Secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner, a anuntat, intr-un articol publicat luni, crearea unui program in valoare de 500 miliarde de dolari ce are ca scop este eliminarea activelor toxice din activele bancilor, potrivit AFP. In opinia sa, activele toxice ingreuneaza in prezent functionarea normala a sistemului financiar.

"Programul de investitii public-privat va pune initial la dispozitie 500 de miliarde de dolari, cu posibilitatea ca aceasta suma sa creasca la 1.000 de miliarde de dolari, ceea ce reprezinta o parte substantiala din valoarea activelor legate de piata imobiliara existenta inainte de recesiune si care in prezent blocheaza sistemul nostru financiar", a precizat Geithner.

Secretarul Trezoreriei a explicat ca aceasta masura este necesara deoarece sistemul financiar al Statelor Unite se lupta sa isi revina si multe banci, inca impovarate de creditele neperformante, tin in loc procesul de reluare a creditarii.

Geithner a anuntat ca mai multe detalii cu privire la ce intentioneaza sa intreprinda concret pentru a elibera bancile de activele lor toxice vor fi anuntate luni seara.