Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat ca suma discutata cu delegatia FMI si CE este "de vreo 19 miliarde de euro", din care doar patru miliarde de euro vor sprijini activitati guvernamentale, restul avand rol de rezerva, relateaza Mediafax. Oficialul a spus ca, de aceasta data, conditiile FMI sunt "ingaduitoare" comparativ cu acordul precedent cu Fondul, cand au fost trasate directii "mult mai dure".

"La Guvern, pentru sprijinul unor activitati guvernamentale sunt patru miliarde. Acesti bani urmeaza sa intre in niste programe, incetul cu incetul, si dupa aceea sa fie rambursati. In rest, sunt vreo 12 miliarde care de fapt sunt pusi la dispozitia BNR si care practic nu sunt cheltuiti, sunt un fel de rezerva a BNR. Deci sunt niste bani pe care BNR ii poate folosi eventual daca presiunea cursului de schimb sau altfel de chestiuni speciale intervin", a declarat Berceanu.

"Mai este un fond de vreo doua miliarde care, de asemenea, nu se cheltuieste. Sunt niste bani care sunt pusi la dispozitie printr-o alta modalitate si sunt niste bani care nu neaparat intra intr-un circuit economic. Am vazut peste tot ca ne imprumutam cu 19 miliarde de euro. Nu este chiar corect. De fapt, folosim, ne imprumutam, cu vreo patru miliarde de euro, in rest sunt bani care au alt rol, un rol de rezerva", a explicat Radu Berceanu.

Ministrul a afirmat ca "nu e vreo mare fericire sa avem un acord, o asistenta din partea FMI, dar nu e nici vreo tragedie".