Economia globala se va comprima cu unu-doua procente in acest an, a declarat sambata presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, citat de Reuters. Oficialul a afirmat ca profunzimea crizei economice actuale nu a mai fost intalnita de la Marea Depresiune, din anii '30.

Vorbind in timpul unei conferinte desfasurate la Bruxelles, Zoellick a spus ca Fondul Monetar International (FMI) a publicat recent un raport care sustine ca economia mondiala se va comprima cu un procent in acest an. "Noi, cei de la Banca Mondiala, vom veni in curand cu propria noastra prognoza, probabil intre 1-2%... Nu am mai vazut un procent atat de scazut la nivel global de la cel de-al Doilea Razboi Mondial, ceea ce inseamna de fapt de la Marea Depresiune".

Zoellick a propus ca liderii G20, care se vor intalni la Londra luna viitoare, sa stabileasca o serie de masuri prin care sa determine daca mai sunt necesare planuri de stimulare economica.

"Unele dintre pachetele de stimulare economica adoptate vor face ca recuperarea economica sa incetineasca in 2010. Astfel incat, din cauza incertidudinii acestei crize, cred ca trebuie sa avem un proces prin care sa vedem daca mai avem nevoie de alte pachete in 2010", a afirmat seful Bancii Mondiale..

Zoellick a afirmat ca criza economica va duce la o crestere a mortalitatii infantile si a avertizat in legatursa cu o scadere a comertului mondial.