decembrie 2008, romanii continua sa isi faca locuinte.
    -avem crestere in comert de +13,3% fata de decembrie 2008 !!

    BNR a lasat leul sa scada cu 15-20% pt. a acoperi o parte din deficitul bugetar curent, dar observati ca dupa atingerea 4,30 leul bate pasul pe loc, e protejat fara probleme de BNR.
    Daca va fi cazul, va reveni spre 4/€, pe masura ce creditarea si activitatea vor redemera!

    Romania e de 8 ani pe o dinamica foarte buna, cu o medie/an de +6% la PIB si nu se poate opri de tot, inertia o ajuta.

    Primul trimestru va fi cel mai "de speriat" pt. ca lunile astea sunt cele in care am incasat socul si toti au reinceput sa se adapteze. Din aprilie vor redemara multe sectoare si acordul cu FMI va inchide gura agentiilor de rating !
    • +1 (1 vot)    
     Atentie! (Joi, 19 martie 2009, 18:24)

     catalin [anonim] i-a raspuns lui Badica Traian

     Atentie! Este vorba de masuri adoptate nu aprobate. Pachetul de masuri de 10 mld euro a fost doar aprobat. Pana acum nu s-a adoptat decat pensia minima si prelungirea perioadei de somaj.
    • 0 (0 voturi)    
     unde vezi tu investitiile alea? (Vineri, 20 martie 2009, 10:04)

     Lucian* [anonim] i-a raspuns lui Badica Traian

     deci spui ca se investeste 10 miliarde in infrastructura.
     Unde ai vazut tu chestia asta?
     Poate sa puna si 50 de miliarde pt ca daca vor plati lucrarile de 6 ori cat fac in realitate, atunci ....
   • 0 (0 voturi)    
    Da ma, da' el pe ce-si mai ia banii? (Vineri, 20 martie 2009, 10:35)

    Eu [anonim] i-a raspuns lui ionion

    Undeva tre' sa bage si el soparle anti-Base si anti-PDL, altfel cine-l mai plateste?
  • -3 (3 voturi)    
   Satana e pe Pamant (Joi, 19 martie 2009, 17:06)

   costi [anonim] i-a raspuns lui Colcer

   Si traieste in Roamania.
  • 0 (2 voturi)    
   guvern (Joi, 19 martie 2009, 17:30)

   Buhac [anonim] i-a raspuns lui Colcer

   Planton.
   Fii atent , cel care a creiat problema a fost Calin File din Poveste si motocicleta lui zburatoare .
   Despre Boc vorbim anul viitor , asa este civilizat , anul financiar se incheie la 31.12.2009 .
   Cu stima
   Gheorghe Buhac
   • +2 (2 voturi)    
    Mr. Stima de Buhac, (Joi, 19 martie 2009, 17:59)

    Alex [anonim] i-a raspuns lui Buhac

    Vorbim despre Bocu-ul de 2008, daca vrei. Cel care repeta aceeasi greseala, stii sigur cum se numeste.
    Motinea de cenzura a PeDeLicilor pe tema taxei auto - ce au spus atunci, ce au facut acum.
    Salariile profesorilor - nu mai comentez.
    Reducerea cheltuielilor intr-un an de criza - aschimodia infinteaza ministere si mareste de citeva ori bugetul derbedeului
    Mult hulitele nepotisme - nu mai comentez
    Atitudinea fata de PSD [ina in 2008 - nu mai comentez
    Intrebare:
    De ce sa mai astept sa treaca un an pina sa-mi dau seama cine este Boc, cind eu deja stiu.
    Un om se judeca dupa faptele sale.
    Acum poti sa te gindesti linistit la repetarea greselii.
    • -1 (1 vot)    
     Vorbim de DEFICITUL BUGETAR PNL$ (Joi, 19 martie 2009, 18:53)

     Orice BULGAR e mai destept ca PNL [anonim] i-a raspuns lui Alex

     pe timp de crestere economica, inainte de cea mai mare criza economica mondiala
     nu pdl ci pnl a lasat acest dezastru, iar el va fi : termenul de referinta de la care pleaca actuala guvernare

     termenul de referinta e deficit pnl$ in comparatie cu evolutia bulgariei in conditii similare - dar cu conducatori mai inteligenti ca pnl$

     6 july 2008

     exemplul bulgar in macroeconomie

     postat in indicatori, reforma, u.e. de emil stoica pe 16 july 2008, la ora 12:35 pm

     http://stoica.hotnews.ro/exemplul-bulgar-in-macroeconomie.html
     • +1 (1 vot)    
      2008: Exemplul bulgar in macro-economie (Joi, 19 martie 2009, 20:05)

      Bulgarii vs. bratienii cu basca [anonim] i-a raspuns lui Orice BULGAR e mai destept ca PNL

      Exemplul bulgar in macro-economie

      Postat in Indicatori, Reforma, U.E. de Emil Stoica pe 16 July 2008, la ora 12:35 pm

      Romania si Bulgaria se aseamana in multe privinte. Nu este de mirare ca am intrat in acelasi timp in UE.

      Problemele sunt de multe ori aceleasi: criza demografica, o criza a fortei de munca, coruptie, functionari incompetenti, prea multa birocratie, infrastructura si invatamant ce au nevoie de investitii considerabile.

      Cele doua economii au in aceleasi timp si alte caracteristici comune: crestere economica sustinuta in ultimii ani, deficit de cont curent datorita cresterii consumului, inflatie scapata usor de sub control, sectorul constructiilor in crestere, investitii straine semnificative si in crestere.

      Pana si imaginile ce caracterizeaza cele doua tari par a nu fi mult diferite (vezi in FT o prezentare recenta a Bulgariei).

      INSA GUVERNUL BULGAR PARE MAI RESPONSABIL.

      Pentru a tine inflatia sub control cat mai mult, are un excedent bugetar de 5% din PIB, asta in timp ce ministrul roman de finante doreste o crestere superioara limitei UE de deficit bugetar de 3% din PIB. In plus, doreste introducerea unei cote unice extrem de reduse, de doar 10%. Daca ar scadea impozitele in Romania, probabil ca nu am fi iarasi pe primul loc in UE in ceea ce priveste platile salariale in plic…
 • -2 (2 voturi)    
  Guvernul pregăteşte un pachet de ajutoare (Joi, 19 martie 2009, 16:27)

  nu inteleg [anonim]

  guvernul pregăteşte un pachet de ajutoare şi garanţii pentru companii

  bucureşti / 13:46, 12.03.2009

  cred ca nimeni nu-i obisnuit sa gandeasca in termeni de prioritati.
  daca tariceanu ar fi predat o masina la cheie cu reviziile facute, as fi inteles.

  dar inainte de a hotari ce masuri pot sa ia, tb. sa fi platit datoriile lui tariceanu ca sa nu blocheze economia, pt. ca abia apoi sa vada de ce lichiditati mai dispun ca sa poata sustine sect. privat pe termen lung.

  romania s-a dezvoltat pe datorie/ ca sa porneasca din nou tb. sa faca datorii noi

  "moreover it will not prevent romania from entering a deep recession this year."
  he noted that imf loans come "with strings attached, usually in the form of a commitment to fiscal retrenchment."

  he said a bailout package would not enable romania to "revert to its recent pattern of development."

  "rapid growth has been driven by an unsustainable credit binge,

  funded by borrowing from abroad. this is the root of the country's problems."

  http://eubusiness.com/news-eu/1236695522.87
  • 0 (0 voturi)    
   Foarte prost comentariu ! (Joi, 19 martie 2009, 18:03)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui nu inteleg

   Cred ca esti plecat cu sorcova.
   La 1 aprilie trebuie sa intre in vigoare codul fiscal care prevede reducerea impozitelor pentru profitul reinvestit.
   Pune mina si citeste, poate te mai destepti putin.
 • +2 (4 voturi)    
  4 milioane muncesc pentru a plati salariile (Joi, 19 martie 2009, 16:35)

  Ovidiu [anonim]

  celorlalti 11 milioane de bugetari si pensionari...

  Chiar tre sa avem doctorate in economie sa ne dam seama ca nu este sustenabil pe termen lung?

  Procurorii au pensii de 3-4 mii euro pe luna, pensionarii din politie idem....

  Chiar nu realizati ca intr-o buna zi cu sau fara FMI o sa intre in colaps romania?

  Khris, pe cand o analiza demografica a romaniei comparativ cu tarile vecine...?
 • +1 (3 voturi)    
  Norvegia - membra UE (Joi, 19 martie 2009, 16:40)

  UE [anonim]

  De cand e Norvegia membra UE?
  • +1 (3 voturi)    
   de atunci... (Joi, 19 martie 2009, 17:01)

   alex [anonim] i-a raspuns lui UE

   De cand are presedinte... :)
  • +1 (3 voturi)    
   E...cum nu stii? (Joi, 19 martie 2009, 17:07)

   Catalin [anonim] i-a raspuns lui UE

   Pai de cand presedintele Norvegiei se opunea intrarii tarii noastre in UE.....era scris pe un biletel roz :)))))))
 • 0 (2 voturi)    
  Atat de mult a ajuns sa COSTE curajul opiniei ??? (Joi, 19 martie 2009, 17:11)

  nu inteleg [anonim]

  Iata ce spune dl. Valentin Lazea abia acum dupa ce raul a fost facut de guvernarea tariceanu pe timp de CRIZA:

  Valentin Lazea (BNR): Romania este Suedia sau Danemarca, sa-si permita subventii de transport pentru jumatate din populatia tarii?

  de Ioana Morovan HotNews.ro, EurActiv.ro
  Hotnews Miercuri, 18 martie 2009

  De nu a putut dl. Lazea sa spuna toate aceste lucruri in August 2008 cand guv. PNL arunca cu subventii, ajutoare si pomeni in toate partile???

  Daca si un functionar BNR se teme - atunci in ce tara traim?

  De ce sa ne miram atunci ca pe Basescu il toaca televiziunile non-stop de 4 ani de zile incontinuu ?

  1 din 2 romani primeste ajutoare sociale de la stat, 11 milioane de romani primesc ajutoare sociale de toate felurile.

  Are cineva dintre jurnalisti curajul sa ceara Guvernului sa taie subventiile si ajutoarele aberante date populatiei?

  Abia atunci ar insemna ca fac jurnalism adevarat, pentru ca asta inseamna CURAJ.
  • +2 (2 voturi)    
   Lacheu, mai documenteaza-te (Joi, 19 martie 2009, 18:06)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui nu inteleg

   Stii cind au aparut subventiile pentru transport, in ce conditii si pentru ce categorii ?
   • -2 (2 voturi)    
    Lacheu, intreaba-l pe tariceanu (Joi, 19 martie 2009, 18:45)

    ~ [anonim] i-a raspuns lui Alex

    Si spune-ne tu - sa aflam si noi.

    Apoi sa ne povesteasca Lacheul lui Patriciu cum a facut sa ne-aduca in coada Europei de unde spunea c-o sa ajungen a 7-a tara din UE

    ***Bulgaria2008 EXCEDENT BUGETAR, Crestere economica

    Europarlamentar bulgar: "Excedentul bugetar - MARELE AVANTAJ AL BULGARIEI, pe perioada de criza" (Euractiv, 22 Februarie 2009)

    http://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles|displayArticle/articleID_16485/Europarlamentar-bulgar-Excedentul-bugetar-marele-avantaj-al-Bulgariei-pe-perioada-de-criza.html

    ***Romania2008, DEFICIT PNL, pe timp de Crestere economica, la intrarea in Criza economica Mondiala

    *Liviu Voinea*: Deficitul bugetar era 1,3% din PIB in 2004, acum este nu 5,3,
    ci 6,6 după calculul deficitului structural şi cel mai probabil anul
    ăsta peste 7.

    Traian Basescu: "Stiti ce ministru de Finante excelent a avut Romania? Mihai Tanasescu. In 2004, an electoral, Mihai Tanasescu a lasat Guvernului urmator un deficit de 1,53%. Asta in conditiile in care PIB-ul Romaniei nu era atunci nici jumatate din cat este acum."
 • +1 (1 vot)    
  Nici Bulgaria nu e departe (Joi, 19 martie 2009, 17:55)

  Xiaomin [anonim]

  Bani pentru infrastructura am "alocat" si noi. Nici la ei nu se vad autostrazile si nici n-o sa se vada
  Slovenia si Norvegia au si ele planuri asemanatoare cu al nostru
  • -1 (1 vot)    
   Bulgaria e cu totul ALTCEVA (Joi, 19 martie 2009, 18:06)

   ~ [anonim] i-a raspuns lui Xiaomin

   decat Romania
   cu tariceanu noi am ajuns Korea de nord

   Bulgaria2008, Investitii:


   UPDATE (include hărţi): Bulgaria va construi autostrăzi noi şi va repara drumurile vechi


   Autor: Laurenţiu Popa
   Publicat: 14 Iulie 2008
   Vizionari: 3813;

   Bulgaria are in plan construirea a doua autostrazi, Marita si Struma. Pentru prima se vor aloca 208,6 milioane de euro, iar pentru cea de-a doua vor fi pregatiti 600 milioane de euro.

   Ambele proiecte au fost incluse pe lista celor mai importante proiecte de transport ale Bulgariei. Finantarea va veni prin Programul Sectorial Operational pentru Transport, care va include atat fonduri europene cat si bani de la statul bulgar.

   http://www.capital.ro/index.php?section=articol&screen=index&id=110297&rss=1
 • 0 (0 voturi)    
  impozitare (Vineri, 20 martie 2009, 23:40)

  amu [anonim]

  Pensiile si salariile de lux trebvuiesc supraimpozitate in asa fel ca sa devina de bunsimt. Asa a procedat si SUA cu cei de la AIG care si au dat bonusuri exorbitante pentru conducere in conditiile de criza si de ajutoare primit de la stat. Nu le a anulat dr le a impozitat la maxim .Deci se gasesc solutii daca se vrea si pentru nesimtiti care nu au limita in neomenie. Se vehiculeaza la noi ,ca un drept castigat nu se poate anula,dar se poate supraimpozita ca sa nu sfideze pe bugetarii cei multi si corecti dar fara privilegii.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by