Un director al gigantului american AIG, poreclit de un tabolid american 'Jackpot Jimmy', din cauza bonusurilor pe care le-a incasat, acuza linsajul public al presei, dupa ce a fost amenintat cu moartea si suporta dispretul vecinilor sai, in luxoasa sa locuinta cu vedere la golf, din Fairfield, Connecticut, relateaza International Herald Tribune, in editia electronica.

"Cum ma simt?", spune James Haas, repetand intrebarea care i-a fost adresata de reporteri. "Ma simt oribil. Este vorba despre o invadare completa a vietii mele private".

"Trebuie sa intelegeti ca sunt copii implicati. Am fost amenintat inclusiv cu moartea", spune el, dar vocea ii scade in intensitate si pare gata sa izbucneasca in lacrimi.

"Nu am avut nimic de-a face cu creditele-problema. I-am spus directorului general Edward M. Liddy ca voi renunta la aceste bonusuri", spune el, incheind conversatia cu ordinul: "Lasati-mi vecinii in pace!".

Prea tarziu. Jean Wieson, care traieste in acelasi cartier de 24 de ani, a parcat in fata locuintei dlui Haas. Este furioasa pentru milioanele de dolari platite in contul bonusurilor directorilor, pentru greselile care au ingenuncheat American International Group si pentru cele 170 de miliarde de dolari cheltuite pentru salvarea firmei de la faliment.

"Imi este sila. Este dezgustator ce au facut acesti oameni. Ar trebui obligati sa dea inapoi fiecare cent pe care l-au primit", spune ea.

Bonusurile primite de-a lungul anilor au facut din directorii AIG cetateni de vaza ai comunitatilor in care traiesc. Ei detin case imense, cum este cea a lui Haas, cu trei seminee si o vedere superba asupra portului. Unii dintre ei sunt recunoscuti pentru donatiile facute pentru sustinerea artei si pentru scolile private.

Acum, acesti directori sunt considerati nocivi. Firme private de securitate stationeaza in fata caselor lor. Angajatii AIG au fost sfatuiti sa nu afiseze in public legitimatii ale companiei, sa renunte la orice pungi sau alte obiecte care au sigla AIG si sa evite sa iasa din sediile firmei daca observa demonstratii de strada.