Pentru a nu mai fi acuzat ca scriu doar de rau despre economia romaneasca, am decis sa schimb putin registrul. Se intampla atatea lucruri interesante in restul tarilor de pe planeta, incat chiar ar fi pacat sa ne holbam cu ochii plansi doar la economia Romaniei. Iata cateva stiri de prin Africa, noteaza Dan Popa pe blogul sau.

*Mali a semnat o intelegere cu China in domeniul turismului, agentiile maliniene urmand sa deschida reprezentante in China si viceversa. Asta e toata stirea.

*Premierul Insulelor Mauritius, Navin Ramgoolam, si-a asigurat cetatenii ca tara nu va cunoaste nicio recesiune in acest an (unde am mai auzit noi din astea?). El a mai precizat ca desi economia locala nu e imuna la criza, ea nu va avea de suferit de pe urma turbulentelor (am impresia ca un oficial roman si-a pierdut discursul si i l-a gasit Ramgoolam). Obiectivele pentru 2009 au ramas aceleasi ca si pentru 2008: sa nu vina tsunami-ul.

*Un mozambican din 5 are telefon mobil, desi acoperirea nationala in materie e de circa 80%. Deocamdata nu se stie la care din 5 e telefonul, pentru ca, la fel ca si in Romania, in Mozambic se fura.

*Postbanc se extinde in Uganda, instalandu-si ATM-uri in locatiile Caselor de Economii (care probabil ca nu au bani sa isi instaleze propriile bancomate). Dupe ce zonele vor fi electrificate, locuitorii le vor putea utiliza cu usurinta.

*Republica Capului Verde (scuzati cacofonia) va infiinta o banca destinata creditarii familiilor sarace dar si micilor intreprinzatori, a anuntat aseara ministrul capverdian al Finantelor, Cristina Duarte. Potrivit agentiei nationale Panapress, proiectul este deja in faza ultimelor aprobari pe care Banca Centrala trebuie sa le dea, urmand sa devina viabil in cel mult doua luni. Decizia infiintarii acestei banci vine pe fondul dificultatilor cu care bancile comerciale acorda credite in aceasta perioada.

*Conturile din Franta ale presedintelui gabonez Omar Bongo au fost inghetate, dupa ce s-a descoperit ca acesta transferase circa 4,2 milioane de euro in depozite la Crédit Lyonnais si BNP. Presedintele a fost acuzat de un cetatean francez ca dupa ce i-au luat o spaga de cateva sute de mii de euro pentru a-i elibera din inchisoare tatal, seful statului s-a facut ca ploua (fenomen meteo foarte rar intalnit in Gabon) si nu si-a respectat intelegerea. Avocatul presedintelui spera ca intreaga afacere sa se rezolve pe cale amiabila. Cetateanul francez traverseaza acum strada cu mult mai multa atentie.

*Djibouti intentioneaza sa mizeze pe turism pentru a-si creste economia, a declarat directorul Oficiului National al Turismului, Mohamed Abdillahi Waiss. Potrivit acestuia, anul trecut au vizitat tara circa 48.000 de turisti (cam 132 pe zi), din care peste jumatate erau francezi, iar unul din 10 era din zona Golfului sau pasionat de golf, ca nu se intelegea prea bine. Daca investitiile in turism vor continua, e posibil ca in 2009 traficul de turisti (ce nu se mai traficheaza in ziua de azi?) ar putea depasi 140 de turisti pe zi!

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.